Försummelse

Jag har försummat Cocotte lite på sista tiden. Har haft mycket annat i huvudet.

Just nu är jag i Sverige. Det är valborgsmässoafton. Våren har inte riktigt hunnit hit än, inte jämfört med Frankrike i alla fall. Men snart exploderar det väl. Eller jo, visst är det vår. Jag har plockat vitsippor och tussilagosar idag till fransmannens förvåning. Han undrade om jag var säker på att jag verkligen fick plocka blommor där, längs med cykelbanan.

Snart ska vi kolla på brasa.

Jag har ätit alldeles för mycket av mammas goda mat. Jag kommer rulla till brasan. Oavsett om vi tar cykel, bil eller apostlahästarna.

Och jag har sett lille Elliott.
Världens sötaste lille Elliott.

Rekordtittande

Inte konstigt att det var lite folk på bion i tisdags. 11,5 miljoner fransmän kollade på filmen Les choristes, Gosskören på tv. Det måste vara något slags rekord.

Inte för att det brukar vara särskilt mycket folk på bion här i Saint-Quentin. De har en stor bio med 6-7 salonger mitt i centrum. Lite gammal kanske men inte så det stör. Ändå har de som bestämmer i staden beslutat sig för att bygga en ny jättebio lite utanför centrum. Ett multiplexe som de kallar det. Det ska innehåll elva biosalonger, en restaurang och ett konferenscentrum. 1951 fåtöljer ska de ha. 1951. Det vet de redan fastän grunden är långt ifrån påbörjad.

Vad som händer med bion i stan vet jag inte. Fler och fler affärer flyttar ut från stadens centrum och flyttar in i ett ombyggt köpcentrum en bra bit utanför stan. Det är kanske praktiskt. I alla fall för dem som har bil, och det har de flesta här. Men det är sorgligt att stadens centrum töms.

Just nu är det Crouching tiger, hidden dragon på tv. Men det är en sådan film som hamnar i kategorin "filmer jag inte klarar av att se dubbade", så jag låter bli.

Nya stjärnor och gamla

Okej, jag erkänner. Jag har fastnat för Nouvelle Star. Franska versionen av Idol. Jag tycker att det är kul. Och jag hejar på Christophe. Fast det har inte gått så långt att jag skulle få för mig att ringa in och rösta. Vilka är det egentligen som ringer och röstar på gejer som Idol och Melodifestivalen? Själv är jag både för snål och för oengagerad.

Svenska Idol har jag i och för sig aldrig sett. Men när jag bodde i Kanada följde jag och mina sambos American Idol 2 med största koncentration. Vår favorit var Ruben och han vann.

Samtidigt som nya stjärnor hoppas på genombrott på kanal sex (M6), hoppas gamla mer eller mindre kända före detta stjärnor på en comeback i ettans (TF1) nya dokusåpa Je suis une celebrité, sortez-moi de là. Programmet är baserat på något som heter I'm a celebrity get me out of here och handlar om ett gäng föredettingar som i brasilianska jungeln får olika insekter och larver hällda över sig. Ungefär. Riktigt fånigt. Så fånigt att det tydligen har fått så få tittare att de nu istället för att rösta ut en person per vecka röstar ut en per dag för att få slut på det hela upptäckte jag nu när jag tittade på programmets hemsida.

Kändisdokusåpor har ju annars varit på modet här ett tag nu. För ett tag sedan skrev jag om Jordy, den rappande bebisen, som försökte sig på en comeback i franska kändisfarmen. Men ju fler varianter och ju mindre kända "kändisarna" blir, desto svalare blir intresset. Jag tror att det börjar lukta slutet på kändisdokusåpor, men vad vet jag.
 
En av de franska kändisarna som är med i det nya programmet är förresten svensk. Sångerskan Indra från Göteborg. Jag har sett henne på tv någon innan. I Frankrike. I Sverige har jag aldrig hört talas om henne och jag tror att hon bara är känd här. Hon flyttade till Paris som ung och hade några discohittar på tidigt nittotal. På hennes hemsida kan man läsa att ett av de finaste minnen hon har från sin karriär var när hon var förband till Prince på Bercy. Där står också att hon är "la suédoise préférée des français", fransmännens favoritsvenska. Inte illa. Och nu pillar hon på larver i direktsändning.

Språkförvirring

Pappa ringer och säger att det märks att jag varit utomlands ett tag. Jag håller på att glömma bort svenskan. Koristerna skriver jag om den franska filmen Les choristes. Jag var helt säker på att den hette så på svenska. Tyckte att jag var ambitiös som ens brydde mig om att skriva ut den svenska titeln.

Man säger inte korist på svenska säger pappa. Filmens svenska titel är Gosskören.

Men åh mince, je suis en train d'oublier mon suédois...

Nä så illa är det väl inte? Hyfsat många ord kommer jag ju faktiskt ihåg. Eller?

Filmkväll

Har precis varit och sett L'Age de glace 2, eller Ice Age 2, eller vad den nu kan tänkas heta på svenska.

Den var gullig och sevärd, mest för ekorrens skull.

På tv visades samtidigt den franska succéfilmen Koristerna Gosskören, Les Choristes. Men den har jag sett för inte alltför länge sedan. Hann hem till det söta slutet i alla fall. Fem miljoner fransmän gick och såg Gosskören under de första åtta veckorna som den visades på bio och lät sig charmas av de skönsjungande gossarna. Filmen har sedan visats i en rad länder och ledde bland annat till att intresset för körsång fick ett rejält uppsving i de franska skolorna.

