Sopor och lappkommunikation

Häromdagen när jag skulle gå ner med soporna satt det en lapp på soprumsdörren. "För att undvika att vårt soprum ska bli ett luffartillhåll ber vi er alla att se till att soprummet är låst" stod det. Fast på franska då. Jag har aldrig sett någon luffare bland soporna. Och om det nu skulle vara någon frusen luffare som gick in där ett tag är väl inte det hela världen. Sorgligt att inte ha någon annanstans att gå än ett soprum i Harly förstås, men att någon rotar runt bland mina sopor oroar mig inte speciellt.

Soprummet var låst och jag hade ingen nyckel. Letade igenom hela lägenheten på nycklar. Hittade en hel massa nycklar utan identitet. Ingen passade. Till slut ställde jag soppåsen utanför soprummet och tänkte att nästa person som går ut med soporna kan väl ta in den. Några dagar senare satt en ny lapp under den andra lappen: "Vänligen ställ inte soppåsar utanför dörren. Har ni ingen nyckel be om en i lägenhet nummer 1." Jag ringde på hos lägenhet nummer 1. Där bodde en galen liten knähund som hoppade upp på mig gång på gång men som inte nådde mig längre än till knät. Hans tassar gled på golvet i trapphuset. Där bodde också en kvinna som sa att hyresvärden lånat hennes nycklar för att göra kopior till dem som behövde. Vi räknades tydligen inte till dem som behövde eftersom vi inte fått någon kopia och på vårt kontrakt står det att vi redan har en nyckel. Jag fick låna hennes nyckel och gjorde en kopia. Nu har jag också tillgång till soprummet. Undrar om jag ska lämna det upplåst bara för att provocera. Kanske kan jag framkalla en ny lapp: "Vänligen sluta lämna soprummet upplåst bara för att provocera."

Kärlekskalkylator

Hittade den här fina kärlekskalkylatorn via Dagens ord och var självklart tvungen att testa lite. Tydligen är det föga troligt att ett förhållande mellan mig och min pojkvän kan fungera. Vi fick bara några futtiga procent. Däremot passar jag väldigt bra ihop med Nicolas Sarkozy vad nu det ska betyda. Mina föräldrar fick hela 92 procent och de har ju varit tillsammans ett tag så det måste ju betyda att kärlekskalkylatorn fungerar. Kanske lika bra att göra slut på en gång och satsa på inrikesministern trots allt.

Bygga byrå

Köpte ingen adventsljusstake på IKEA. Hittade ingen men letade å andra sidan inte speciellt intensivt. Har ändå inga fönsterbräden att ställa den på. Det blev däremot en byrå, en liten möbel till badrummet, en växt och lite andra smågrejor. Av någon anledning hamnar alltid en massa saker som jag inte tänkt köpa från början i den gula kassen när jag går runt på IKEA. Jag reagerar precis så som marknadsförarna vill att jag ska reagera. En burk pepparkakor blev det också. Och en julmust. Dessutom åt vi köttbullar till lunch i restaurangen. Fast jag fick pommes frites till köttbullarna vilket kändes helt fel. Köttbullar, lingonsylt, gräddsås och pommes frites. Lite anpassar sig IKEA-restaurangen till lokala vanor. Hade nog kunnat få annan potatis till om jag sagt till men var inte tillräckligt alert.

Efter IKEA-besöket var vi Arras och drack en vin chaud på torget med Damien. Vi kom hem sent men ville ändå börja bygga byrån Malm innan vi gick och la oss. Men det var så många delar och jag var så himla trött. Till slut somnade jag med skruvmejseln i handen.


Sverigeartikel på franska

Artikel i Le Monde om den svenska modellen.

Advent

Upptäckte precis att det är första advent idag. Det hade jag glömt bort. Advent tycks inte vara någon tradition som firas här. Det står i och för sig avent i kalendern, men det här med att tända adventsljusstaken finns inte på samma sätt. Kanske behöver man här inte lika mycket ljusen i mörkret och kylan eftersom det är lite mindre mörkt och lite mindre kallt jämfört med Sverige. Men den här kalla helgen hade en adventsljusstake passat fint. Imorgon ska vi göra en liten tur till IKEA utanför Lille. Kanske slår jag till på en adventsljusstake.

Har nyss kommit tillbaka från Paris med ett försenat tåg. Paris var kallt men trevligt. Juldekorationerna har kommit upp. Julshoppingen har börjat. Tillbringade natten på en skum luftmadrass på ett kallt golv. Även om vi gick och la oss efter fyra lyckades jag inte sova på den. Känner mig som prinsessan på ärten. Brukar kunna sova på det mesta men i natt gick det inte. Så nu ska jag krypa ner i den riktiga sängen och sussa så att jag vaknar utvilad inför morgondagens besök i den blågula ikeavärlden.

Snö

Det har snöat i natt! Det är vitt på marken och träden. Jag får julkänslor. Nu ska vi springa iväg till stationen och ta tåget till Paris. Men ett litet snöbollskrig hinns nog med på vägen. Inne i Paris brukar inte snön ligga kvar på samma sätt. Det är för mycket stad.

