Nörd

Jag är en stor Betapet-nörd. Jag erkänner. Jag har varit fast i Betapetträsket i över ett år, men spelandet går i perioder. Idag gjorde jag en rullning som jag är rätt stolt över:

RullningFör er som är oinsatta så är Betapet Scrabble eller Alfapet på nätet. En rullning är när man lägger ut alla sina sju bökstäver på en gång, i ett ord.

I Frankrike är det rätt vanligt att pensionärsföreningar ordnar Scrabbleturneringar. Jag kanske borde ansluta. Till de andra tanterna. Fast jag tror i och för sig att jag skulle vara rätt rutten på Alfapet på franska. Tanterna, och gubbarna, skulle spöa mig hårt.

Ännu vanligare bland pensionärerna är det med kortspelsturneringar. Åtminstone bland de pensionärer jag träffar mest, det vill säga pojkvännens far- och morföräldrar. Hans farmor är en riktig fena på det spel som på franska heter belote. Jag vet inte om det finns någon motsvarighet till det på svenska. Jag har i alla fall blivit så illa tvungen att lära mig det för att smälta in i svärfamiljen. Lite knepigt i början men nu börjar jag bli riktigt bra. Man spelar i lag, två mot två, och sist spelade jag ihop med den franske morfarn och vi vann stort över det andra laget som bestod av mormorn och farmorn. Snart kanske det är dags för en turnering? Man kan vinna finfina priser. Farmorn har bland annat vunnit en tv, ett gäng vinflaskor, en get, några hönor och en halv gris.

Historien om grisen är ganska söt. De bor ju på landet. Jag tror knappast att man vinner getter och höns på kortspelsturneringar i Paris. En gång vann i alla fall farmorn och väninnan hon spelade tillsammans med en gris. En slaktad alltså. Delad i två delar eftersom de var två i laget. Grisen var så tung att de inte lyckades få in den i bilen. Som tur var kom två brandmän och hjälpte dem. Sedan åkte de. Fyra små tanter och en itudelad gris i en Renault Clio. Det hade jag velat ta kort på...


La braderie de Lille

Igår var jag i Arras och åt moules frites på en restaurang tillsammans med några kompisar. Eller rättare sagt, de åt moules frites (musslor och pommes frites), jag åt lax. Jag tycker inte att musslor är speciellt gott. Det var trevligt i alla fall. Vi var kvar på restaurangen till någon gång efter elva och sedan gick vi och körde radiobilar på torget. Det var ett tillfälligt tivoli på plats, une fête foraine, och det fick förstås inte missas. Radiobilar på franska heter autos tamponneuses. Tampon betyder stämpel, ett ord som illustrerar rätt bra det eviga radiobilskrockandet. Våldsamt men kul.

Appropå musslor och loppmarknaderna jag skrev om
nedan så är det i helgen dags för årets upplaga av La Braderie de Lille, Lilles största folkfest. En helg om året, oftast första helgen i september, förvandlas nästan hela Lille till en enda jättestor loppmarknad. Stadens invånare gör trottoaren till sin och säljer det de har att sälja. Braderiet pågår från lördag eftermiddag till söndag midnatt, utan uppehåll. Staden fylls av folk, två miljoner besökare brukar det pratas om, det är trångt och det finns mycket att titta på.

Braderie de Lille 2005 
Braderie de Lille 2005En sak som hör till La Braderie de Lille är att äta just moules frites. Och att dricka öl. Helst öl från norra Frankrike, som Ch'ti, men egentligen går det bra med vilken öl som helst. En lite annorlunda tradition är att efter det att man har ätit upp sina musslor kastar servitören musselskalen på en hög på gatan. När braderiet har hållt på ett tag är staden full av enorma musselskalsberg. Den restaurang som har störst musselhög vinner. Det är en rätt kul tradition, men musselbergen luktar sådär gott i braderiets slutfas.


