God Jul

God jul bloggen!

Nu åker jag söderut, in i internetskuggan bland vulkanerna.

Hjärtklappning och julklappar

Nu har jag packat passet. Och bokningsnumret till Ryanair. Kameran. Svenska mobilkortet Och alla julklappar. Behöver jag något mer? Strumpor kanske...

Första året jag bodde i Göteborg höll jag på att göra en rejäl tabbe. Jag hade som alla andra år köpt många julklappar och pysslat ihop många paket. När jag skulle åka hem till Västerås över julen var jag för en gångs skull hyfsat tidigt ute. Jag hade packat allt. En resväska och en påse julklappar. Jag hade städat mitt lilla rum jag hade som inneboende i en villa i Krokslätt. Jag tog bussen i tid för en gång skull och slapp ha hjärtklappning vid varje rödljus eftersom jag visste att jag skulle hinna med tåget.

På stationen hade jag fortfarande gott om tid. Jag stod som bäst och kollade in topplistan i Pocket Shop när jag upptäckte att jag bara hade min resväska. Ingen julklappspåse.

Julklapparna stod kvar på golvet i mitt nystädade lilla studentrum.

Jag tittade på klockan. Tänkte på vad jag hade i påsen. Tänkte på all tid jag lagt på julklapparna. Tänkte på att jag inte skulle tillbaka till Göteborg förrän efter nyår. Tittade på klockan igen. Sprang till taxistationen. Hoppade in i en taxi och förklarade situationen. Taxichauffören förstod. Han gillade själv julen. "Vi måste rädda joolklapparna" sa han och gasade på lite extra nedför Fridkullagatan.

Vi lyckades faktiskt. Vi hann både fram och tillbaka till stationen. Jag fick med mig julklapparna och hann med tåget. Det var knappt. Men jag hann.

Det är väl helt enkelt så att jag inte är gjord för att kliva på ett tåg i god tid. Det ska alltid vara i samma ögonblick som de blåser i visselpipan och dörrarna börjar stängas. Jag gillar egentligen inte att stressa. Ändå hänger det alltid på sekunden. Hjärtklappning. Och julklappar.

klappar
Årets julklappar är inslagna och nedpackade. Och de ska inte åka tåg.

Åh en hushållsvåg, vilken överraskning!

Jag gillar att köpa julklappar. Jag tycker att det är kul att slå in paket, skriva god jul och fixa. I år har jag väl kanske inte köpt några storslagna saker men pysslat och handlat så att jag nu har en hel hög med klappar. Till julen väcks min väl dolda pysselgen plötsligt till liv och jag tejpar frenetiskt och knorrar budgetsnören. Jag har till och med kokat kola, slagit in fint och lagt i gulliga små korgar till fransmannens mormor och farmor.

Fransmannen själv däremot tycker inte alls det är kul att köpa julklappar. Han har frågat några gånger vad jag önskar mig men jag har inte direkt kommit på något bra. Jag är rätt dålig på att önska mig saker. Känns inte direkt som att jag behöver något speciellt. Inte just nu i alla fall eftersom allt fortfarande känns rätt så tillfälligt.

Men så idag när jag satt och bläddrade i en kokbok som jag köpt till lillebror fransman fick jag plötsligt en idé:

- Jag skulle vilja ha en hushållsvåg.
- Bra! Det ska du få i julklapp av mig!
- Men när ska du hinna köpa det, vi åker ju imorgon.
- Ja just ja, men du ska väl åka och handla i morgon, kan inte du köpa en då. Välj någon du vill ha.

Det här är romantik på högsta nivå. Inte bara ska jag få en hushållsvåg i julklapp. Jag får dessutom köpa den själv. Undrar vilket papper jag ska använda när jag slår in den...

Diverse värdelöst vetande

Nu känns det som att det kan vara dags för en lista med litet värdelöst vetande. Hittade den här hos anna.