Julen är bokad


Den 26 december sätter vi oss i bilen igen och åker upp till Beauvais flygplats norr om Paris. Sex timmars bilåkande får vi nog räkna även om vi tar motorvägen eftersom Clion inte är helt ung och det nog kommer vara en hel del folk på vägarna. På kvällen går flyget till Skavsta flygplats utanför Nyköping. Där hoppas jag att vi blir upphämtade av en trevlig privatchaufför (blinkar förhoppningsfullt mot denne man) för att ta oss till Västerås. Den 27 december räknar jag med att få hugga in på den svenska julmaten.

Sammanfattningsvis kan man väl säga att julen kommer att bestå av mycket resande och framförallt mycket ätande. Inte undra på att dagens reklam här på bloggen var för en fransk bantarklubb på Internet. Rubriken var: Gå ner upp till tre kilo i veckan. Undertexten var: Gå ner tre kilo i veckan utan att gå upp igen. Med en snabb överslagsräkning kom jag fram till att om jag går med i den klubben och går ner tre kilo i veckan utan att gå upp dem igen kommer det att ta mig lite drygt 23 veckor att försvinna helt. Räknar man sedan in gåslevern tar det kanske 24 veckor innan jag helt borta. Jag är inte helt säker på att det är ett bra koncept. Hur ska de kunna skapa långvariga kundrelationer i den klubben?

Kallt

Nu har vinterkylan nått Frankrike på riktigt. Det är svinkallt och idag snöade det lite, lite. Några flingor trots att det var sol och blå himmel mest överallt. Gick ner på stan och kollade lite. Jag frös så in i bomben. Ändå tyckte jag att jag hade klätt på mig hyfsat. Två långärmade tröjor, kappa, halsduk, vantar... Var tvungen att ta bussen hem och har inte slutat frysa än.

När jag i Frankrike säger att jag fryser får jag ALLTID kommentarer av typen "men du måste väl vara van". "Ni vikingar klarar väl lite kyla." "Du måste väl ha varit om värre" och så vidare, och så vidare. Men nej, nej, man vänjer sig inte. Att komma från Sverige betyder inte automatiskt att man gillar kyla och mörker. Snarare tvärtom tror jag. Ändå är jag inte den mest frusna typen. Jag är oftast rätt varmblodig.

Jag har ju trots allt överlevt en vinter i Montréal. Där var det riktig vinter och riktig kyla. -35 grader var det under karnevalen i Québec (-55 om man räknade in vinden). Hur klarade jag det? Jag tror inte ens att det var minusgrader idag. Runt noll var det nog.

Imorgon bär det av till Paris. Jag packar ner ett par långkalsonger.

Skönhetsskapare

Äntligen kom mitt presentkort från Le Club des Créateurs de Beauté. Jag trodde jag hade blivit blåst. Tidningarna har jag fått två nummer av nu. Marie Claire har ibland en del läsvärt och är trevligt blädder. Cosmopolitan är verkligen bara blädder och lite samma sak hela tiden, men passar rätt bra när man inte orkar tänka. Cuisne et vins de France däremot är alldeles för avancerat för en nybörjarkock som jag. Bara massa matporr och recept med 100 000 ingredienser och gåslever.

Ja mitt presentkort i alla fall. Jag fick inte beställa vad som helst från Créateurs de beautés tumtjocka katalog. Fick istället en litet häfte med olika specialerbjudanden att välja mellan. Visste väl att det skulle finnas någon hake. Men det var kanske lika bra. Annars hade jag nog fått vrida mig av beslutsångest. En annan hake var att jag var i vilket fall som helst tvungen att betala frakten på 4,95 €. Men det är okej. Det kan jag ta. Det var så roligt att fylla i postordersblanketten. Jag har nog nästan aldrig gjort något sådant, shoppat på postorder alltså, så jag kände mig mycket frigjord.

Presentkortet var i alla fall på 25 € men jag lyckades inte riktigt hålla mig inom budget. Fick lägga till en check på 11,10 € inklusive frakten. Jag gillar förresten att skriva checkar. Känns så konstigt gammaldags på något sätt. Att skriva ut onze euros dix centimes och signera och grejer. I Frankrike kan man betala med check i mataffären. Fast det gör inte jag. För jag är modern och har visakort.

Utbudet var som sagt ganska begränsat men jag beställde till slut följande:
* Mascara Agnes B - Very Long
* Rengöringskräm Incredible Touch från Cosmence
* Ansiktskräm samma sort som ovan
* Ögonkräm Stick Hydraphorie yeux
* Hårinpackning nutri+
* Schampo nutri+

Det var nog allt. Värsta paketet lär jag ju få. Får väl återkomma senare för att berätta om hur vacker jag blev av alla dessa kemikalier.

Fundering

Hur kommer det sig att Pascal, en av deltagarna i Star Academy (franska motsvarigheten till Fame Factory), har en jacka som det står Munksjö på?

Liten utvärdering

Efter att ha gått rätt mycket i de nya stövlarna igår kommer här en liten utvärdering.
* De passar bra för jag har inga skavsår eller ont någonstans.
* Jag är helt ovan att gå med klack. Känns som att jag går och böjer på knäna. Och då är klacken ändå bara några centimeter. Hur gör folk som går med klackar mest hela tiden?
* Klackarna gör dessutom mycket oväsen när jag går. Är van att smyga fram i gympadojor eller loafers. Känner mig mycket damig när jag kommer med smattrande klackar. På gott eller ont, jag vet inte.
* Med klackar är jag längre än de flesta.
* Utan klackar är jag också längre än de flesta.
* Sulan är nästan helt slät vilket är lysande när man trampar i hundbajs, för då fastnar det inte så mycket, men livsfarligt när det halt.

