Åttioårspartaj

Snart bär det av ner till Auvergne och till den lilla, superfranskt pittoreska byn St Julien de Coppel. Vi ska ner och fira A:s farmors åttioårsdag. Nu väntar hundratals kindpussar, timslånga måltider och miljoner frågor om vad jag gör nu, vad det är jag vill göra och vad jag söker för jobb.

Shufflar fram gamla minnen

Har inte använt min dator så mycket på sista tiden. Sista året till och med. I Paris satt jag framför datorn mest hela dagen på jobbet och vill göra andra saker när jag kom hem. Sedan har det blivit mycket pappas och As datorer. Men nu har jag lyckats fixa internet till min och har satt på shuffle bland alla mina mp3:or och upptäcker massa glömda skatter.
De senaste låtarna som dykt upp:
Bob Dylan - Hurricane
Jean Leloup - Sang d'encre
Joni Mitchell - One tin soldier rides away
Doktor Kosmos - Länderna
OutKast - Vibrate
Patrick Bruel - Qui a le droit
Mano Negra - no title
Cowboys fringants - En berne

Och nu har jag lust att åka tillbaka till Montréal... Svettiga minnen från
Cowboy Fringants-konserter gör mig nostalgisk. Undrar om de kommer till Paris snart. Tror att de var med på Solidays i år igen, men då var inte jag här.

Har ett par ansökningar till att skriva. Måste söka mer aktivt. Måste, måste, måste.


Mera Paris

En uteliggare tvättar sina röda kalsonger i en dricksvattenfontän.

En norsk flicka matar duvor med baguette.

En liten pojke säger på franska till sin pappa: "Inte ett till momument".

En grupp asiatiska turister följer reseledarens vita plastskylt. De är så fokuserade på den vita skylten och att inte tappa bort gruppen att jag undrar om de hinner se något annat.

Två män pratar högt på arabiska.

Ett par pussas.

Jag köper en tidning och ger mig återigen ner i metrons långa tunnlar. 

Tunnelbanan är full. Jag trycker mig mot dörren. Någon luktar sprit. Någon luktar svett. Det är varmt. Jag är törstig. Jag vill ut.


Back in Paris

Back in Paris. It's been a while sen sist. Pais är sig likt. Lika stort. Lika mycket folk. Min tå är blå. Eller grå av smuts kanske. Sitter på en bänk i en park i skuggan av Champs Elysées. Brevid sitter ett äldre par och löser varsitt korsord. Är de på semester? Eller är det riktiga invånare i det åttonde arrondissemanget som faktiskt går ut i parken för att sätta sig på en bänk och lösa korsord.

Hur klarar man ett helt liv i Paris? Dag efter dag i metrons evigt långa tunnlar. Trängas mellan reklamskyltar för filmer, underkläder, Louvren, läsk, musslor och Disneyland. Trängas bland de stressade affärsmännen, de bortkomna turisterna och oss som invandrat till Frankrike och som ständigt söker vår plats i huvudstadens brus.


Jag går på Avenue de la Grande Armée. En Smart car står parkerad mitt på trottoaren. Är man smart så är man. Det är varmt. På de fulla uteserveringarna blandas tursiterna med affärsmänniskorna i sina arbetskläder. Kostym och slips. Överallt möter jag unga män i kostym och slips. Bank of China, Banque de France, banka mig hårt i huvudet. 

Med Triumfbågen i ryggen går jag förbi huvudentrén till företaget dit jag ska på intervju. Är två timmar för tidig. Ovanligt för en sista minuten-människa. Går vidare mot Porte Maillot. En bärgningsbil plockar bort felparkerade bilar. Lätt som en plätt lyfter den iväg en fet Merca och kör iväg.

Sätter mig i en park och funderar på typiska intervjufrågor. Vem är jag och vad är jag bra på. En kille sätter sig till höger och föröker påkalla min uppmärksamhet genom att göra psst-ljud och smacka med tungan. Det lyckas inte. Jag vänder mig bort. En annan kille i beiga chinos kollar noga att det inte ligger något hundbajs i gräset innan han slår sig till vänster om mig. Han tittar på mig och fånler. Jag tittar bort. Vad är det med mig idag? Har jag plötsligt utvecklat någon sorts sexuell karisma som får alla män på fall? Tidigare på dagen, på stationen i den lilla staden där jag väntade på tåget till Paris kom en gubbe och sa: "C'est à vous ces beaux yeux ?" (ung. "Är dessa vackra ögon dina"). Jag fattade inte först, ytlänning som jag är. Så han repeterade. Vad säger man? "Nej de tillhör honom därborta"?


Intervjun gick sådär. Hade oroat mig rätt mycket i onödan. Jobbet var okvalificerat och man ska vara beredd att jobba långa dagar (och gärna lördagar också) för lite pengar. Ett överfullt kontorslandskap där folk sitter på rad vid långbord. De flesta är unga. Men ett dåligt jobb är väl bättre än inget jobb, så vi får väl se.