Gosskören spelades precis som en annan fransk succéfilm med skolbarn, Etre et avoir, in i pojkvännens hemtrakter, departementet Puy de Dôme. Men där slutar nog likheterna mellan de två filmerna. Båda är sevärda i alla fall. Vissa scener i Etre et avoir, som är en dokumentärfilm om en liten fransk landsortsskola, är helt fantastiska.

Nostalgiblogg tillägnad Andrea

När jag var 19 bodde jag i Montpellier och läste franska några månader. Det var väl inga speciellt seriösa studier utan mer för att komma bort lite, åka utomlands och lära sig att klara sig själv. Vissa kallar det CSN-charter. Jag kallar det en nyttig erfarenhet och ett minne för livet.

I fredags var jag tillbaka i Montpellier. Gjorde en liten nostalgitur runt mina gamla kvarter. Visade fransmannen var jag bodde, vart jag brukade gå och vad jag gjorde då. Det känns som länge sedan nu. Staden var sig lik förutom att spårvägen som höll på att byggas när jag bodde där nu var färdig och blåa spårvagnar rullade över Place de la Comédie.
Place de la Comédie
Place de la Comédie

Jag gav det här inlägget rubriken Nostalgiblogg tillägnad Andrea, för det var Andrea jag tänkte på när jag gick längs med Boulevard Gambetta på väg mot den lite speciella lägenheten som vi delade. Jag och Andrea lärde känna varandra i Grenoble där vi läste franska en termin. Vi kände båda två att en termin i Frankrike inte riktigt räckte men vi var sugna på att se något nytt. Därför packade vi våra väskor och tog tåget till Montpellier och hamnade efter en del krångel i en billig lägenhet på rue Adam de Craponne med glasfasad mot gatan, väggar som inte gick upp till taket och toan i köket, bakom ett draperiet.

Rue Adam de Craponne     .   Välbekant galler
Vår gamla gata, också känd som Rue Adam de Crap och vår gallerbeklädda gamla lägenhet

Vår hyresvärd var en gammal krutgumma, som tittade skeptiskt på vår inredning när hon kom för att hämta hyran. Vi hyrde möblerat men plockade bort alla spetsdukar och tantdraperier och ersatte dem med lite mer personliga saker som en uppblåsbar fåtölj, polisplast och en plansch med gröna gubbar.

Bortsett från en mindre trevlig incedent på min födelsedagsfest då några busar slog sönder vår ytterdörr och det faktum att det inte fanns något fungerande element i lägenheten utan vi var tvungna att sova med långkalsonger och plugga med fingervantar så trivdes vi bra på Adam de Crap.

Och Andrea, om du läser det här, Mustafa, Ahmed och alla de andra finns kvar. De hälsar att de saknar dig.
Adam de Crap
Gatan som lät så mycket mer än man skulle kunna tro

När vi gick genom staden såg jag flera stycken som var som jag var då. I det stora shoppingcentret Polygone tog vi rulltrappan ner till mataffären Inno för att köpa tackpresent till morbrorn som lånat ut sin spanska lägenhet såg jag två svenska tjejer som var och handlade mat och dryck. På kvällen skulle de på fest. De letade efter vinhyllan. Jag hörde dem och sa att det var längst in till vänster. Vissa saker har jag inte glömt även om det var ett tag sedan jag var som dem.

Café Joseph 
Café Joseph fylls nu av nya utländska studenter

Tillbaka från en resa genom Frankrike

Jag är tillbaka framför min Compaq efter en dryg vecka på resande fot. Har inte varit i närheten av en internetuppkoppling. Det har kliat lite i internetnerven, men inte så farligt. Nu har jag gått i genom alla mejl och tittat in hos Cocotte och sett att här har det dykit upp en och annan trevlig kommentar. Ça fait toujours plaisir!

Jag vill berätta lite om min resa, men vet inte riktigt var jag ska börja, eller sluta, så jag låter några bilder få illustrera det hela.

Vi började med att korsa Frankrike på diagonalen. Från Saint Quentin till Toulouse. Många kilometer motorväg. Toulouse är en trevlig stad. Ung och levande. Och varm. Det kändes verkligen att vi åkt söderut för våren var mycket längre kommen.

Utsikt över en gata i Toulouse
Utsikt över en gata i Toulouse

I Toulouse var det fest hela helgen. Vi var ett gäng på elva personer, de flesta av oss känner varandra sedan vi var utbytesstudenter i Montréal och bor nu lite här och var i Frankrike. Vi sov på golvet i en renoveringslägenhet, tittade på staden och på stadens barer, drack Jacqueline, sjöng om Jacky och hans ruttna 4L och så var vi på mitt livs första rugbymatch. Toulouse mötte Paris. Fullsatt stadium. Det var mycket roligare än jag trodde med rugby. Trots att det enligt utsago var en rätt dålig match. Kanske var det stämningen snarare än matchen.

Stade Toulousain möter Stade Francais (Paris) i Rugby
Toulousain, toulousain...