Ja det var nog allt jag kom just nu. Igår var vi förresten på bio och såg den franska filmen Palais Royal. Den var riktigt kul. Catherine Deneuve är strålande som snorkig drottning och jag gillar Valérie Lemercier som både spelar huvudrollen och regisserar.

Onsdagar är premiärdag för filmer i Frankrike. Trots att det var premiär var vi kanske totalt tio stycken i en enorm biosalong. Lite sorgligt nästan. Och kallt. Satt med jacka och halsduk hela filmen.


Le trou normand

Första gången jag var på släktmiddag hos min pojkvän i Auvergne hade jag ingen aning om vad som väntade mig. Jag flög Ryanair från Västerås på juldagen, tillbringade en inte alltför behaglig natt på golvet på Standsteds flygplats och kom sedan fram till Clermont-Ferrand lite lagom vimsig på förmiddagen någon gång. Dagen efter var det dags för familjens stora julmiddag med alla mostrar, morbröder, kusiner, far- och morföräldrar och jag vet inte allt.

Efter det obligatoriska kindpussande och fördrink med champagne var det dags att sätta sig till bords för att börja äta. Rätt efter rätt seglade in. Så fort man var klar med en tallrik dök det upp en ny. Allt var gott utom sniglarna. Jag klarar inte av att äta sniglar för de har antenner och en konstig konsistens. När även sniglarna (som för min del byttes ut mot rökt lax) var avklarade dök det upp ett glas med sorbet. Som man hällde alkohol över. Åh vad skönt med en så liten efterrätt tänkte jag. Jag hade nog inte klarat av en massa tårtor och grejor.
- Har ni sådant i Sverige också, frågade någon. 
- Vaddå? Sorbet? Javisst, det finns i en massa olika smaker, svarade jag.
- Nej jag menade det här, det vi som kallar un trou normand, ett normandiskt hål, att man mitt i måltiden tar en liten paus och äter en liten sorbet med alkohol för matsmältningen.
- Mitt i måltiden? Kommer det mera?
Allmänt skratt bredde ut sig.

Sniglarna, laxen, salladen, gåslevern, äggen och jag vet inte allt vi hade ätit var ju bara förrätterna. Sedan dök det upp kött och gratänger och nu kommer jag inte ihåg vad det var. Till efterrätt, den riktiga desserten fanns det, förutom den välfyllda ostbrickan, en rad olika pajer och den klassiska julkakan bûche de Noël. Men så åt vi också i princip i tolv timmar. Från tolv till tolv. Med paus för lite kortspel, bensträckare och mycket prat. Och fast jag egentligen var mätt innan det normandiska hålet så lyckades jag nog få i mig det mesta av det andra också utan någon större smärta.

Sedan dess har jag hunnit klämma ett par till stora släktmiddagar och börjar bli van. Och jag har lärt mig att aldrig ta om av någonting hur gott det än är för det kommer alltid mera.

Nya stövlar

Idag har jag köpt ett par nya stövlar. För exakt 9,675 €. Eller nej det går ju inte. 9,68 måste det bli. Fast jag har betalat 19,35 € men så var det halva priset fast jag var ändå tvungen att betala hela priset för att få resten insatt på mitt magiska kort Carte Leclerc. Jaja, i vilket fall som helst så tycker jag att det var billiga stövlar. Och jag kunde stänga dem också, hela vägen upp, vilket inte är varje dag för en fetvadad typ som jag. Men nja okej, stövlarna skulle väl antagligen inte passa i någon modeblogg (jag har köpt dem på E Leclercs lagerutförsäljning det är typ som att köpa stövlar på OBS andrahandssortering) och kvaliteten är väl inte den bästa. Men de var i alla fall sköna och verkar rätt fotvänliga det lilla jag har gått i dem. Vi får väl se hur länge de håller. Jag försökte ta en bild på dem men den blev ful.

På vägen hem från stövel- och matshoppingen gjorde jag det som de allra flesta som har besökt Frankrike någon gång gjort. Jag trampade i en stor härlig hundbajs. En riktigt färsk och fin som riktigt trängde sig in i alla sulans ojämnheter. Eftersom det inte hade regnat fanns det ingen vattenpöl i sikte för att få bort det värsta. Ingen fontän eller fuktig gräsmatta heller. Så det var bara att glida runt med inskitade skor. En passande svordom för liknande tillfällen är merde, som betyder just skit.

Barn på burk

I somras var jag i Norge med ett gäng franska kompisar. De tyckte förstås att Norge var mycket vackert, för det är det ju, men de tyckte också att norrmännen hade barbariska matvanor. Inte nog med att vi hittade valkött till extrapris, vi hittade också barn på burk. Fransmännen tyckte att det var synnerligen osmakligt att man i Norge äter barn. Inlagda på burk dessutom. Jag försökte förklara att det var leverpastej - pâté de foie - men det hjälpte inte. Fransmännen tyckte fortfarande att norrmännen var konstiga. För i Frankrike äter man inte barn. Inte ens som leverpastej.

Barn på burk

Rysligt piffig

Det finns många fina uttryck som används alldeles för sällan. Rysligt piffig är ett sådant. Idag är rysligt piffigt mitt favorituttryckt. Det är lite Fröken Sprakfåle över det.