Musselberget tidigt på dagen---Musselberget lite senare
Ett av musselbergen, efter bara några timmars braderie.


Ordet braderie kommer tydligen ursprungligen från flamländskans braaden som betyder ungefär steka. Det var tidigare vanligt att folk sålde stekt fisk och kött på gatan under braderiet. Och gillar man inte musslor finns det fortfarande en hel del annat man kan äta också. Ofta i stort format.

Jättetartiflette 
Jättedos bacon till en jättetartiflette


 Jag var på La braderie de Lille förra året. Det är roligt att ha sett det. Vi tog sista tåget hem och kunde inte uppleva hela braderienatten, men under tiden vi var där var det på vissa ställen nästan hysteriskt mycket folk. Det gick inte att komma fram. Den bästa delen av braderiet får man oftast uppleva när man kommer bort en liten bit från själva centrum. Mitt inne i centrum är det nämligen mest professionella marknadsförsäljare med det vanliga krimskramset, men när man kommer i från dem och tagit sig förbi de dyra antikvitetsförsäljarna, kommer man till kvarter där invånarna har tömt sina vindar och säljer allt de inte behöver och lite till direkt på gatan.

Dagen efter braderiet är tradionellt sett en dag då man inte jobbar. Det gäller långt ifrån alla företag, men här i Saint-Quentin är många lediga på måndag. Då har nämligen Saint-Quentin sitt eget braderie. La braderie de Saint-Quentin. Fast det är egentligen inte ens jämförbart med Lilles version.


Ryanairs online-incheckning

Är det någon vits med att checka in på nätet innan man åker till flygplatsen när man flyger Ryanair? Någon som har testat?

Man slipper stå i kö till incheckningen antar jag. Fast den kön brukar ändå vara kortare än kön till säkerhetskontrollen och den måste man väl köa till i vilket fall som helst? Och om man skulle komma för sent och missa planet? Är det då någon skillnad om man redan har checkat in eller inte? Det är kanske lika kört i båda fallen?

Kanske borde testa. Onlineincheckningen. Jag ska flyga från Bryssel / Charleroi i morgon. Jag får se till att inte missa planet helt enkelt. Än så länge har jag faktiskt aldrig missat något plan (*tar i trä*). Även om det har varit på håret några gånger. Jag är en obotlig tidsoptimist men just när det gäller flyg brukar jag vara ute i god tid. Oftast för god tid. Annat är det med tåg. Hur många gånger har jag inte stått på femmans metro i Paris och räknat sekunderna tills dörrarna öppnas, för att sedan tokspringa uppför rulltrapporna och genom Gare du nords folkfyllda ankomsthall. Ett tåg har jag missat. Det är nog allt. Men gångerna jag hoppat på i samma stund som konduktören visslat klart för avfärd är alldeles för många. Varför är jag alltid sen? Jag hatar att vara sen.

På planet 
Incheckade och klara


Helgnöjen

När man bor i en liten stad som varken ligger nära havet eller bergen eller speciellt mycket annat heller för den delen är helgaktiviterna ganska begränsade. Jag upptäckte ganska snabbt att Saint-Quentinbornas favoritsysselsättning på lördagar heter les centres commericaux. Stadens shoppingcentrum alltså. Centrum i plural för de är flera stycken. Egentligen orimligt många i förhållande till stadens invånarantal men jag antar att de lockar kunder från alla närliggande kommuner också.

Shoppingcentrumen ligger utspridda runt omkring staden. Inne i själva stadskärnan finns det visserligen också en del affärer, men de blir allt färre och shoppingområdena ute på åkrarna allt större. De olika shoppingcentrumen är oftast uppbyggda kring en stor mat- och en-himla-massa-mer-affär i stil med
Auchan, Carrefour och E. Leclerc. Ni vet sådana där jätteaffärer där man går och går och aldrig tycks komma till mjölken. Runt omkring jätteaffären ligger en rad andra affärskedjor som säljer allt från kläder till byggmaterial. Allt är uppbyggt för den bilburne och här tillbringar Saint-Quentinborna sin lördag.