Del 1:
Igår:
Gjorde jag nog inte så mycket som är värt att dokumentera.
Idag: Har jag varit hos en dermatolog som spanat in mina födelsemärken. Det bor ingen skurk i dem. Ska söka tre jobb, köpa sista julklapparna, tvätta, städa, börja packa litet och litet annat jox.
Imorgon: Bär det av ner till Auvergne på kvällen. På dagen ska jag göra allt det jag tänkt göra idag men antagligen inte kommer att göra förrän i sista sekund.
I övermorgon: Är jag hos Adriens föräldrar i St Julien de Coppel. På kvällen ska vi åka in till Clermont-Ferrand och äta middag med några av hans kompisar.
Dagens musik: Eftersom Adrien inte är hemma kan jag hejdlöst sjunga med till Håkan Hellström.
Dagens klädsel: Jahaja. Jag har bruna HM-byxor i något slags ullmaterial, röd v-ringad tröja från Zara och ett svart linne urringat efter mina födelsemärken (dermatologanpassat helt enkelt).
Rekommendera en låt: Last Christmas I gave you my heart but the very next day you gave it away, this year... (*kollar ut för att se om det börjat regna*)
På tv: Nu när Star Academy är slut blir det mest nyheterna och en och annan film eller dokumentär.
Vad vill du göra just nu? Just nu skulle jag nog vilja vara hemma i Västerås och baka pepparkakor.
Vad har du ätit idag? Hemkokt kola (som smakar lite fisk av någon anledning) och en körsbärsyoghurt.
Brukar du äta frukost? Nja.
Vad gör du om helgerna? Oftast åker jag någonstans. Till Paris eller så. Det går inte att stanna en hel helg i Harly utan att bli lite knäpp.
Brukar du bädda sängen? Väldigt sällan. Men när jag bodde i en etta gjorde jag det oftare för det ser ju fint ut. Men nu när sängen är alldeles ensam i sovrummet är det ingen som ser... Bra för kvalstren ska det visst vara också...
Hur många timmar sover du per natt? Rätt så många för det mesta. Runt åtta skulle jag tro.
Föredrar du att vara singel? Nej.
Är du singel? Nej nej, jag har ju min fransos.
Är du nöjd med dig själv? Nja, man kan väl alltid bli bättre.
Hur mår du just nu? Vrider, trycker och känner efter. Helt ok.
Senaste program du såg på? Det var nog klockan 13-nyheterna igår. 
Vad var det senaste du sa? Bonne journée eller något liknande till fransmannen när jag släppte av honom på jobbet.
Hur ofta tvättar du ansiktet? Det gör jag nog ungefär två gånger om dagen.
Vem vet mest om dig? Det är nog jag själv ja.
Vad behöver du just nu? Ett jobb skulle sitta fint.

Del 2:

Vilket är det roligaste sms:et i din inkorg? Louise har skickat ett rätt snuskigt mms som jag har sparat.
Vilken är din sämsta dag? Måndagar är väl aldrig särskilt kul.
Om du hade tiotusen kronor att skänka bort, vem skulle få dom? Måste det var en person? Eller går det bra med en organisation? Jag måste nog fundera lite på det.
Är du kär? Ja *fniss, fniss*.
Vilka var du senast ute med? Igår var jag och Adrien hos vår favoritkines och åt. Jag fick en present. Samma som förra gången. Och gången innan det.
Dö lycklig och ung eller dö gammal och bitter? Gammal. Ska försöka att inte bli en surkärring men man vet ju aldrig. Vissa tendenser finns ju...
Hur ska man göra för att verkligen imponera på dig? Då fixar man schysst bakåtslick, feta guldsmycken, fin bil med mycket dunkadunka och så säger man "Vill du åka med pinglan". Eller nej förresten. Gör inte det. Jag är rätt lätt att imponera på. Intressanta jobb, folk som är bra på att tala, folk som kan sjunga, dansa, spela något instrument, har en brinnande passion och allt sådant där brukar funka.

Del 3:
Bästa citat du hört: Hjälp vad jag är dålig på citat, kommer inte på något. Borde jag skaffa mig en citatbok?
Kött eller bananer: Haha. Kött får det nog bli.
Beundrar inte: Nu står det still. Hoppar den frågan.
Jultomten eller påskharen: Tomten.
Favoritland: Schweden.
Snyggaste stjärnan: Polstjärnan är fin.
Emmaboda eller Arvika: Har jag inte varit på.
Rock eller pop: Jag är rätt dålig på att definiera musik. Tur för mig att jag har en bror som är kulturjournalist.
Tror du på någonting högre: Läste fel, läste "tror du på någonting till höger" och tänkte svara nej, men det var nog inte riktigt det som var frågan. Jag är inte religiös.
Vänster eller högerhänt: Vänster.
Upp eller ned: Uppåt, uppåt, ständigt uppåt.
Estetisk eller matematisk: Alltså, nä, jag är nog varken eller. Undrar vad jag är då?
Vänner eller pojk-/flickvän: Det är viktigt både och. Får man svara så?

Snipp snapp snut, så var listan slut.

Skönsången och regnet

Jag har lämnat min Absolute Christmas-skiva i Sverige. Men det ångrar jag lite nu. Igår när jag tände julstjärnan och vår vilt blinkande ljusslinga tyckte jag att det fattades lite julmusik. Fast det är ju lätt fixat för jag har ju mitt eget lager av julsånger i huvudet. Jag började lite stämningsfullt med Nu tändas juleljus, för det passade rätt bra ihop med den hysteriska ljusslingan tyckte jag. När jag kommit till andra versen hör jag någon grymta från soffan:

- Sluta sjunga, det kommer att börja regna.
- Vaddå det kommer att börja regna, frågade jag.
- Ja, säger man inte så i Sverige eller?
- Säger vaddå?
- Att det börjar regna om någon sjunger falskt.
- Nej det gör man inte. Men om man dödar en spindel börjar det regna tror jag att det är.
- En spindel? Jaha, ja ni är ju lite konstiga.