Jag har varit så huslig den senast veckan. I alla fall köket. Jag har lagat köttbullar för första gången i mitt liv (tror jag). De blev goda. Inte speciellt runda i och för sig, men rätt fina ändå. Och idag har jag bakat citron- och marängpaj. Hur rysligt piffigt är inte det då? Dessutom har jag gjort två olika soppor och härom dagen  gjorde jag äppelkräm av några äpplen som var alldeles för sura för att äta utan att grimasera våldsamt. Jag är så rysligt piffig så det är inte sant.

Ja, matlagning kan vara rysligt piffigt när man vill. Men det kan också vara riktigt opiffigt när man är trött och hungrig och inte alls har lust att laga mat.


Annonser

Jag har en gratisblogg och får dras med ett par googleannonser om dagen. Det stör väl inte så mycket. Men jag funderar lite på hur urvalet av annonser fungerar. Det måste finnas någon slags mackapär som hittar ord i min blogg och pusslar ihop dem med passande annonser. I början fick jag mycket annonser på franska om var jag kunde köpa en cocotte-minute till lägsta pris. Vilket väl inte var helt oväntat med tanke på namnet på min blogg. Sedan skrev jag något om linser och det dök genast upp reklam om var jag kan köpa kontaktlinser på internet. Inte heller en överraskning.
Men sedan gick det steget längre. När jag satt och var sugen på choklad kom det annonser om att skicka chokladogram. När jag kämpade med att få ihop ett bra ansökningsbrev på franska och kände mig allmänt kass ploppade det upp annonser om språkkurser i franska. När jag var trött kom annonserna om ginseng och uppiggande naturläkemedel. Google läser inte bara min blogg utan även mina tankar. Inte konstigt att deras börsvärde närmar sig en biljon.

Men så dök det upp en annons på norska om hårtransplantation. Och jag börjar tvivla.

Domino day

Fransk tv, TF 1, visar Domino Day. Två och en halv timme av fallande dominobrickor. I direktsändning. Med två kommentatorer plus en kommentator som är på plats bland brickorna och intervjuar olika experter. De olika experterna säger ungefär: "Man får inte gör fel. Är en bricka fel faller det inte som det ska." Kommentatorerna kommenterar de olika mönstren som ramlar i stil med: "Nu kommer räven. Räven. Nu faller räven." Oerhört fascinerande. Eller inte kanske. Två och en halv timme. Faller en faller alla heter det ju. Och det kan väl sammanfatta dryga två timmar direktsänd Domino Day ganska bra. 

Jag - en konkubin

Nu är det officiellt. Jag är en konkubin. Eller sambo kanske man också kan kalla det. I morse var jag och A och våra två vittnen på stadshuset i vår lilla stad och upprättade ett Certificat de concubinage, ett dokument som intygar att vi bor tillsammans. Så nu är jag en concubine och A min concubin. Helt officiellt är det inte riktigt ännu, för borgmästaren var inte där imorse för att skriva under. Men vi får hämta våra intyg på eftermiddagen.

Det är så gulligt med franska stadshus, les mairies. Varje liten håla har sitt eget stadhus och sin egen borgmästare, le maire. I vår stad, som egentligen är mer en stadsdel än en egen stad bor det officiellt 1801 personer (1999), och en och annan hund med tanke på mängden hundbajs på trottoarerna. För dessa 1801 personer finns ett stadshus som är öppet varje vardag mellan 8.30 - 12 och 13.30 - 17.15. Eftersom fransmännen tycks gilla byråkrati och så mycket officiella dokument som möjligt så finns det då och då en anledning att gå till la mairie.

Anledningen till att vi bestämde oss för att "konkubinera oss" var att vi tror att jag kan få ta del av A:s mutuelle, en sorts privat sjukförsäkring som han har via sitt jobb och som ger gratis sjukvård, tandvård, linser, glasögon och annat bra. Får se om det funkar. Kanske måste vi gå ytterligare ett steg och upprätta en PACS (pacte civil de solidarité), ett kontrakt som ger två personer av samma eller olika kön som lever tillsammans samma rättigheter som om de vore gifta. Fast det verkar krångligare och ännu mer officiellt. Får ser hur det blir. Jag känner mig rätt nöjd med att vara konkubin för tillfället.

När vi kom ut från stadshuset kastade våra två vittnen (två kompisar) ris på oss. Som om det vore på riktigt. Här finns ett litet
bildbevis.

Bilåkande

Igår blev det mycket bilåkande. Från Grenoble till Arras (783 kilometer) där vi släppte av Damien och Anne-Isabelle och sedan tillbaka till Saint Quentin (84 kilometer till). Fyra personer och packning i en Renault Clio från 1992. Det var lite trångt, men det rullade på rätt bra. Franska motorvägar är dyra men bra. I och med att de är dyra är där inte så mycket folk och på söndagar får i allmänhet inte lastbilar vara ute och köra så då är det ännu tommare. För att slippa betala motorvägsavgifter väljer många att ta andra vägar än motorvägen. Trevligare än motorvägen. Man får se mer. Men långsammare. Och mer olycksdrabbat. En kampanj för att öka trafiksäkerheten och få folk att tänka efter är att på varje ställe där en dödsolycka skett står nu en svart pappdocka. På dockan står det vilken ålder personen hade när den omkom. Och visst är det rörande och sorgligt med två pappdockor där det står "Jag var 11 år gammal" och "Jag var 8 år gammal". Det om något borde få folk att tänka till. Ändå blir jag omkörd när jag kör i 100 på en 90-väg. Och ändå finns det många som inte tvekar att sätta sig i bilen efter att ha druckit både ett och två glas.