Söndagarna däremot är i princip alla affärer stängda. Då äter man istället lång och vällagad söndagslunch med familjen (som i Bénabars La p'tite monnaie). Fast vi som har våra familjer långt borta har upptäckt ett annat söndagsnöje som är extra populärt här i norra Frankrike, nämlingen les brocantes - loppmarknaderna. Det är inte riktigt som i Sverige där man ofta ser en loppisskylt efter vägen och när man svänger av kommer man till ett ställe där det är loppis mer eller mindre året runt. Här är det loppmarknad en dag, eller möjligen en helg, och då kan stadens, eller byns, invånare hyra sig några kvadratmeter för att ställa upp sitt bord och sälja det de har. Om man bara letar lite så är det nästan alltid loppis någonstans i närheten. Igår till exempel var vi i den lilla staden Chauny.

Brocante Chauny---Brocante Chauny 2
Brocante i Chauny


Vi är varken tillräckligt morgonpigga eller intresserade för att göra de riktiga fynden. Men det är kul att bara gå runt och titta. Ofta är det lite av en folkfest, lantligt och genuint, och det finns nästan alltid någon som byggt en grill och säljer mat och billigt vin i plastmugg.
 
Den här gången var det enda vi kom hem med en Arto Paasilinna-pocket för 10 centimes. Mitt brocante-fynd som jag är mest stolt över är nog kaffeservisen jag köpte för 2 euro i höstas. I och för sig har vi i princip bara använt sockerskålen, vi dricker aldrig kaffe här, men jag är förtjust i de bruna knopparna.

LoppisfyndOm du bara visste

Fick en liten seriesnutt skickade till mig i samband med inlägget om den bloggande familjen.

Serie SvDLa descente de l'Ardèche...

Jag tänkte att jag skulle skriva en liten text om vår kanotpaddlingsutflykt i Ardèche men så kollade jag på klockan och upptäckte att den var alldeles för mycket för kanotskriverier.

En liten bildsvit kan jag väl lägga in i alla fall. Kanot är ett blött nöje.

La descente de l'Ardèche 1La descente de l'Ardèche 2La descente de l'Ardèche 3La descente de l'Ardèche 4På hjärnan

Jag har ett problem. Inte datorrelaterat den här gången. Snarare huvudrelaterat.

Det är en låt som har fastnat i mitt huvud och jag får inte bort den. I tre dagar har jag gått och sjungit på den. Och jag kan inte ens texten. Inte hela i alla fall. Jag kan i princip bara den textrad som fastnat. Men den har fastnat desto hårdare.

Hur får jag bort den?
 
Låtraden dyker upp hela tiden. När jag lagar mat. När jag sover. När jag sitter framför datorn. När jag duschar. När jag handlar och klämmer på camenbert-ostar och luktar på meloner. (När man handlar i Frankrike ska man lukta på meloner och klämma på camenberten. Jag vet inte riktigt hur melonen ska lukta eller hur camenberten ska kännas men det spelar ingen roll. Jag vill inte skilja mig från mängden.)

Hur gör jag för att bli fri?

Låten i fråga. Ja, det är kanske också ett problem. Det är en gammal fransk 70-talsballad med Joe Dassin.

Et si tu n'existais pas,
Dis-moi pourquoi j'existerais.
Pour traîner dans un monde sans toi,
Sans espoir et sans regrets

Jag vet inte hur den hamnade där. I mitt huvud alltså. Men nu får jag inte bort inte den.

Någon som har en huskur som kan bota mig?

Den bloggande familjen

Cirkeln är sluten. Nu bloggar hela familjen. Sist ut var mamma men nu kommer hon med stormsteg. Här bloggar hon om aktuella händelser i kommuner och landsting. Gå dit och läs.