Jag tittade lite på ljusslingan som tycktes ha hakat upp det allra vildaste blinkprogrammet à la 80-talsdisco. Funderade lite på om jag kanske borde vika tvätt. Sedan slår det mig:

- Men vaddå? Jag sjunger väl inte falskt?

Inget svar.

Och idag. Ja, idag har det regnat hela dagen. Jag håller nog tyst hädanefter. Ska bara sjunga lite Tipptapp... Och kanske Gläns över sjö och strand också. Och... Äh, det gör väl inget om det regnar hela julen va?

Paket

Jag har förresten fått det som jag beställde på den där stora, internationella auktionssajten (nu blir det lite kodspråk igen för att han som ska få julklappen inte ska förstå). Det gick ju jättefort och smidigt. Paketet kom i lördags (japp, i Frankrike får man post på lördagar också) och innehöll precis det som det skulle innehålla. Det här var ju jättekul. Efter jul kanske jag ska bli en ibejoman och handla där hela tiden. Eller så ska jag inte bli det. Vilket som. Nu har jag i alla fall testat.

Tur för mig att H&M:s postorder inte finns i Frankrike. Annars kanske jag skulle börja shoppa där också. Vem vet. Nu när jag är igång liksom.


Uppdatering: Jag var tvungen att ta bort litet av texten för nyfiken i en strut förstår mycket mer svenska än jag tror. Jag hittade honom med näsan framför skärmen och ögonbrynen ihoptryckta av koncentration.
- Det här handlar om min julklapp eller hur?
- Men, eh nä, eller vaddå, hur vet du det?
- "I Frankrike får man post på lördagar" (på svenska med underbart franskt uttal), min present kom ju i lördags. Ne me prend pas pour un con.
- Nej, nej, ska vi äta kanske?
- H&M! Har du köpt present till mig på H&M?
- Vad sägs om kyckling?

Bio eller tv

Igår var det flera bra filmer på tv. Typiskt att det ska var så många filmer på tv på måndagar när måndagar är den dag då det är billigare att gå på bio. Finns det kanske ett samband? Det blev ingen bio igår. Fanns inte direkt något som lockade. King Kong kändes sådär kul tyckte jag. Tre timmar apa dubbad till franska. Harry Potter finns ju fortfarande men vi har inte sett de två (eller är det tre?) andra filmerna så borde kanske börja från början om vi nu ska se dem. Sedan fanns det ett par filmer som antingen gick för tidigt eller för sent, ett par filmer som vi redan sett och ett par filmer vi inte ville se. Slutsats: ingen bio.

På tv däremot var det
Casablanca. Odubbad (hurra, vad vore Casablanca utan Humphrey Bogarts röst?) på Arte. Jag gillar Casablanca. Har sett den ett antal gånger men den är ju så fin. Med "Here's looking at you, kid", "We'll always have Paris", snyft, snyft, smöriga stråkar och Sam som spelar As times goes by. Perfekt måndagsnöje tycker jag.

M6 visades en annan bra film. L'Ours, eller Björnen. En rätt långsam men vacker film om en björnunge. Fast jag tycker att det är så sorgligt när björnmamman dör och björnungen blir ledsen så jag föredrog att titta på Casablanca. Slog över till björnarna sedan, lagom till det spännande och lyckliga slutet. Det är ju så gulligt. Tror att jag vill ha en egen björnunge nu. Undrar var jag kan köpa det?

Dold talang

Välkomna på middag hos mig. Jag är grymt bra på att göra quiche lorraine, en slags ost- och skinkpaj. Jag bor här. Bara att hoppa upp på cykeln och börja trampa.

paj

Tvåspråkig

Jag svär inte speciellt ofta. Tror jag i alla fall. Försöker låta bli. Både på svenska och franska. Det är lättare att svära på franska. Dels för att fransmännen själva svär en hel del och dels för att svordomar på ett språk som inte är ens eget känns mindre starka även om de inte är det. Men jag försöker som sagt låta bli.

Men igår hade jag ett utmärkt tillfälle att yttra alla svordomar som finns i mitt vokabulär. Jag dunkade nämligen lilltån i dörrkarmen. Oerhört dumt. Oerhört ont.

Då upptäckte jag hur långt kommen jag är i min tvåspråkighet. Först skrek jag utan att hitta ord. Sedan skrek jag:
- Aaaj fan jävla merde!

Idag är tån lite blå, men inte av. Jag kan fortfarande vifta på lilltån.