Om en timme går tåget

Ok, nu bär det snart av till Paris och anställningsintervjun. Kläderna känns fortfarande inte hundra men det får gå. Hu, undrar varför just anställningsintervjuer gör mig så nervös. Det är väl för att det handlar om mig och om vad jag vill och kan, och när jag själv är lite osäker på vad det är jag egentligen vill så blir det krångligt. Gillar bättre att lyssna på andra än att prata om mig själv. Nu måste jag försöka intala mig själv hur bra jag är och hur bra jag passar för det här jobbet, så att jag jag senare kan övertyga chefen och HR-människorna.

 

L'Arc de Triomphe, here I come. 


Anställningsintervju = kläddilemma

Har nu provat i princip alla kläder jag har här i Frankrike för att komma fram till en otrevlig slutsats: Jag vet inte vad jag ska ha på mig imorgon på anställningsintervjun. Usch, jag vet inte alls. Det borde ju inte vara det största problemet men för mig är det viktigt att känna sig "rätt klädd". Nu har ju jag inga kläder som är speciellt "rätt" men jag vill ha på mig något som inte känns för uppklätt men ändå "business" och inte för nerklätt heller. Dessutom ska det bli 29 grader och sol i Paris imorgon och jag har bara svarta kavajer vilket känns väldigt osomrigt, och bara vintriga långbyxor så det får nog bli kjol även om jag inte trivs särskilt bra i det. Eller nej, (tog en paus för att prova lite mer) det får nog bli svarta byxor i alla fall även om det kommer bli varmt. Skulle vilja ha en somrig, snygg top till, men jag har ingen som känns tillräckligt snygg och som inte är svart. Har visserligen några timmar i Paris innan intervjun men att räkna med att jag ska hinna shoppa något då känns lite att ta i. Ska göra ett nytt försök att få till något piffigt.

Intervju imorgon

Det blev att jag gick genom parken och sprang längs med kanalen igår. Sträckan jag sprang var kanske tre kilometer, inte mycket men har bestämt mig för att ta det i etapper. Gick ungefär lika långt. Har insett att man inte kan gå från noll direkt till Paula Radcliffe-formen.

Har skickat iväg en del jobbansökningar och hade innan jag gick ut och sprang igår en föraning om att någon skulle ringa bara för att jag gick ut utan mobilen. Och mycket riktigt, när jag kom hem hade jag ett meddelande från en mademoiselle personalansvarig som undrade om jag kunde komma på intervju. Så imorgon bär det av till Paris för en intervju på ett företag vars kontor ligger en bit bakom Triumfbågen på Avenue de la Grande Armée. Jobbet verkar ok, assistent till personen som ansvarar för Nordeuropa. Vill väl egentligen inte bli "assistent", men det beror på vad det handlar om och vad det kan leda till. Måste ju börja någonstans.  De sökte en som kunde svenska, engelska och franska, så jag är inte förvånad över att jag får komma på intervju. Vi får väl se hur det går, jag gillar inte anställningsintervjuer, men ska försöka skärpa till mig och inte stressa upp mig i onödan. Om inte annat så är det ju en bra övning att gå på anställningsintervju i Frankrike.

 

A brukar komma hem från jobbet på lunchen för att äta här. Men idag hade hans telefonkonferens med Kuwait dragit över så han hinner inte hem. Så jag får väl äta min sallad alldeles ensam då. Måste ut och "powerwalka" (vilket fånig ord, men det låter ju betydligt sportigare än att säga att jag ska gå ut och gå) och sedan läsa på om företaget och förbereda lite frågor.


Borde verkligen gå ut och springa

Var ute och sprang med A igår. Det gick jättedåligt. Jag blev sur på mig själv för att det gick så himla dåligt. Lät säkert det gå ut onödigt mycket över honom att jag var sur för att jag var så dåligt.

Jag vet ju egentligen att det inte är så konstigt att det går dåligt att springa när jag inte har sprungit på länge, men sex kilometer borde man ju klara utan att få andnöd efter två och bli tvungen att börja gå med sitt knallröda, bultande ansikte. Och nej, vi sprang inte fort utan lunkade långsamt.

 

Tänkte ge mig ut på samma runda idag. Antingen gå snabbt eller försöka springa. Genom parken och vidare längs med kanalen. Föredrar att springa i skogen där det inte är så mycket folk som ser en när man flåsar runt. Men här finns inte direkt någon skog där man kan svettas ostört. I skogsdungarna längs med den nationella vägen i utkanten av stan står tjejer och väntar på kunder. Ofta står det bilar parkerade så det verkar vara en ganska lönsam verksamhet. Men från att springa i de skogarna avstår jag gärna.


Fruktigt

Upptäckte precis dagens sommarblogg på Aftonbladet - Fruktstund. Den var kul och jag blev så sugen på frukt att jag genast satte i mig två aprikoser och en nektarin. Och lite baguette åkte med på köpet, men det är ju för att jag är i Frankrike ju.