På påskdagen åkte vi iväg i riktning mot Pyrenéerna och området Ariège. Där hade vi påskpicknick vid en sjö och påskchokladjakt. Det visade sig att påskharen blivit mördad.

Påskchokladjakt i Pyreneerna 
Påskharen omkom i Pyrenéerna

På kvällen hade vi grillfest i en kompis hus på landet mitt i ingenstans. Vi fick ta del av den i området klassiska påskomeletten som i vårt fall bestod av 42 ägg och lite socker flamberat med massa hemgjord plommonsprit i en jättepanna över öppen eld. Det var ungefär lika gott som det låter...

På annandagen sa vi hejdå till de andra och åkte vidare i riktning mot Spanien. Vid stannade till den medeltida borgstaden Carcassonne tillsammans med en hel drös andra turister. Där jag köpte jag ett vykort till mina föräldrar som jag fortfarande inte har skickat (men nu vet ni i alla fall vad som väntar er).

Cocotte i Carcassonne 
Cocotte i Carcassonne

Sedan spenderade vi några dagar i pojkvännens morbrors lägenhet i Spanien, i Roses på Costa Brava nära franska gränsen. Lite strand, sangria, hav, palmer och paella. Roses är ett riktigt fransmanshak. Fullt av franska turister året om. När jag försökte mig på ett gracias fick jag ett merci till svar. Det var i och för sig annorlunda att bli tagen för en fransyska för en gångs skull.

Utsikt över Roses, Costa Brava, Spanien 
Utsikt från berget lägenheten låg på

På vägen från Spanien stannade vi i Montpellier. Lunchade med tre kompisar till A och sedan visade jag upp mina gamla kvarter och var nostalgisk. Det var sex år sedan jag bodde i Montpellier. Jag är gammal. 

Sedan, på väg från Montpellier till fransmannens familj i Clermont-Ferrand åkte vi över den berömda bron Le Viaduc de Millau som invigdes för något år sedan. Fantastisk vacker. Min bild gör den inte rättvisa men den är mycket imponerande.

Viaduc de Millau 
Viaduc de Millau på lite väl långt håll
Resan avslutades med en helg i Paris där två kompisar från Göteborg var på besök. En trevlig avslutning på en trevlig resa.

Golfen har skött sig utomordentligt hela veckan. Till och med på vägen från Clermont-Ferrand till Paris då vi trängdes med alla parisare som skulle tillbaka från semestern och fastnade i både en och annan bilkö var hon snäll och klagade inte alls.

Tack Golfen för den här gången 
Tack för den här gången kära Golf

(Det går att klicka på bilderna för att få dem större...)

Om påsken

Jag kokar ett ägg bara för att.

Bara för att det är påsk men kanske mest för att jag vill tömma kylskåpet innan vi åker bort.

Jag tror inte att man äter så mycket ägg här över påsken. Inte riktiga i alla fall. Bara stora ihåliga i choklad. Men jag har inte jättekoll på franska påsktraditioner. De fransmän jag känner tycks inte ha så mycket traditioner just när det gäller påsken. Gömma chokladägg i trädgården till barnen möjligen. Men inga ris med fjädrar, inga påskkärringar och ingen sill.

Det spelar inte så stor roll. Vi ska ändå åka bort. När käre fransmannen kommer hem från jobbet (det är inte helgdag här idag) ska vi korsa landet.
Från Saint Quentin till Toulouse. 84 mil. Vi ska hälsa på några kompisar från Montréal. (När jag skriver från Montréal betyder det inte att de är från Montréal utan att vi träffade dem när vi bodde i Montréal. De är vanliga fransmän.) Vi blir runt tio stycken. Jag har packat sovsäcken och hoppas att golven är varma och mjuka i Sydfrankrike.

Efter Toulouse åker vi nog till Spanien en sväng. Vi har fått låna nycklarna till en lägenhet i Roses, inte långt från franska gränsen. Sedan ett besök hos några bekanta i min gamla hemstad Montpellier. Kanske hinner vi hälsa på Anne-Isabelle i Marseille också. Kanske inte. Det visar sig. Jag blir nog borta ett tag. En vecka skulle jag tro. Det visar sig det också. Undrar vad jag ska packa. Eller först och främst vad jag ska packa i.

Jag skriver nog någonstans på vägen. Oavsett om jag hittar en dator eller inte så kan jag ju passa på att hälsa glad påsk. Joyeuses Pâques !

La Côte d'Opale

"Vi såg på varann då vi närmade oss land
när vi möttes mellan Dover Calais"


Varje gång jag ser en vägskylt där det står Calais börjar jag sjunga på den sången. Jag bor i norra Frankrike så det händer rätt ofta att det står Calais på en vägskylt, alltså blir det en hel del skrålande. Fransmannen har ännu inte förstått låtens storhet, men kanske är det min version som inte gör den rättvisa.

Calais ligger i nordöstra Frankrike. I landskapet Nord-Pas de Calais vid kusten som kallas för Opalkusten, Côte d'Opale. När man pratar om den franska kusten tänker man ofta på Medelhavet och franska rivieran. Sedan kanske på charmiga hus och landstigningar i Normandie eller surfing vid Atlantkustens Biarritz. Att turista i Nord-Pas de Calais är oftast inte förstahandsalternativet.