Pourquoi la France ?

Polly undrade hur jag hamnade i Frankrike. Det undrar jag också ibland.

Om jag tar det från början så är det väl ungeför så här:

Jag läste franska på högstadiet och gymnasiet. Då fick jag bland annat lära mig att säga: Excusez-moi, je suis en retard, vilket betyder ursäkta att jag är sen. Jag är ofta sen.

Efter gymnasiet måste man ju hitta på något att göra så då hittade jag, precis som ganska många andra, på att jag skulle åka till Frankrike en sväng och lära mig franska på riktigt. Jag åkte till Grenoble och sedan till Montpellier. Jag lärde mig en hel massa och hade kompisar från lite överallt i världen, utom just Frankrike.

Sedan efter att ha varit ett år i Frankrike och festat, åkt skidor, legat på stranden och pluggat fransk grammatik var det dags att börja en "riktig" utbildning. Då tyckte jag att det ju vore fint att på något sätt fortsätta mitt franska tema och valde ett civilekonomprogram på Handels i Göteborg där man fick läsa franska också.

Femte terminen av min utbildning skulle tillbringas utomlands. Eftersom jag hade den franska inriktningen skulle terminen tillbringas i ett fransktalande land. Frankrike hade jag ju redan varit i så jag tyckte att det var dags att pröva på Kanada. Därför packade jag mina väskor och begav mig till Montréal och skolan HEC Montréal.

I Montréal var det himla livat. Det är en fantastisk stad. Mycket plugg men mycket nya människor och upplevelser också förstås. Bortsett från de två italienska grannarna Giuseppe och Giuseppe skaffade jag mig en hel bunt franska vänner. En termin kan kännas lång när man läser något tråkigt och det regnar och så, men i Montréal kändes en termin alldeles för kort. Så jag skickade ett mejl till min skola i Sverige och frågade om jag fick stanna en termin till. Det fick jag.

Under den andra terminen fick jag utan konkurrens uppleva mitt livs kallaste, och vackraste, vinter. Sedan fick jag uppleva en annan sak också. För det blev ju så att jag och en av Montréals alla franska utbytesstudenter gick och blev (för att använda ett fånigt uttryck) "lite mer än bara vänner".  

Sedan blev det sommar. Jag åkte hem till Sverige. Fransmannen åkte till Australien, Nya Zeeland och sedan tillbaka till Frankrike. Jag jobbade i Göteborg hela sommaren. Fast en veckas semester hade jag innan skolan började. Då gjorde jag något ovanligt modigt för att vara jag och bjöd in mig själv till Frankrike för att hälsa på honom. Jag hade i och för sig en stående inbjudan, men helt ärligt hade han nog inte trott att jag skulle komma.

Jag var förstås toknervös när jag efter en sömnlös natt (jag packar ju alltid i sista minuten) kom fram till Lyons flygplats. Jag visste inte riktigt vad jag skulle vänta mig. Var tvungen att gå på toa två gånger och fixa till mig lite innan jag till slut tog steget och klev ut i ankomsthallen med ett leende. Jag log och log men upptäckte rätt snabbt att han inte var där. Hjälp, en vecka i Frankrike helt själv, vad jag ska göra nu, och en hel massa saker hann jag tänka innan han dök upp. Sedan blev allt bra igen. Vi hade en jättetrevlig vecka och jag fick bland annat  träffa hans något förvånade föräldrar och hela tjocka släkten eftersom de bor nästan allihop i samma by.

Efter det åkte jag hem till Sverige. Tog mig i genom en c-uppsats och en d-uppsats. Han kom och hälsade på flera gånger. Jag var och hälsade på flera gånger. Däremellan pratade vi via msn.

Efter d-uppsatsen sommarjobbade jag i Göteborg igen. Fick sedan, tack vare Svenska handelskammaren i Frankrike, chansen att göra en "stage" eller en praktik på Tetra Pak i Paris i sex månader. Så jag flyttade till Paris. Fransmannen hade ett tag innan fått jobb i Saint Quentin, en rätt liten stad en dryg timmes tågresa från Paris. Vi träffades på helgerna. Ibland i Paris, ibland lite lugnare helger i Saint Quentin.

När min praktik var slut åkte jag hem till Sverige igen. Målet var att ta körkort. Det kändes lite som "nu eller aldrig". Fick mitt körkort till slut. Fixade klart allt med skolan. Åkte på en road trip runt Sverige och Norge med fem franska kompisar. Efter den resan följde jag med dem tillbaka till Frankrike med målet att hitta ett "riktigt" jobb i Frankrike. Och här är jag nu. Utan "riktigt" jobb än så länge. Men med min fransos:) Och jag hoppas att jobbet kommer snart.

Voilà, så var det med det.