I Grenoble

I Grenoble. Lite dimma över bergen. Vackra höstfärger. Lite kallt. Alla är lite slitna efter gardagens Soirée Rose. Snart väntar "frukost" pa McDonalds. Klockan är ju trots allt bara tva.

Vulkaner

Jag är pa landet. I Auvergne. Med utsikt över vulkanerna. Det regnar. Men luften är frisk och vulkanerna gröna.

Vem ska släcka elden?

1 408 fordon brann i natt. Lägg sedan till några skolor, köpcentra och lagerlokaler och ni har en ungefär bild av hur det ser ut. Snart blåser det upp igen. Det är ju snart natt. 395 personer haffades av polisen natten till måndagen. Personer. Det är ordet som Le Monde och Libération använder. Men skulle de inte lika gärna kunna skriva 395 män? Jag tror det.

Både Bodil Malmsten och Natalia Kazmierska undrar var tjejerna tog vägen i förortsupproret. Varför skriver ingen om dem? Enda gången man ser en tjej i upprorssammanhang är i gängen som städer upp dagen efter skriver Bodil. Natalia skriver att det inte har pratas om tjejerna: "För de känns inte så action. De drar inte på sig luvtröjan och sparkar på busskurer. De passar liksom inte in i fantasin om ung, stridsduglig och revolutionär förortsgringo."

Ändå är det tjejerna som har det kanske allra svårast i förorterna. Det finns en massa oskrivna regler och lagar de ska rätta sig efter. Många kan inte klä sig hur som helst, inte röra sig fritt var som helst. För vissa män som känner sig förtryckta av samhället väljer att själva förtrycka. Och ofta är kvinnorna de mest maktlösa. De som förtrycks.  

Mot förortsförtrycket och den manliga kontrollkulturen skapades rörelsen Ni Putes Ni Soumises (Varken horor eller kuvade) 2003. Genom demonstrationer, marscher och uppmaningar vill rörelsen belysa problemen som många kvinnor utsätt för i förortsghettona. Målet var till en början att ingen skulle kunna säga: "Men vi visste inget" om hur situationen ser ut. Ni Putes Ni Soumises, som blivit världskänt, är ett bevis på att det går att väcka uppmärksamhet på förortsproblemen utan att kasta sten på polisen och bränna bilar. Fast det tar längre tid.

Borta. Poff.

I fredags fick jag ett mejl med nya jobberbjudanden enligt mina sökkriterier på ANPE:s hemsida. Där fanns ett erbjudande som jag tyckte lät intressant. Igår skrev jag ett ansökningsbrev. Ansträngde mig lite extra för att få till det. Och så idag när jag skulle skicka iväg det via länken i mejlet fanns inte erbjudandet kvar! Borta. Poff. Det kom ju upp i fredags. Hann de verkligen hitta någon person under helgen? Jag sökte på en massa andra sökord utifall att de skulle ha ändrat lite bara. Men nix. Det är borta. Och det gick bara att söka det via hemsidan. Så nu har jag skrivit ett brev i onödan. Jag som kände på mig att det var mitt jobb. Jag hade redan börjat fundera på var jag skulle bo och hur jag skulle ta mig till jobbet. Varför skickade jag inte iväg ansökan i fredags i samma stund som jag fick mejlet? Merde. Je suis conne.

Har bokat tågbiljett. Från och med i morgon kväll befinner jag mig i
Saint Julien de Coppel. Om inte SNCF (franska SJ) är försenade (som vanligt) det vill säga. För då kommer jag missa mitt byte i Paris. Måste ta mig från Gare du Nord till Gare de Lyon på lite drygt halvtimme. Det är tajt. Men fullt möjligt. Om allt flyter på som det ska. Vilket det ju sällan gör när man vill att det ska göra det. Det visar sig väl...


HEJ

Jag gick precis med i IKEA Family på nätet. För att kunna beställa hem IKEA-katalogen gratis. Det är ju så roligt med IKEA-katalogen. Om man inte var medlem i IKEA Family kostade det 4,20 € att beställa hem IKEA-katalogen. Så rolig är den inte. Jag har gått med i IKEA Family en gång innan. I Sverige. För att jag trodde att jag skulle få ett paket kokosbollar. Men jag fick inga kokosbollar. Och sedan dess har jag inte handlat något på IKEA.

På IKEA Familys franska kort står det HEJ. Och så en liten stjärna som hänvisar till en text där det står att HEJ betyder bonjour på svenska. Men fransmännen har ju lite svårt för att säga H så de säger EJ EJ. Men det funkar det också.

På IKEA Familys medlemssida kan man göra ett test för att få reda på vilken möbel man är. Jag blev spegeln Riska. Det var väl det jag trodde. Har alltid känt mig som spegeln Riska. Känns bra att få det på papper, eller på skärmen snarare, så jag inte behöver gå och fundera över min identitet mer.