Men det är fint på Côte d'Opale. Vacker natur med långa sandstränder där Engelska kanalen höjer och sänker sig efter tidvattnets ritualer. När det är lågvatten och lågsäsong känns det lite som att vandra runt i ett månlandskap. Öde och buckligt. (Jag har aldrig varit på månen, men jag tänker mig ett månlandskap som öde och buckligt, och sedan är det ett fint ord som jag gärna ville skriva - månlandskap.)

Lågvatten i Le Touquet Paris Plage
Lågvatten och lågsäsong i Le Touquet-Paris-Plage

Här finns möjlighet både till historiskt turistande, i form av otaliga krigsminnen, museer och kvarlämningar efter ockupationen, och till klassisk badortssemester. Den mest kända badorten är kanske  Le Touquet-Paris-Plage som fått sitt namn efter den relativa närheten till huvudstaden och som på helger och i semestertider fylls av frisk-lufttörstande parisare. Det är ett rätt chict ställe med dyra butiker och hus till salu i mångmiljonersklassen.

Sedan finns badorten Berck med drakfestivalen som jag skrev om häromdagen samt hamn- och fiskestaden Boulogne-sur-Mer vars medeltida stadskärna skyddas av en ringmur man kan promenera på.

Mellan Calais och Boulogne ligger de två klippiga naturskyddsområdena Cap Blanc Nez och Cap Gris Nez. Vid Cap Gris Nez är man så nära England man kan komma i Frankrike. 34 kilometer. Så nära att man vid klart väder ser Dovers vita klippor och att min mobiltelefon snappade upp engelska vågor och hälsade mig Welcome to England.

Cap Blanc Nez - nerifrån-----Cap Blanc Nez - uppifrån
Cap Blanc Nez nerifrån och uppifrån

När mina föräldrar var på besök i helgen tog vi in på Hôtel de la Plage i den lilla staden Wissant som ligger mellan de två kapen. Rätt charmigt, men inget speciellt.

Hôtel de la Plage i Wissant
Hotel de la Plage i Wissant

Vi hade hyfsad tur med vädret. Soligt men kallt. Och blåsigt. Vid Cap Blanc Nez tycks det alltid blåsa. I alla fall det gjort det alla två gångerna som jag har varit där. Men så är det väl med havet...

Det blåser vid Cap Blanc Nez
Det blåser vid Cap Blanc Nez

Klassfest

Har fått en inbjudan till en klassfest via klassfest.com. Tydligen var det redan tio år sedan jag slutade högstadiet. Tiden flyger. Skulle det vara något att fira?

Det är inte många från min högstadieklass som jag har kontakt med. Det blir lätt så. Alla flyttar eller utvecklas åt olika håll. Det är inget konstigt med det. Så är det ju. Många har jag lite koll på ändå. Via direkt eller indirekt information. Man träffar någon och frågar om någon annan.

Jag minns inte min högstadieklass som en speciellt sammansvetsad klass. Vi kom från två olika skolor. Skolan i villaområdet och skolan i hyreslägenhetsområdet. Vi var de osportiga typerna som valt att inte dra nytta av skolans profilering, idrottsklass. Tonåringar.

Högstadiet var väl inte speciellt kul. Tror att få tycker det så här i efterhand. Men ändå finns en liten nyfikenhet där. Vad har det blivit av folk? Några pluggar fortfarande vet jag, en flyttade till Frankrike (ja, det var jag det), någon jobbar i en affär i centrum, en vek ut sig och fick barn med en kändis. Flera stycken har barn faktiskt. En tjej har gift sig och bytt efternamn. En ska bli tandläkare, en annan lärare, en tredje socionom. Någon är sjukskriven för depression.

Tiden flyger. På gott och ont.

Klassfesten är den 20 maj. På Stadshotellet. Jag kommer nog inte att gå.

Disney smile och dumma frågor

Lille Elliott har fått komma hem från BB nu. Liten men frisk.

Samma dag som Elliott föddes var jag i Paris på Champs-Elysées. Jag kunde inte låta bli att gå in på Disney Store och pilla lite på en reapyjamas med en flygande elefant. Genast var en trevlig säljare med ett Disney smile på plats för att erbjuda sin hjälp. Han frågade vilken storlek jag letade efter. Jag sa att jag inte visste. Han frågade hur gammalt barnet var. Då kunde jag inte låta bli att le och sa att han var alldeles ny, född tidigare samma dag. Då frågade försäljaren en mycket konstig fråga.

- Jaha, är det ert barn?

Vad skulle jag svara? Javisst, det första jag gör direkt efter att ha blivit förlöst är att springa ut på Champs-Elysées och pilla på pyjamasar på Disney Store?

Nej, det sa jag förstås inte. Försäljaren var ju så ung och log så fint och jag kände mig så gammal och sa artigt att det inte var min nyfödde bebis det handlade om utan min neveu.

Jag köpte aldrig någon pyjamas med flygande elefant. Istället gick jag vidare och stannade ett tag förundrad framför ett skyltfönster som inte bara hade skyltdockor med två ben utan också fyra och som sålde dyra accessoarer till våra håriga vänner som smutsar ner Paris gator och bidrar till stadens charm.

Skyltdockshund med Bosshalsband
Skyltdockshund med Bosshalsband. I bakgrunden liten rosa hudtröja och mina fötter.
Vem underbyxorna är till för framgår inte.