Undrar vad som kommer härnäst? Morfar startar bloggen En 81-årings liv och lustar kanske? Eller min lille kusin kanske kan börja blogga om aktuella händelser på dagis? Han behöver nog lite skrivhjälp fortfarande, men det kan väl ordnas?

Flickr

Jag har ett Flickr-konto. Jag använder det i princip bara till att ladda upp bilder som jag sedan länkar in här på bloggen. På Flickr kan man se hur många gånger någon klickat på bilden för att se den i sin helhet. För de allra flesta av mina bilder handlar det om ett ganska obetydligt antal klick. Men så finns där en bild som skiljer sig från mängden. Det är en bild som jag aldrig brydde mig om att lägga upp på bloggen. En bild jag aldrig länkat till. Ändå är just den här bilden den mest sedda av alla mina bilder. Flera hundra gånger har den tittats på. Jag förstår ingenting. Det är inte direkt något mästerverk vi pratar om.

Bilden i fråga? Ja det är den här:


Tour de France-fjärilarna


Den föreställer en fasad till en nedlagd textilfabrik på en gata nära där vi bor. Inför Tour de France dekorerades den med fjärilar i tourens ledartröjors olika färger. Jag knäppte bilden från bilen, när vi stannade vid en stoppskylt, och tänkte länka till den när jag skrev om kvarterets upprustning inför cyklisternas intåg. Men den kom aldrig med. Ändå är den nu min mest sedda bild. Varför?

Tour de France förresten. Vilken soppa. Testesteronsoppa toppad med en stor klick dopingsmör. Cykelsporten, som visserligen aldrig passionerat mig, håller sedan länge på att ta död på sig själv med alla sina dopinghistorier. Tour de France som sportevenemang känns rätt meningslös nu när man vet att det nästan alltid slutar med dopingfall. Kanske borde man lägga ned alltihop? Fast det vore ju väldigt synd. För landskapsbildernas skull menar jag. Tour de France är mycket mer än bara en cykeltävling. Pojkvännens farmor och mormor berättade för mig i helgen att det ska mycket till för att de ska missa en sändning från Tour de France. De är inte speciellt intresserade av cyklar, men de tycker att det är vackert i Frankrike. Och det är det ju.

Damen vår

Notre Dame.

De två orden får åtminstone mig att flytta tankarna till Paris. Notre-Dame de Paris. En av världens mest kända kyrkor.

Notre Dame de Paris 
Notre Dame de Paris, juni 2006


Men Vår Dam i Paris är inte ensam. Frankrike kryllar av Notre-Damar som på ett eller annat sätt vakar över oss. Notre Dame. Vår dam. Vår jungfru.

En stolt parisare sa något i stil med att det finns många Notre-Dame i Frankrike, men det finns bara en Notre-Dame de Paris. Och det är förstås sant. Få är de damer som kan stoltsera med en sådan storslagen arkitektur och en så rik historia som hon. Men trots hennes överlägsenhet finns det en rad andra damer som också är värda att besökas. Jag har faktiskt hunnit med inte mindre än tre stycken heliga damer bara den senaste veckan. Utan att egentligen ha haft några som helst planer på dambesök.

Över Marseille till exempel vakar Notre Dame de la Garde. I folkmun mest känd som La Bonne Mère. Den goda modern. En kyrka på stans högsta punkt, med vid utsikt och en gyllene madonna högst upp på tornet. Dit vandrade vi i blåsten förra veckan och skådade ut över Marseilles täta gator och båtarna som lämnade hamnen.

Marseille---Utsikt från La Bonne Mère
I bakgrunden, högt över Vieux-Port vakar den goda modern, La Bonne Mère de Marseille


På vägen från Marseille möttes vi av en ännu en helig dam. Närmare bestämt Notre-Dame de France i staden Le-Puy-en-Velay. 