Pappa Pingvin!
Jag har tidigare hyllat låten Papa Pingouin som jag upptäckte tack vare
Ben Reagan, men jag tycker faktiskt att den förtjänar ännu mer utrymme. Papa Pingouin var Luxemburgs bidrag i Melodifestivalen 1980 och framfördes av tvillingsystrarna Sophie och Magaly samt ett gäng pingviner. De hade inte bara några av melodifestivalshistoriens snyggaste scenkläder, utan också en catchy låt med en fin text. Jag översatte texten så att Ben Reagan och alla andra som inte är sådär jättebra på franska som jag är kan få ta del av Pappa Pingvins fina historia. Här kommer den: (Och här finns originaltexten på franska.)

Pappa Pingvin

Pappa Pingvin
Pappa Pingvin
Pappa, pappa, pappa pingvin
Pappa Pingvin har tråkigt på sitt isblock
Pappa Pingvin
Pappa Pingvin
Pappa, pappa, pappa pingvin
Pappa Pingvin skulle vilja packa sin väska


Man känner att han är nervös
Lite olycklig
Inte väl till mods i sina fjädrar
För att lugna sina nerver
Dyker han i havet

Han avundas fågeln
Som får färdas bredvid månen
Själv har han fötter av bly
Det gör honom grinig

(Refräng)

På den blåa snön
Tar han några tveksamma steg
Och glider på isen
Man hör honom mumla
Jag vill sticka härifrån

Jättehögt upp i himlen
Alldeles nära solen
Korsandes rymden
Jag har fågelvingar
Jag kan flyga högt

Men vad nu då Pappa
Varför säger du så?
Du vet ju att vingarna
De som tillhör pingvinerna och väderkvarnarna
Inte längre tjänar någonting till

Men varför Pappa
Åka dit bort?
Här är livet vackert
Lämna himlen till änglarna och helgonen
Kom Pappa
(Till refrängen)
Pappa Pingvin
Pappa Pingvin
Pappa, pappa, pappa pingvin
Pappa Pingvin fortsätter sin vackra dröm

Nu tror han att är
En fiskmås
Han gör långa resor
Han färdas söderut
Ända till England

Och här är Paris
Och till med Neapel
Karthagos stränder
Medelhavet
Åh vad sommaren är vacker

Men vad nu då Pappa
Tänker du inte på det?
Du vet ju att vingarna
Som tillhör pingvinerna och väderkvarnarna
Inte längre tjänar någonting till

Men varför Pappa
Åka dit bort?
Här är livet vackert
Om du reser kommer du inte långt
Stanna här Pappa

(Till refrängen)
Pappa Pingvin
Pappa, pappa, pappa pingvin
Kom tillbaka från din drömvärld
Pappa Pingvin
Pappa Pingvin
Pappa, pappa, pappa pingvin
Kom tillbaka ner på jorden

(Pingvinen sjunger:)
Pappa Pingvin
Pappa Pingvin
Pappa, pappa, pappa pingvin
Älskar sitt isblock

(Kören sjunger:)
Pappa Pingvin
Pappa Pingvin
Pappa, pappa, pappa pingvin
Ska bränna sin väska

(Alla tillsammans:)
Pappa Pingvin
Pappa Pingvin
Pappa, pappa, pappa pingvin


Säg mig en låt i årets Melodifestival som hade en så fin text. 

Det brinner

Min pojkväns lillebror M som är student och bor i en HLM*-lägenhet i Nantes var uppe sent igår kväll. Av ren tur såg han från sin balkong att en kille krossade fönstret på bilen som stod parkerad bredvid hans och kastade in något brinnande. M hann springa ner fyra trappor och ta sig in i sin bil bredvid den brinnande bilen och köra iväg. Han hade tur. Den vänstra backspegeln hade delvis smält men annars, bortsett från lite sot, hade hans bil klarat sig. Bilen bredvid brann upp helt och hållet. Precis som 1 294 andra bilar.

1 295 bilar brann i Frankrike i natt. Nu är bränderna inte bara begränsade till Paris förorter utan även andra städer, som Nantes och Lille. I natt var också första natten som det brann inne i Paris. Nära Place de la République som jag korsade varje dag när jag bodde i Paris.

Bränderna sprider sig. Och nu när det har börjat brinna kommer det inte bara sluta helt tvärt.

Igår trädde flera personer fram och uppmanade till lugn. Bland annat föräldrarna till Zyed och Bouna, de två tonåringarna vars död den 27 oktober startade upploppen. Det hjälpte inte.

I Grigny brann en skola ner. En förälder säger i
Le Monde: "Att bränna ner en skola är oacceptapelt. Men den som startade elden är Nicolas Sarkozy." Om det ändå vore så enkelt.

Un pompier éteint les flammes d'une voiture incendiée, au Mureaux, dans la nuit de samedi 5 à dimanche 6 novembre 2005. | AP/FRANCOIS MORI

Bild från Le Monde

* HLM = Habitiation à Loyer Modéré = lägenheter med begränsade hyror för personer med begränsade resurser.