Saknar knorren

Nu pågår julklappsverkstad. Jag slår in julklappar. Ångrar nu att jag köpte det allra billigaste paketsnöret. Det går ju inte att knorra. Jag dra och dra med saxen men det slutar med att delar av snöret ramlar av i något slags pulver och knorren bara blir halvdan.

Letar efter recensioner av Voyage au centre de la terre som vi såg igår men de tycks inte vara uppe än. Läser däremot i förhandstexterna att organisatörerna hoppas kunna sälja showen till tre andra stora arenor: München, Amsterdam och Göteborg. Kanske borde jag ringa till Göran J eller någon annan göteborgare och tala om att det var inget att ha.

Megaflopp

Herrejösses. Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva. Vulkangrejen på Stade de France var en riktig flopp. Totalt misslyckat. Uruselt. Ingen handling, inget tempo, inte ens några häftiga specialeffekter. Vi satt liksom där och väntade på att det skulle ta fart men det skedde aldrig. Det var pinsamt. Folk buade och visslade. Som om ett mål hade blivit bortdömt i slutminuten av en viktig fotbollsmatch. När det var slut (inte ens slutet var någonting, jag fattade att inte ens att det var slut) hade mer än hälften redan rest sig och gått. Ingen applåderade. Inte ens jag som artig som svensk. Men jag buade inte heller...

Jag vet liksom inte vad de som ordnat det hela hade tänkt. Vissa ljuseffekter och viss musik var väl bra men det blev liksom inget av det hela. Stade de France är en arena med plats för 80 000 personer. Vissa delar var övertäckta, men de delar som var öppna var i princip fullsatta. En 20 - 30 000 var vi nog i alla fall. Och det var det första av fyra spektakel. Kanske hade de tekniska problem? Jag vet inte. När vi gick ut var alla fulla i skratt och överens om att det var skräp. "Nu har jag i alla fall varit inne på Stade de France" sa optimisterna från Saint Julien de Coppel och hoppade in i bussen för att åka och äta.

Jag har varit på Stade de France en gång innan. Såg en vänskapsmatch mellan Frankrike och Sverige förra året. Då var det i alla fall ett fyrverki i slutet. Trots att det inte fanns något vulkantema.

På väg till jordens centrum

Jaha nu blev det bestämt att vi ska till jordens centrum idag. Au centre de la terreStade de France. Det är någon slags vulkanspektakel till minne av att det var 100 år sedan Jules Vernes gick och dog. Det låter ju oerhört fascinerande måste jag säga. Vulkaner inne på Stade de France? Äh, jag fattar ingenting men jag åker med och ler ändå.

Pojkvännen kommer från Auvergne och där har de många vulkaner. Därför är Le Conseil Régional d'Auvergne (ja ungefär som landstinget eller så) med och sponsrar spektaklet. Och därför ordnas det en bussresa från hans föräldrars by upp till Paris för att titta på levande vulkaner på låtsas istället för de döda vulkanerna som de ser på riktigt varje dag.
I morse ringde hans mamma och väckte oss (klockan 11, how rude) och sa att det hade blivit två platser över och att hon ville att vi skulle gå med. Så nu ska vi göra det. Titta på vulkaner och möta halva Saint Julien de Coppel. På Stade de France. Det blir nog...ehrm...annorlunda.

Nu ska jag kolla tågtider. Och klä på mig kanske. Det blir nog kallt att bara ha pyjamas på Stade de France, även om jag har tjusiga pyjamasbyxor med hjärtan på.


Tre till

Tre saker som jag har i Sverige men inte i Frankrike:
* Min familj
* Min lägenhet med mina möbler och alla andra grejer
* Öh, öh, nu står det stilla - en tvättstugenyckel (här finns inga gemensamma tvättstugor)

Tre saker som jag har i Frankrike men inte i Sverige:
* Min pojkvän
* Min exotism (ja alltså det är ju mer exotiskt att vara svensk i Frankrike än svensk i Sverige liksom)
* En
cocotte-minute

Tre saker

Tre saker som jag gör i Frankrike men sällan i Sverige:
* Äter bröd till maten
* Äter majonnäs
* Pussar folk på kinden

Tre saker som jag gör i Sverige men sällan i Frankrike:
* Räknar med att bilar ska stanna när jag går över vägen på ett övergångsställe
* Äter godis
* Cyklar

Snooker- och yoghurtfunderingar

Okej, ska egentligen inte blogga nu för Damien är här och hälsar på. Men de tittar liksom på Snooker på tv. På Eurosport. Snooker är en slags biljard. På tv. Jättelivat. Jag tycker inte att jag är alltför oförskämd om jag vänder ryggen till ett tag.