Det är en 16 meter hög ihålig madonnaskulptur skapat på 1800-talet av gamla ryska nedsmälta kanoner. Hon står högst upp på ett litet vulkaniskt berg och blickar ut över staden som för många pilgrimer är en första etapp på vandringen mot Santiago de Compostela i Spanien.

Le Puy en Velay---Notre Dame de France
Le-Puy-en-Velay med sin pampiga Notre-Dame de France


Notre-Dame de France är en madonnaskulptur som sägs ha en egenhet. Nämligen att madonnan bär barnet i höger arm i stället för vänster. Jag hade fått berättat för mig att mannen som skapat den storslagna statyn hade blivit alldeles utom sig av olycka när han fick veta att barnet var i "fel" hand. Så utom sig att han begick självmord genom att kasta sig från sin egen staty.

Väl på plats i Puy-en-Velay fick jag en liten informationsbroschyr som vasst berättade att självmordshistorien bara var en fånig skröna. Norte-Dame de France upphovsman, Jean Bonnassieux hade medvetet placerat barnet till höger för att det skulle kunna vaka över staden utan att skymma moderns ansikte. Bonnassieux avled 1892, 32 år efter det att Puy-en-Velays dam stod färdig.

Madonnan på berget---Utsikt från madonnans öra
För några få euro får man klättra upp ända in i madonnans huvud.


Den sista damen jag besökte den här semestern var Notre-Dame de Roche som står på ett berg bara en liten bit från pojkvännens by i Auvergne. Där står hon som byns beskyddare och vakar över det vidsträckta vulkanlandskapet. Historien säger att blixten slagit ner i henne flera gånger. En gång klöv den till och med pelaren hon står på mitt i tu. Men hon själv, vår dam, har aldrig tagit skada. Hon står ostört kvar och vakar.

Auvergnska damen---Notre Dame de Roche
Notre-Dame de Roche i St-Julien-de-Coppel skyddar mot blixtrar och dunder(Korten är rätt små, men de går att klicka på för förstoring.)


Lycko-Victoria

Kommer ni ihåg Lyckohjulet? Programmet med bokstäver och snurrande hjul som gick på TV3 för en sisådär en himla massa år sedan.

Fransk tv har tydligen idétorka och brist på inspiration nu under sommaren. Man har nämligen grävt i gamla dammiga arkiv och återupplivat Lyckohjulet på
TF1, Roue de la Fortune. Med en svensk touch dessutom. Tjejen med det ärofyllda uppdraget att vända på brickorna med bokstäver är nämligen ingen mindre än Victoria Silvstedt.

Jag vet inte om Victoria pratar i programmet. Av det lilla jag har sett av programmet har jag förstått att det liksom inte är hennes roll... Och det är kanske lika bra?Bild från toutdelatele.com


Funkar, funkar inte

Jag har varit ifrån min kära dator så länge att jag hade förträngt att det då och då inte fungerar att klippa och klistra. Det fungerar ändå ganska ofta, men ibland återgår den till gamla, dåliga vanor. Så länge det fungerar "ganska ofta" är jag ändå rätt nöjd för just nu känns det som att det allra mesta fungerar "inte alls".

Min svenska internetbank till exempel. Jag lyckades visst städa bort den när jag formaterade min hårddisk. Lite spill får man tåla. Såg därför till att gå förbi ett bankkontor när jag var hemma i fosterlandet för att hämta ut nya registreringskoder. Väl på plats i Frankrike igen vill förstås inte koderna fungera. Så kul ska vi inte ha.

Och så har jag en del andra problem med saker som inte fungerar men dem litar jag blint på att den händige fransmannen ska fixa. Det är så bra med en händig person i boet. Det vill jag nog alltid ha. Det, och så en trädgård med rabarber.