Finistère, Aisne och Bodil Malmsten

Jag köpte en hög böcker på bokrean men eftersom de svenska internetbokhandlarna oftast bara fraktar till adresser inom Sverige har beställningen blivit liggande hemma hos mina föräldrar fram till nu. Nu har jag plötsligt en massa böcker. Böcker på svenska. Så många att jag började läsa tre på en gång. Kunde inte välja. Men nu har jag valt Bodil Malmstens Priset på vatten i Finistère. Hon berättar fint om att bryta upp och flytta utomlands. Till Frankrike och Bretagnekustens Finistère. 

"Jag bor i Finistère för att jag har flyttat hit. Det är ingen slump, det finns ingen slump för en erfaren kvinna."

Så skriver Bodil på bokens första sida. Så skulle inte jag kunna skriva. Att jag bor i Aisne är bara en slump. (Aisne är ett departement precis som Finistère, Frankrike är indelat i knappt hundra departement som alla har en siffra. En siffra som återfinns i postnumren och på bilarnas registreringsskyltar. Aisne är 02, Finistère 29.) Men så är jag inte heller lika erfaren som Bodil Malmsten. Kanske hittar jag också någon gång min plats på jorden. Jag känner ingen bråska.

"På samma sätt som det finns en partner för varje människa, finns det en plats. Det gäller bara att hitta sin bland de miljarder som är någon annans, det gäller att vara vaken, det gäller att välja.
Min plats ligger där jörden tar slut i Europa -
fin des terres, finis terrae - Finistère."

Finistère är dramatiskt. Det är läget och havet som gör det. Aisne är tråkigt. Platt jordbruksland utan hav, berg och dramatik. Men så har jag aldrig haft för avsikt att stanna här för alltid. Det här är inte min plats. Inte än.

Men en sak stör mig i början på Bodil Malmstens bok. När hon reser ner till Finistère kan jag inte följa med henne. Jag kanske märker ord, men jag gillar detaljer. I Bodils resa är hon först på tyska autobahn, sedan plockar hon gullvivor på en rastplast i Normandie. Och sedan:

"Jag lämnar gullvivskullen i Normandie, landstigningens Normandie, sedan kommer Picardie, sångens vackra Picardie rosorna blommar i Picardie. Och på den tredje dagens afton är jag i Finistère(...)."

Jag som kan min franska geografi kan inte låta bli att undra hur Bodil åkte för att passera Normandie innan Picardie på väg från Sverige till Finistère. Men som sagt, man ska inte märka ord och aldrig syna en bra story. Jag kom bara av mig i tankens resa. Kanske var det på Opalkusten som gullvivorna växte. Mer om den kusten i morgon.

Solidaritetsblogg

Via Therese hittade jag till Solidaritetsbloggen.

Ett bra initiativ som förtjänar att uppmärksammas. Gå dit och kolla.

En liten tur till La Suède

Vi har bokat flygbiljetter. Den 28 april, sent på kvällen kommer vi till Sverige. Stockholm Skavsta. Skavsta är lika mycket Stockholm som Beauvais är Paris. Man ser inte Eiffeltornet när man landar med RyanAir.

Vi åker tillbaka den 2 maj. Dagen innan min födelsedag. Tänkte åka tillbaka den första, men då kostade en biljett 59 euro, den andra kostade den 0,01 euro. Gratis. Plus skatt.

RyanAir har tydligen börjat ta betalt per incheckat bagage. Vi begränsade oss till en väska. 7 euro tur och retur. 20 kilo istället för 15. Nu kommer folk att ta med sig ännu mer handbagage än innan och knuffande och puffandet kommer bli än värre.

Vi hoppas på fint väder, valborgsmässobål och en träff med nye Elliott liten. Och skjuts från Skavsta om det kan tänkas gå att ordna?

Nybliven faster och farmor tittar på pluttinuttkläder 
Nybliven faster och farmor tittar på pluttinuttkläder
i en av Frankrikes otaliga barnklädesbutiker

Uppdatering: Jag har inte fått något bekräftelsemejl från RyanAir (konfirmationsmejl tänkte jag skriva men kom på att det heter nog inte så på svenska), har de sparat in på det också? Lite konstigt känns det. Tur att jag sparade sidan med bokningsbekräftelse och reservationsnummer i samband med köpet i alla fall. För pengar har de minsann dragit de luringarna.

Hemfärd, kontrakt och drakar

Kära föräldrarna har åkt tillbaka. Från bristande knoppar i Picardie till de sista gråaktiga snöhögarna i Västerås. Våren har lite försprång här, men nu verkar även mälarisen vara på väg att smälta.

Chirac har dragit tillbaka ungdomsanställningskontraktet CPE. Folket på gatan har vunnit över den välkammande premiärministern. Syndikalisterna skålar i champagne men säger att än är inte kampen över. Dominque de Villepin talar vackert om motgångar och framgångar och det mesta tycks vara tillbaka på ruta ett. Hur det ska gå med de arbetslösa ungdomarna glöms nästan bort någonstans i kampen.

I Berck-sur-Mer vid Nordfrankrikes kust pågår
VM i drakflygning hela veckan. Vi var där igår. Solen sken och vinden var tillräcklig för att få de mesta fantasifulla kreationer att flyga högt över sandstränderna.