Har i alla fall lyckats bryta deras tradition att åka till friteriet och köpa en flottig baguette proppfylld med drypande pommes frites och merguez, kryddiga korvar. Istället bjöd jag på små toast (åh, jag är så huslig), några med tomatröra och några med chèvre chaud. Eller varm getost heter det kanske på svenska men det låter inte lika gott. Förut gillade jag inte alls chèvre. Jag tyckte att det smakade get. Jag vet inte vad det var som fick mig att börja gilla det. Antagligen någon god sallad med chèvre chaud någonstans. Nu älskar jag chèvre. I alla dess former. Trots att det smakar lite get.

Vi åt laxpasta också. Och små yoghurtar till efterrätt. Jag upptäckte en rabarberyoghurt som smakar som rabarberkräm med mjölk. Somrigt. Frankrike är ett paradis för yoghurtfans. I min affär finns en sisådär tio hyllmeter med olika yoghurtar. Men det är många som snarare är efterrätter än något man äter med müsli på morgonen.

yoghurt
Den fettfria sidan av yoghurthyllan. Mitt emot finns de krämiga varianterna...

Nä nu får de sluta med biljarden. "Det är inte biljard, det är snooker" säger de. Jamen förlåt då.

Hejarklacken

- Ge mig ett J!
- J!
- Ge mig ett O!
- O!
- Ge mig ett B!
- B!
- Ge mig ett B!
- B!
- Vad blir det då?!
- JOBB!!!

Please Santa, all I want for Christmas is a job.

Tar även tillfället i akt att öva inför bandymatchen som vi tänkte försöka gå på när vi är i Sverige.
VSK - mästa mästarna. Fransmannen ska äntligen få upptäcka vad som egentligen menas med bandy sur glace som det pratas så mycket om i Sverige, åtminstone i min familj. VSK - Derby den 28 december. Derby? Vad är det för namn på ett bandylag? De kan ju knappast vinna...

Oerfaren

Äh, hade jag väntat lite längre och gett mig ut i eBay-djungeln nu, hade jag nog kunnat köpa det jag köpte betydligt billigare. Men vaddå. Det kunde väl inte jag veta. Eller jag anade nog det men jag ville inte vänta mer. Alla är vi väl barn i början. Och snart kommer han som ska få det som jag köpte hem från jobbet (jag måste skriva på ett lite halvhemligt sätt så att han inte ska förstå) och då är det för sent. Tror inte att jag skulle lyckas smygbjuda utan att han skulle märka något.

Vi får helt enkelt säga att min säljare har billigare frakt, snabbare leverans och är allmänt jättemycket bättre  än den andra säljaren så känns det lite bättre.

Bloggtips

Igår hittade jag en trevlig matblogg med fransk matlagning på svenska. I mitt franska kök heter den och är helt klart värd ett besök om man gillar mat och Frankrike.

Debut

Nu har jag debuterat!
Det handlar varken om societetsfester eller något sexuellt. Nej, jag har debuterat som ibejare. Alltså jag har handlat på eBay. Hjälp vad läskigt det var. I sista minuten kom det plötsligt en massa bud. Jag hade tänkt att jag skulle hålla mig kall och inte börja bjuda för tidigt. Det hade visst alla andra också tänkt. Hade bestämt mig själv för en övre gräns på 20 euro. Plus frakt. Det blev till slut 21. Jag la sista budet i slutsekunderna. Vilken pärs. Jag kan lugnt förstå att eBay kan vara lite smått beroendeframkallande. Och tidskrävande.

Nu får vi hoppas att säljaren skickar varan lika snabbt som han utlovar i sin butikspresentation.

Vad jag har köpt? Det kan jag inte riktigt skriva här. Det är förstås en julklapp. Till han som jag bor med och som egentligen inte kan tillräckligt mycket svenska för att förstå vad jag skriver här men som ändå brukar kolla i min blogg och som snappar upp mycket mer än man tror. Det är en box med en teveserie som gick när han var liten och som han tycker är jättebra och ofta pratar om. Jag känner inte igen den. Tror att den är asiatisk från början men om den gick på teve i Sverige när jag var liten så var det inget som satte några spår. Översättningen borde bli något i stil med De mystiska guldstäderna eller något sådant. Nej nu har jag nog skrivit för mycket. Läser han det här kommer han att förstå.

Kärlekens raseri

Jag började på en ny bok idag. Kärlekens raseri av Ian McEwan. Den har ett fascinerande första kapitel. Gripande. Längre har jag inte kommit än. Men har klart lust att läsa mer. Ska nog göra det nu istället för att slösurfa.

Sainte Lucie

Idag är det Lucia. Hur firas det i Frankrike? Inte alls för det mesta. Mer än att det är Sainte Lucie som har namnsdag idag och att det på tv var ett inslag från en stad någonstans i östra Frankrike (Montélimar tror jag att det var) där man delvis antagit de svenska traditionerna och firade Sankta Lucia och ljuset i mörkret. Där var alla barn Lucia. Både pojkar och flickor. Ingen röstades fram. Ingen röstades bort.