Hösten

hav

Idag är det höstigt och regnigt. Det är redan mörkt ute. Nu längtar jag tillbaka till förra helgen då det var soligt och varmt och vi var vid havet. Dessutom är jag ensam hemma. Med min bok och mitt kakpaket. Jag sitter just nu och surar över att det inte är något på tv i kväll. Jag som ville titta på tv. Standardutbudet av tv-kanaler i Frankrike är TF1, France 2, France 3, Arte/5 och M6. Och så Canal+ vissa tider på dygnet, resten av dygnet är det kodat.
Ikväll bjuder TF1 på tvåtimmars körsång. 500 korister sjunger tillsammans. Hjälp. Jag tror säkert att det är roligt att sjunga i kör. Körmänniskor ler alltid och ser ut att ha så där kul och mysigt tillsammans som bara körmänniskor kan ha. Men det är inte så kul för dem som tittar på. Framför allt i två timmar.
France 2 visar en rugbymatch mellan Frankrike och Australien. Allt jag vet om rugby är att rugbyspelarna ofta ligger på varandra. Och blir smutsiga om shortsen.
France 3 visar någon tv-film med poliser.
Arte har ett program om renoveringen av Versailles. Gäsp.
M6 visar Charmed. Dubbat till franska. Charmed är inte bra på engelska så jag har svårt att tro att det blir bättre bara för att Alyssa Milano pratar franska.

Jag borde kanske ta tillfället i akt och göra något annat. Laga mina jeans, baka, skriva en bok eller spela lite Betapet eller något sådant. Eller ligga i soffan med fleecefilten och skidstrumporna och fortsätta läsa
boken.

Dagens husmorstips 2

Dagens husmorstips 2:
Undvik att låta ett stort ugnssäkert glasfat ramla från diskstället ner på din fot. Det gör ont och du riskerar att yttra ett flertal vulgära ord. Är du dessutom barfota är risken stor att du gör blodspår på golvet vilket av många uppfattas som synnerligen otrevligt.

Dagens franska ord blir därför pansement som betyder plåster.

Dagens husmorstips

Här kommer dagens husmorstips:
Lämna inte skeden i senapsburken under flera veckors tid för då bildas det någon kemisk reaktion (jag har gått sam på gymnasiet så mer än så kan jag inte förklara) som gör att skeden blir alldeles svart med små hål i och senapen ser lite suspekt ut.

Fermeté et justice

Jag ville skriva någonting om vad som händer i Paris förorter. Men jag fick inte fram något bra så jag skrev lite om mina naglar istället. Det pratas om det överallt. (Om vad som händer i förorten alltså. Inte mina naglar.) På tv, i tidningarna, på stan, på jobbet. Hur ska det gå? Vad händer härnäst? Hur ska det sluta?

Jag vet inte. Just nu är det ett krig. Och krigarna är många och deras fiende är samhället. Kanske allra mest polisen. Samhället som de anser har vänt sig emot dem. Eller, som alltid har varit emot dem. Det finns lite hopp och mycket ilska.

I natt brann 600 bilar i förorterna. Det var den åttonde natten i rad av oroligheter. Vad ska hända nästa natt? Och vad händer om någon mer dör?

Naglar och tangentbord

Jag har sådana där naglar som växer som gräs och som är väldigt hårda och kan bli i princip hur långa som helst. Jag brukar i och för sig så gott som alltid ha korta naglar för att jag tycker att det är snyggast, fräschast och mest praktiskt. Men nu har jag glömt att kapa av dem på ett tag och de har blivit riktigt långa. Nu borde jag var duktig och fila ner dem en bit och måla på lite nagellack. Då skulle de faktiskt kunna bli rätt snygga. Men jag avskyr att fila naglarna. Det får mig att rysa. Och jag är så dålig på det så det blir aldrig snyggt heller.

Men jag kan inte fortsätta att ha dem så här långa för de är inte alls praktiskt, framför allt inte ur ett tagentbordsperspektiv. Naglarna är i vägen när jag skriver på tangentbordet tycker jag. Och då är de absolut inte extremlånga. Hur gör folk med långa naglar när de använder ett tangentbord? Inte som jag i alla fall. Nej jag tror att jag tar och biter av mina naglar nu.


Internetbokhandlar och utlandet

Vad tråkiga alla svenska internetbokhandlar är som bara fraktar till Sverige. Tänk på oss stackars kulturtörstande utlandssvenskar som suktar efter lite svensk litteratur. Vad ska vi göra? Gå till Fnac och köpa Strindberg eller Mankell på franska? Det är inte riktigt samma sak. Jag har inte kollat upp hela internetmarknaden, men följande sidor har jag kollat på och de levererar bara inom Sverige:
AdLibris
Internetbokhandeln.se
Bokus
Netbokhandeln.se
Exlibris.se
Akademibokhandeln

Och samma sak med Ginza och cdon om man vill köpa cd-skivor. De levererar också bara inom Sverige. Tråkigt. Jag förstår ju att de kostar mer att skicka någonting utomlands, och jag är beredd att betala mer porto, men det borde i alla fall vara möjligt. Eller det kanske är så att det är jättekrångligt och förstör hela deras affärsidé och gör så att de måste ta högre priser på alla böcker och då förstör ju jag för hela Sveriges befolkning bara för att jag har dragit till Frankrike och det vill jag ju inte så det kanske inte går. Jag kan ju alltid önska mig böcker i julklapp av min snälla mamma. Hon köper alltid bra böcker.

Anna Gavalda

En sak som är trevlig med att åka tunnelbana i Paris på morgonen (det finns många otrevliga saker också men de utlämnar jag den här gången) är att man kan spana in vad folk läser för böcker. Väldigt många läser böcker på väg till jobbet på morgonen. I en stor stad som Paris är resvägarna ofta långa. Även om man lyckas rycka åt sig en Metro eller någon annan gratistidning någonstans så går de alldeles för fort att läsa för att räcka hela resan. När man tröttnat på att titta på folk, sova eller slöstirra ut i luften är boken ett bra sällskap i underjorden.