Drakfestival i Berck-sur-Mer
Drakfestival i Berck-sur-Mer

Alla svävade utom en tunggumpad Musse Pigg som aldrig tycktes få tillräckligt med luft i öronen för att lyckas lyfta och sväva ut över Engelska kanalen.

Tunggumpad Musse som aldrig tycktes få luft i öronen
Stackars Musse drömde om att flyga bort till fjärran sagoland
men föll gång på gång framstupa i sanden

Foto: Anders Lif

En resa i Nordfrankrike

Nyligen hemkommen från en liten helgresa runt de nordostliga delarna av Frankrike. Har varit på tur i landskapen Picardie och Nord-Pas de Calais med kära föräldrarna och den utmärkte lokalguiden, käre fransmannen.

Vädret har varit soligt men kallt. Vi har sett havet, minnen från kriget, pampiga kyrkor, flygande drakar och små franska byar. Vi har ätit mycket och gott. Och hela helgen har vi pratat en skamlös blandning av svenska, franska och engelska. Det finns mycket att berätta men jag orkar inte riktigt nu. Bjuder i alla fall på en bild från ett oväntat men uppenbarligen mycket skojigt möte på en gata i Arras.

Ett oväntat möte i Arras
 
Norra Frankrike har mycket att erbjuda;
vackra landskap, historiska sevärdheter och trevliga invånare.
Här möter jag två typiska fransoser från norr.

I skuld till bagarbilen

Har precis varit ute och betalat min skuld till bagarbilen. Vi har en bagarmadame som kör förbi varje morgon med sin vita skåpbil och tutar högt så alla små tanter ska höra och knata ut i tofflorna för att köpa sin dagliga baguette.

Jag brukar aldrig lyckas att tajma in bagarbilen, men nu när jag har frukostgäster har jag lyckats två mornar i rad. Igår hade jag inga småpengar, och hon ingen växel. Därav min skuld till bagarbilen.

Nu ska jag duka frukostbord med baguette, pain au chocolat, croissant och hemkokt (fast inte i mitt hem) marmelad. Vilken lyx.

När man talar om trollen

Pollys blogg gör mig ofta sugen på Polly. Tur för mig att inte Polly finns i Frankrike (godisarna alltså, inte bloggerskan hon får gärna komma hit och prata lite bonjour bonjour och träffa franskmän), annars skulle jag säkert sätta i mig mer än vad som vore nyttigt.

Men idag dök helt oväntat en direktimporterad påse med massor av pollykulor upp. De ska med glädje få fylla cocottekulan så att den blir rund och gla' - pollychokla'.

Pollykulor för att bygga ut Cocottekulan 
Frukt eller Polly, frukt eller Polly? Polly, polly, polly.

Städa bort kort

Jag måste städa. I kväll får vi nämligen finfint besök från mälardalsregionen.

Jag gillar inte att städa. Det är tråkigt, och ibland rent utav farligt. Sist jag gjorde ett städförsök städade jag bort mitt svenska visakort. Jag var tvungen att städa en gång till för att det skulle komma fram igen. Jag hade förstås lagt det på att smart ställe för att jag inte skulle glömma var jag lagt det. Börjar jag redan bli åldersglömsk? Hur ska det bli vid 85?

En gång i Montréal städade jag också bort mitt visakort. Eller kanske tappade jag bort det. Borta var det i alla fall och jag lyckades aldrig städa fram det igen. Jag fick ringa och spärra det och att få ett nytt kort är inte helt okrångligt när man befinner sig i utlandet. Till saken hörde också att jag hade en New York-resa inplanerad två dagar efter att mitt kort försvunnit. New York utan pengar är väl som en caffe latte utan mjölk, eller hur är det man säger? Som tur var hade jag snälla kompisar som givmilt erbjöd sig att öppna sina plånböcker för mig.

Det hela slutade i alla fall med att New York-resan blev inställd. Men det hade egentligen inget med mitt visakort att göra. Istället berodde det på att en viss herr Bush i de stora förenade staterna bestämde sig att i samma veva förklara krig mot Irak. Gränsen mellan Kanada och USA var blockerad, köerna var milslånga och vår bussresa ställdes in.

Ja, kontentan av den här texten är alltså att det är farligt att städa. Men nu måste jag göra det ändå. Jag ser en dammtuss.

Kläder och väder

Det finns inga dåliga kläder, bara dåligt väder heter det ju. Vårvärmen var visst inte riktigt här för att stanna än. Det har varit vackert väder både idag och igår, men inte alls varmt. Optimist som jag är var jag förstås alldeles för kallt klädd i Paris och fick gå och huttra. Som tur var sken solen och i solen är det skönt.

Jag förundras över vissa människor som alltid tycks vara rätt klädda. Framför allt de som alltid har ett paraply till hands när det börjar regna. Det har nog aldrig hänt mig. De få gånger jag har fått för mig att släpa med mig paraply har det givetvis inte regnat. Mitt öde är nog att bli blöt helt enkelt.

Och när det gäller vädret borde jag egentligen inte klaga. Solen skiner ju. Träden blommar. Termometern säger 13 grader. Jag har hört att det fortfarande finns snö kvar på vissa ställen i Sverige... Är det sant?

Blommande träd på Père Lachaise-kyrkogården
Blommande träd på Père Lachaise-kyrkogården i Paris, 5 april 2006.