Själv har jag inte direkt någon luciastämning. Försökte sjunga luciasången alldeles nyss men fransmannen hyssjade, han ville titta på tv. Jag har i alla fall fått en luciapresent. En chokladadventskalender med Nalle Puh. Eller Winnie l'Ourson som han heter här. Jag var tvungen att äta upp de tretton första chokladbitarna på en gång. Stackars mig.

I Paris firas Lucia lite grann. I alla fall i de svenska kretsarna. Paris är fullt av svenskar. 
Svenske ambassadören bjuder på glögg i sitt residens och svenska kyrkans kör lussar. Men ambassaden är förstås inte öppen för alla. Förra året var jag där. Glöggen var stark, pepparkakorna goda och ambassadörshustrun tjusig. När jag stod och samlade mod inför att mingla var det någon som av misstag stötte till mig. Jag spillde glögg. På ambassadörens fina, vita salongsmattan. Oj. Jag blev röd i ansiktet och såg mig omkring för att se vem som knuffat. Alla tittade bort. Fläcken var stor. Jag sa till en av ambassadörens alla uppassare. Han sa ohlala och tog sig för pannan. Jag svettades. Sedan kom någon med en magisk spraj och en trasa. Några sprut, ett snabbt gnuggande och vips var fläcken borta. Jag kunde andas ut. Och återigen samla mod till att ge mig ut i minglet.

ambassad

Jag och herr ambassadören. På bilden är det champagne och inte glögg. Och det är en annan matta. Jag är nog ungefär lika bortkommen som jag ser ut...

Cocotte och Google

Dagens budskap från Google till mig här på bloggen är följande: "Lär dig skriva korrekt. Det är en investering för livet! Pris 6.500 kronor."

Med tanke på att Google tycks välja ut annonserna beroende på vad som finns i texten här på Cocotte tar jag det inte som en komplimang.

Ibland får jag ebay-annonser med svensk rubrik och fransk undertext. Det kan fungera bra. Till exempel när det står "Väskor" som rubrik och undertexten på franska är "Köp och sälj billigt på auktion. Från 0,01 euro och uppåt." När rubriken är "Barn" och undertexten densamma känns det genast mindre passande.

Gjorde för övrigt en google-sökning på ordet cocotte och fick min blogg som nionde träff. Det var inte illa får jag lov att säga med tanke på hur många
cocotter det finns ute i världen.

Tillbaka från Le Touquet

Det har varit fint väder hela helgen. Blek vintersol på blå himmel. Inte alltför kallt. Igår var vi vid havet. I Le Touquet. Där fanns en sandstrand som aldrig tog slut. Även om solen sken, sanden var len och havet blått kändes sommaren och bad långt borta. Vi kom så långt att vi kände på vattnet i alla fall. Det var kallt och smakade salt. Måsarna skrek och jag fick sand i skorna.

Le Touquet - Paris Plage är en halvchic badort i norra Frankrike, inte alltför långt från Paris, därav andranamnet Paris Plage. När vi vandrade längs med strandpromenaden i solnedgången mötte vi herrar i hatt och Burberry-halsduk, damer med fina kappor och små hundar med fåniga tröjor. Fastighetsmäklarna skyltar med hus runt miljonen euro och med texten "We speak English". Nordfrankrikes kust är också engelsmännens paradis.

Idag är det måndag och vädret är grått.

Jag undrar vad jag gör mitt bland sockerbetsfälten i Picardie när det är så mycket vackrare vid havet.

Le Beaujolais nouveau est arrivé (en retard)

Skjutsade pojkvännen till jobbet i morse. De skulle fira det nya Beaujolais-vinet på eftermiddagen och då ville han helst slippa köra hem sedan. Egentligen är det den tredje torsdagen i november varje år som det är Beaujolais Nouveau, dagen då årets Beaujolais-vin släpps. Fast då hade de inte tid att fira på hans jobb. Bättre sent än aldrig heter det ju. De har alltid en liten "pot" på fredageftermiddagarna då de dricker whisky, vin, martini eller vad man nu vill ha. Men idag var det ingen liten utan en stor. De skulle fira någon som går i pension också, och då brukar champagneflaskorna åka fram. Så då är det ju klokt att inte köra hem.

När jag googlade på Beaujolais nouveau hittade jag en
artikel i Chicago Tribune med ett ganska franskt citat:
"Instead of drinking Coke, we are telling young people it's better to drink a glass of Beaujolais," said Michel Rougier, head of the group promoting the region's wines.

Tja, jag vet inte vad som är bäst. Cola eller Beaujolais. Jag tar nog Beaujolais i alla fall.