En sak som fungerar är i alla fall pappas nya webkamera som han fått i födelsedagspresent. Han som alltid suckat när jag installerat
Messenger på hans dator och sagt att det bara är virus och skit, nu har han skaffat sig ett eget login och idag fick jag se både honom och en glimt av utsikten från hans arbetsrum, mitt gamla rum. Live. Tack för det Illectric:)

Hjortar på Rodergatan 
En bild pappa tagit på utsikten från hans arbetsrum en annan dag. En annan årstid.


Årstiderna

Sist vi var där var det hallonen och solrosorna som blickade ut över utsikten. Nu var det äpplenas tur. Tiden går. Men på vissa plan står allt stilla.

St-Julien i augusti


Semesterskörd

De sista dagarna av vår resa tillbringades hos pojkvännens familj på landet mitt i Frankrike. Därifrån åker vi aldrig tomhänta, framför allt inte i augusti när trädgårdarna är fyllda av diverse ätbart.

Här är delar av skörden vi fick med oss hem den här gången:

Skörd från Auvergne


Tomater, potatis, squash, lök, marmelad, haricots verts (inlagda och färska), ratatouille, hasselnötter, päron, mirabelleplommon och vanliga plommon, inlagda plommon, en himla väldans massa plommon. Jag äter säkert 50 plommon om dagen. Och nej, jag har inte ont i magen.

Någon gång ska jag också ha en trädgård med saker man kan äta i.

Sommaren är kort

Sommaren är kort
Nu städas stranden bort


Slutet på stranden


Japp. Vi är tillbaka igen efter lite drygt tre veckor på resande fot. Det känns väl sådär. Hemma bra men borta bäst som det heter.

På väg in mot staden idag mötte jag en lastbil med en vattenrutschkana på släpet. Det är slut på strandsäsongen. I alla fall på torget i Saint-Quentin. 

Jag har ingen direkt blogginspiration just nu. Kanske har jag varit borta för länge. Jag har nästan glömt hur man gör. Men vi har haft det bra i alla fall. På semestern. Golfen har fått lägga till 700 mil till sin mätare och jag har fått lägga till flera städer, syner och upplevelser till min samling.


Coucou de Marseille

Här kommer ett litet "coucou" från Marseille. Vi kom hit hit igår efter kanotpaddlingen i Ardèche och ska stanna några dagar här hos en kompis innan vi åker vidare uppåt landet.

Att paddla kanot var mycket roligare än jag trodde. Blött men vi hade hyfsat tur med vädret och vattnet var varmt.
La descente de l'Ardèche var en liten tur på dryga 30 kilometer och vi campade någonstans i mitten. Aldrig har jag sett så många kanoter på en gång förut. Det var kanotköer vid forsarna. Och på motorvägen ner var det bilköer eftersom alla andra fransmän också  ville åka på semester.

Nu ska vi ut i värmen och upptäcka Marseille. Ikväll blir det även en liten tur till en kompis i Aix-en-Provence.

Semesterpaus

Oändligt många dagar utan internet. Men nu sitter jag framför en dator igen. Ett litet tag i alla fall. Egentligen skulle jag vara på en färja på väg från Göteborg till Kiel just nu. Men det är jag inte. Istället är jag i Västerås. I morse var jag i Oslo. I morgon ska jag till Stockholm och sedan köra rally genom Sverige för att ta färjan i morgon kväll istället, av en viss anledning.

Vi hade tänkt hinna förbi Saint-Quentin en sväng men nu hinner vi nog inte det. Istället ska vi paddla kanot med ett gäng kompisar i
Ardèche. Sedan kanske vi hinner med Marseille och Clermont-Ferrand också. Lugn semester hade vi på Gotland. Nu är det andra bullar. Och kakor också för den delen. Semesterkilona tränger i kjollinningen trots att jag har joggat längs gotländska stenstränder, simmat vid Amundön utanför Göteborg, dansat på bröllop på Orust och vandrat upp på Holmenkolmen.

Det är fint i Sverige. Och i Oslo. Men uj vilka dyra drinkar de har...

Gotland
Mackkastning i solnedgången på norra Gotland