Demonstrationer och intervjuer

Igår var det strejk och demonstrationer igen. Mellan en och tre miljoner demonstranter uppskattas de ha varit runt om i Frankrike. Men idag ska förhoppningsvis allt vara "som vanligt" igen. Hoppas i alla fall jag, eftersom jag nu ska springa iväg till pariståget. Ny intervju väntar. Inte på Champsan utan i Clichy den här gången.

Demonstranter på väg mot Place de la République 
Demonstranter på väg mot Place de la République i söndags

Yttepyttepaket

Eftersom jag tar min nya roll som faster på största allvar har jag varit runt i stadens bäbisbutiker och pillat på en massa söta bäääbikläder. Ni vet sådana där yttepyttiga små strumpor som man själv knappt skulle få in stortån i, gullepluttiga små minitröjor och snusselusspyjamasar och en massa annat nuttinutt. Det är så gulligt. Jag tror jag dööör.

Jag köpte några små saker, vek ihop de fint och stoppade i ett kuvert tillsammans med ett kort. Sedan gick jag till posten. Tanten i luckan vägde mitt lilla paket och sa sedan:
- Det blir 15 euro tack.

Men jösses. 15 euro? För mina små yttepyttsaker? De är ju mer än vad är värda tillsammans. För det får man nästan en enkelbiljett till Skavsta med RyanAir. Kuvertet vägde 102 gram enligt min berömda
hushållsvåg men enligt damen i kassan fanns det ingen möjlighet att skicka det för mindre än 15 euro.

Jag lyckades engagera hela lilla postkontoret. Damen bakom mig i kön tyckte också att det var dyrt och jag sa att det var bebiskläder och sedan frågade damen lite längre bak i kön vems bebisen var och sedan var kacklet igång. Frågor om vad en svensk gör i Saint Quentin och om bebisen var en flicka eller en pojke och hej hå. Folk är liksom inte så stressade i småstäder.

Jag skickade inte paket till slut. Och Elliott om du läser det här (jag är osäker på om du kan läsa än och om du har tillgång till Internet på BB), det är inte så att jag inte tycker att du är värd 15 euro. Men som du kanske vet så kommer ju din farmor och farfar hit i helgen och då kan jag skicka paketet med dem. Och kanske köpa dig en finare present för de där 15 europengarna. OK?

Tummen ner för franska posten 
Tummen ner för franska posten

Fenomenet Louis Vuitton

Jag har aldrig förstått mig på Louis Vuitton. Och jag utger mig inte heller för att vara någon som förstår sig på Louis Vuitton. För mig är det dyrt, fult och fascinerande.

Ett mysterium inte riktigt i klass med Mona Lisa, men nästan. Hur har dessa fula märkesväskor blivit så världsberömda? Vuittonbutiken på Champs-Elysées sägs vara Paris sjätte mest populära turistattraktion. Så populär att folk köar för att få komma in trots att den allra billigaste lilla saken till salu därinne kostar runt 100 euro.

Kö till Louis Vuitton 
Kö till Louis Vuitton-butiken på Champs-Elysées i lördags

Kön på bilden är nog ganska representativ. Det är mycket asiater. De är ofta de största Louis Vuittonfansen. De är så mycket fans att de inte får köpa hur många väskor de vill. För att förhindra kopieringar och olaglig återförsäljning i länder där en äkta Vuittonväska kostar tredubbelt så mycket som i Frankrike, försöker LV begränsa inköpen till ett visst antal väskor (eller är det kanske en väska) per asiat. Världen är konstig. Jag har till och med kompisar som tjänat pengar på att "köpa ut" Louis Vuitton-väskor till lyxkonsumtionssugna japaner som uppfyllt sin väskkvot.

Och visst, jag vet att Louis Vuittons väskor inte är "vilka väskor som helst". Det tillverkas till största delen för hand, i Paris dessutom, inte i några låglöneländer. Jag känner en tjej som jobbar som läderutvecklare på Louis Vuitton och hon har förklarat att det är inte vilket skinn som helst som får bli märkesväska. Bara de finaste kossorna, krokodilerna och ormarna är goda nog. Dessutom ska de ibland vara dödade på ett visst sätt för att inte skinnet ska förstöras och så vidare. Bara skinnbehandlingen verkar vara en konstform i sig. Men när jag tittar i Louis Vuitton-butikens skyltfönster kan jag ändå inte låta bli att tycka att det är alldeles snurrigt alltihop.

Läskiga väskor till läskiga priser
Läskiga plastväskor i 15000-kronorsklassen visas i skyltfönstret på Champs-Elysées

Stöldgods

Grannens bil har tydligen blivit stulen på parkering här utanför i natt. Jag hörde hur han pratade högt i trapphuset i morse och sedan såg jag honom åka iväg i en polisbil. (Känner mig som värsta kärringen som spionerar på mina grannar, men jag bara råkade höra faktiskt.)

Vi bor inte i några vilda kvarter, men tyvärr är det väl så att stölder sker överallt. Även där man minst anar det.

Själv har jag klarat mig hyfsat bra från stölder i mitt liv. (Tar i trä.) Jag blev rånad på min lilla guldelefant som jag alltid bar om halsen när jag var i Havanna. En kille på cykel svängde förbi och slet av mig halsbandet. En väl inövad rörelse från hans sida, det gick snabbt och allt jag hade kvar av min konfirmationspresent var lite röda märken på halsen. Det var sorgligt, men lite får jag skylla mig själv, självklart ska man inte bära guldsmycken i fattiga städer.