 

Damien var här igår kväll och jag bjöd på tacos. Eller tortillas med  tacotillbehör. Annars brukar de alltid gå till friteriet och köpa flottiga baguetter med typ ett kilo pommes frites och en steak haché i, men jag klarar inte av att äta dem.

Hittade en bokhylla på parkeringen här utanför igår. Vit, kanske 1,40 hög. Inte speciellt snygg, men funktionell. Vi har ingen bokhylla. Våra böcker ligger i högar eller nedpackade någonstans. Nu ska jag göra rent den för den är rejält smutsig och sedan ska jag se om jag kan hitta någonstans där den kan bo.


Culture générale

Slötittar på ett frågesportsprogam på France 3. Tänkte att jag skulle skaffa mig lite allmänbildning, eller culture générale som det heter på franska. Nu var frågan "i vilken sport använder man en sulky?" och killen svarar "curling". Vet inte om jag blir särskilt allmänbildad av det här...

Frågor om franska gamla låttexter, skådespelare och kändisar är jag inget vidare på. Måste fortsätta min plöjning av franska kultfilmer. La grande vadrouille, Les bronzés et Père Noël est une ordure räcker inte.

 

 Åt spagetti och rårivna morötter till lunch. Har fortfarande inte handlat. Kanske dags att masa sig iväg till E Leclerc nu och stångas med fulladdade kundvagnar.


Nutellafrukost

Måste absolut gå och handla idag. Det är tomt i alla skåp inklusive kylskåpet. Hittade en burk med halvtorkad Nutella som jag skrapade loss några skedar av. Känns som en mycket sund och näringsrik frukost.

Innan jag började umgås med fransmän saknade jag helt nutellakultur. Jag begick till och med den stora synden att ställa in den öppnade nutellaburken i kylskåpet. Var i en hyrd stuga i Kanada tillsammans med fem fransmän och en polack. Ingen kunde förstå hur någon ens kunde komma på tanken att ställa  in en nutellaburk i kylskåpet. Hela frukosten gick sedan åt till att sucka över hur hård nutellan var och hur omöjligt det var att bre den på baguetten nu.

I Sverige är det väl inte speciellt vanligt med att äta Nutella till frukost, eller? Fast det finns ju folk som äter Kalles kaviar till frukost, och det är ju ungefär samma sak. Fast annorlunda.


Homeopati

Nu har jag skickat iväg en ansökan till ett företag som sysslar med homeopatiska läkemedel. Måste erkänna att jag vet i princip ingenting om homeopati, tycker det verkar lite mystikt så där. Googlade på homeopati och läste på den här sidan att det i Sverige är ytterst få legitemerade läkare som använder sig av homeopati, men att här i Frankrike så skrivs homeopatiska mediciner ut av ungefär var tredje läkare. Undrar vad skillnaden beror på. Vet som sagt inte så mycket om homeopati men får se till att läsa på om det nu skulle bli så att jag får komma på intervju, vilket jag betvivlar ganska starkt.


Nu ska vi se hur det funkar

Nej nu har jag gått och funderat jättelänge på att skaffa mig en blogg men liksom aldrig riktigt kommit till skott. Har känt att jag först måste ha någon form av tema, eller ett åtminstone ett bra namn på bloggen. Det är ungefär som när jag börjar på ett nytt anteckningsblock så lämnar jag alltid de första sidorna tomma, utifall att jag skulle komma på något bra att lägga till efteråt som är så viktigt att det absolut måste stå på de första sidorna. Men i princip alla gånger förblir de där sidorna tomma, så därför tog jag nu steget och tryckte på "skapa en blogg" utan att ha vare sig ett riktigt tema eller ett bra namn. Vem vet det kanske kan bli något ändå.

Jag är i Frankrike. Jag har inte direkt något riktigt hem just nu. Eller jo, jag har flera. Min lägenhet i Göteborg är uthyrd i andrahand, jag har under en period bott mer hos mina föräldrar än jag gjort på väldigt länge, och nu bor jag hos min franske pojkvän i en rätt ointressant fransk stad i Frankrikes kanske minst charmiga region. Jag hoppas snart hitta ett jobb. Augusti är semestertider här i la France och arbetsmarknaden är kanske inte jättehet för en svensk civilekonom. Men man måste ju ge det ett försök.

 Så sammanfattningsvis blir det nog en blogg om mig, om Frankrike och om jobbsökande. Och cocotte det betyder höna, eller gryta, men det det kan vara ett smeknamn också och då är det rätt gulligt. Överensstämmer rätt bra med hur jag känner mig idag. Som en höna, eller en gryta, eller det där rara smeknamnet.

Nu ska jag lära mig hur det funkar det här med bloggande. Jag har läst massa bloggar och tänkt massa tankar i bloggform men jag vet inte riktigt hur det fungerar rent tekniskt. Men det måste man ju kunna läsa någonstans...