Förra hösten i Paris lästes det (förstås) Da Vinci-koden lite överallt. Och Änglar och demoner bland de som redan läst Da Vinci-koden och tyckte att den var så bra att de ville läsa mer av Dan Brown. Men så var det en annan bok, en riktig tegelsten med ett lite speciellt omslag, som syntes lite överallt. Det var nästan alltid kvinnor som läste den. Kvinnor som såg intressanta ut. Kvinnor som fick mig att tänka: det hon läser vill jag också läsa.

Ensemble, c'est toutDet var Anna Gavaldas Ensemble c'est tout. Jag har stått och fingrat på den flera gånger i bokhandeln men aldrig kommit mig för att köpa den. Den var lite för stor och tjock. Men nu sist jag var och handlade såg jag att den kommit ut i pocket så då slog jag till. Tänkte börja läsa den nu ikväll. Jag har redan läst en novellsamling av Anna Gavalda - Je voudrais que quelqu'un m'attendes quelque part och den var bra. Jag gillar hennes sätt att skriva och att berätta en historia.

Nu sökte jag precis på Anna Gavalda på Google och ser att båda de två ovannämnda böckerna finns översatta till svenska. Det visste jag inte. På svenska heter de Tillsammans är man mindre ensam och Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans. Kanske kan vara ett lästips för någon. En recension av boken som jag tänker gå och lägga mig och läsa nu finns här.

Uppdatering: Jag hade fram till nu mest läst positva recensioner, både svenska och franska, av Tillsammans är man aldrig ensam. Men SvD:s Thomas Lunderquist kallar den "pekoral för ynkryggar" och skriver:
"Det är förutsägbar feel good-litteratur för ynkryggar som inte orkar se livet annat än som en töntig romantisk komedi."
Jag väljer att tro på de andra tills jag har bildat mig en egen uppfattning. Jag har ju trots allt spanat in den här boken i Paris tunnelbana.

Franz Ferdinand i Lille

Konserten med Franz Ferdinand på Zénith i Lille igår var bra. Nu vill jag bli rockstjärna. Jag tror att alla människor egentligen vill bli rockstjärnor. Att säga "jag vill inte bli rockstjärna" är ungefär samma sak som att säga "det är skönt att ha halsfluss". Att man sedan inte kan sjunga eller spela något instrument, inte tycker om att stå på scen, blir darrig på rösten av att hålla minsta lilla presentation spelar ingen roll. Innerst inne vill alla bli rockstjärnor och vara coola och stå på scenen framför massor av människor som älskar dig och din musik och som hyllar minsta rörelse du gör och minsta ton du tar. Så är det bara. Det är precis som att alla fransmän heter Pierre. Så är det också.

Under en konsert med The Soundtrack of Our LivesLe Nouveau Casino i Paris var det någon i bandet som sa: "Det luktar som en fransk bordell härinne. Svett, hasch och kärlek." Så luktade det igår också. Så luktar det alltid på franska konserter. Eller i alla fall de konserter jag går på. Det är lite av charmen. Även om jag tycker att det luktar illa.

En läskig grej igår var att en kille som stod framför mig hade jättefett hår. Och han svängde väldigt mycket med håret. Och jag fick för mig att det skulle skvätta massa fett på mig. Jag försökte att inte koncentrera mig på det utan på konserten. Men han hade verkligen äckligt hår. Fast när konserten väl hade börjat glömde jag förstås det. Då stänkte det svett lite här och där men det gjorde inget. Det hör ju till. Precis som haschlukten.


Oartiga svenskar

Marie Söderqvist skriver i Expressen om svenskarnas oartighet och brist på hänsyn. Jag kan inte annat än hålla med. Svenskar är väldigt dåliga på ursäkta sig. Men bra på att knuffas och bufflas. Jag har lagt märke till betydligt mer efter att ha bott i Frankrike och kommit tillbaka till Sverige. Fransmännen må ha sina brister men de är åtminstone artiga och ursäktar sig och säger pardon och excusez-moi för minsta lilla. I Sverige är det vanligare att titta bort och låtsas som ingenting. "Jag märkte ingenting, jag ser ingenting, låt mig vara i fred."
 
Efter att ha tillbringat sex månader i Paris ofta överfulla tunnelbana kom jag till Stockholm. I Paris kan tunnelbaneperrongen vara smockfull, men när dörrarna öppnas lämnas det ändå en gång så att de som ska gå av kan komma av ordentligt innan folk börjar tränga sig in. I Stockholm var tunnelbanan inte ens full men folk som skulle gå på trängde sig in innan de som skulle av hann gå ut. Då blir det propp och folk måste knuffas. Och knuffas gjorde de, men ursäktade sig gjorde de inte. Varje gång vi tog tunnelbanan reagerade jag på att folk gick på innan alla hunnit gå av. Det är korkat, ingen vinner på det. Nu var det i och för sig på sommaren som jag var i Stockholm, så de som trängde sig var kanske turister (som inte kom från London eller Paris) och som inte vet hur man ska bete sig bland folk. Jag har inte tillräckligt mycket erfarenhet från Stockholms tunnelbana för att säga att det alltid är så. Men rent allmänt tycker jag att svenskar (inklusive jag själv många gånger, även om jag har blivit bättre efter att ha bott utomlands) är dåliga på att säga ursäkta och bra på att trängas och på att låtsas som ingenting.