Sedan har jag blivit bestulen på två cyklar. Den första stod parkerad i trädgården hos mina föräldrar i Västerås. Jag polisanmälde och någon vecka senare hittade jag den igen när jag kollade igenom polisens stulna-cykel-lager.

Den andra cykeln blev stulen en natt i Göteborg. Någonstans mellan en after work
Bitter, ett besök på en pub jag glömt vad den heter och en sen utgång på Excet låste jag fast min cykel vid en lyktstolpe. När jag skulle hämta den var den inte kvar. Ilsket gick jag hem och på vägen ringde jag nog väckte en och annan stackare för att beklaga mig.

Dagen efter hittade jag min cykel igen. Den stod fastlåst vid en lyktstolpe. Inte samma lyktstolpe som jag trodde att jag låst fast den vid dock. Jag skyller på den onda cykelmaffian som förflyttar cyklar i göteborgsnatten. För inte kan det väl ha varit det där extra glaset alkohol som inverkade på mitt cykelparkeringsminne?

Musée Rodin

Frankrike är ett land med många fina traditioner. En av dem är att klistra fiskar på ryggen den 1 april, en annan är att första söndagen varje månad har alla statliga museer fritt inträde. Igår var första söndagen i april och dessutom en fin vårdag, så då kröp alla vi fattiga museifans ut ur våra hålor. 

Vi valde igår att besöka Musée Rodin som ligger på Paris södra sida, inte så långt från Les Invalides.

Musée Rodin
Musée Rodin, Paris

Auguste Rodin var en fransk skulptör som levde 1840 till 1917. Under sin livstid hann han skapa en mängd skulpturer och konstverk, främst i brons och marmor, varav en stor del finns samlade på Musée Rodin, både inomhus och ute i den vackra trädgården. Läs mer om Rodin här.

Eftersom vädret var fint och våren var i luften kändes Musée Rodin som en utmärkt söndagsutflykt. Främst för den fina trädgården. Dessutom var där ovanligt lite folk för att vara en gratis museisöndag, då köerna ofta ringlar långa.

Jardin du musée Rodin 
Musée Rodins trädgård, Tänkaren, Invaliderna och lite, lite Eiffeltorn.

Flera av Rodins mesta kända verk, som Le Penseur (Tänkaren), den vackra Le Baiser (Kyssen) och La Porte d'Enfer (Helvetesporten, som Rodin jobbade med i 37 år, men aldrig hann göra klart) finns att beskåda på museet. Trädgården, som jag tror blir ännu vackrare när det är grönare, tycker jag var den stora behållningen. En oas i storstaden, fylld med skulpturer. Att våren dessutom gör sig mer och mer synlig försämrade ju inte det hela.

Adam i lustgården       Påskliljor och Rodinrumpa
Adam, i lustgården____________Påskliljor och stilig rodinrumpa

Rodinmuseet var ett mycket bra val att söndagsutflykt som jag rekommenderar helhjärtat för alla parisbesökare. Betyget blir en jätteglad Cocotte av en möjlig.

Musée Rodin är kul 
En jätteglad Cocotte = högsta betyg

Telefonprat

Igår pratade jag förresten med Elliott i telefon. Jag tror att han sa "hej faster Sara" men jag är inte helt säker. Lite otydligt var det kanske, men han är ju trots allt bara fem dagar gammal och dessutom för tidigt född, så man får kanske inte begära alltför mycket.

Hans pappa fyllde i alla fall år igår och det är ju värt att uppmärksamma.

Våren i Paris

Tillbaka efter en trevlig helg i Paris. Det är vår i Paris. Paris är alltid fint, men aldrig är det så fint som på våren.

Vi har ätit på uteserveringar, vandrat i solen och tittat på träden som knoppas och slår ut.

Knoppar och Musée Rodin 
Våren, knopparna och Musée Rodin

Första april

Klickar förstrött runt på den svenska dagspressens hemsidor för att hitta några aprilskämt. Det är roligare i pappersform. Då får man bläddra, inte klicka. Dessutom kan man fuska på aftonbladet.se där de olika tidningarnas aprilskämt resumeras på bara ett klick.

I Frankrike tror jag inte att man skämtar i tv och tidningar. Däremot finns tradition med poisson d'avril, aprilfisken utklippt i papper som man obemärkt försöker klistra fast på någons rygg. När personen med fisken på ryggen upptäcker den ropar man poisson d'avril, eller jag ropar poisson d'avril din dumma sill, men det är bara för att jag är tvåspråkig... Jättekul i alla fall. Att klistra fiskar.

Nu åker jag till Paris. Är nog tillbaka i morgon. Tar med mig några fiskar i handväskan. Trevlig helg.

Arkivering

Puh, nu har jag sparat alla mina blogginlägg i word-dokument. Utifall att blogg.se skulle få för sig att försvinna någon dag. Det var ett himla copy-pejstande. Jag tog med alla kommentarer också. Vad roligt det är med kommentarer egentligen. Jag är oftast rätt dålig på att kommentera själv, men det är ju faktiskt kul att få sig ett litet hej då och då. Så tack för alla kommentarer. Nu finns ni inklistrade i mina word-dokument.