Förra året bodde jag i Paris när det var Beaujolais Nouveau. Mina föräldrar var på besök och vi var på en bistro och åt sallad, eller jag och mamma åt sallad och pappa åt stek, med en flaska Beajoulais nouveau. För sex år sedan (hjälp vad länge sedan, vilken åldersångest jag fick nu) var jag i en by i Beaujolais någonstans och firade 1999 års Beaujolais-vin. Kommer ihåg att en massa vintunnor och så vid midnatt deklarade byns borgmästare: "Le Beaujolais nouveau est arrivé!" och plötsligt hade vi alla plastmuggar med ett ungt och lättdrucket vin i handen. I år var jag i St Quentin med min fransos och två andra kompisar. Vi åt raclette och drack beaujolais. Tanken var att vi skulle gå ut efteråt, men efter en så kraftig överdos av ost som en raclettemåltid ofta innebär slutade vi uttmattade på soffan.

Alla Beaujolais nouveau där emellan har jag nog inte firat alls. Vad jag gör och var jag är nästa år den tredje torsdagen i november vet jag inte. Jag återkommer.

Dingelidång

Så här i decembertider spelas det julsånger flitigt lite överallt. Var ute med fransmannen en dag och hörde Bjällerklang. På franska. Blev väldigt förvånad över den franska texten. På franska heter Bjällerklang Vive le vent och texten är inte alls bjällerklang och hör dess dingelidång utan Vive le vent, vive le vent, vive le vent d'hiver. Leve vinden, leve vinden, leve vintervinden.

Fransmannen trallade glatt med men jag var tvungen att avbryta.
- Var har hänt med dingelidånget, frågade jag på min bästa franska.
- Vilket dingelidång, undrade han.
- Ja men bjällrorna, släden och Blacken som travar på?
- Vilken black?

Släden finns inte med alls i franska Bjällerklang. Det är vinden, snöbollar och gott nytt år grand-mère. En man med en käpp som hasar sig fram, god jul och tusen ljus. Men ingen släde och bjällror. Tycker att det är fusk.

Här finns
fransk, svensk och engelsk bjällerklangstext om det är någon som är på sånghumör.

Hunden Google

Läste precis om en hund som hette Google. Vilket bra hundnamn. "Sök Google, sök!"

I
boken jag nyss läste fanns det en hund som hetter Barbès. För att killen som hade hunden hade hittat honom i just Barbès. Barbès är en stadsdel i Paris som jag inte kan förklara. Måste nog upplevas. Rätt coolt hundnamn i alla fall tycker jag. Fast det är klart, det är lite som om jag skulle ha en hund och döpa den till Viksäng. Låter genast mindre häftigt.

I läseböckerna i skolan hette hunden Karo och katten Sara. Mor är rar och far ror.

Coolt

Beräknad ankomsdag: 10 maj 2006.

Var är vintern?

Blir det inte vinter snart? Jag vill ut och leka i snön. Fast jag kanske har valt fel land om jag vill leka i snö. Om jag inte väljer att bo i en alpby eller i Pyrenerna eller på något annat berg någonstans. I Picardie lär jag aldrig behöva tennisracketar på fötterna. I Paris än mindre.

snö

På bilden leker jag med min kompis Evariste i skogen vid Lac Blanc i Québec. Vi hade snöskor. Innan jag var i Québec trodde jag att snöskor var någonting som bara fanns i Kalle Anka.


Vad har du på mackan?

Jag har köpt ett paket Wasa knäckebröd. Fransmannen tar en bit till efterrätt. Och lägger yoghurt på. De har verkligen ingen knäckebrödstradition de där fransmännen.

Alla liknar apan

Hittade via den här bloggen en länk till en rolig sida där man kan få reda på vilken kändis man liknar. Man laddar upp ett kort på sig själv och sedan matchar sidan dig med en databas med kort på kändisar. Jag var självklart tvungen att prova. Både en och tre gånger. Olika bilder ger olika resultat trots att jag hela tiden är samma person egentligen.

Första försöket blev jag lik en ung Catherine Deneuve. Men nja, jag håller inte med. Hon är vackrare och vi är nog faktiskt inte speciellt lika någonstans.
Andra försöket blev jag Drew Barrymore. Men nja, jag kan nog inte hålla med där heller. Vi är inte speciellt lika alls.
Tredje försöket, tredje gången gillt brukar det ju heta, blev jag Michelle Pfeiffer. Men alltså nä, tyvärr, jag är inte speciellt lik Michelle heller. Även om jag gärna skulle vilja.

Rent allmänt kan det ju inte vara helt fel att se som en blandning av Catherine Deneuve, Drew Barrymore och Michelle Pfeiffer. Det är ju snyggingar hela bunten. Men någonting säger mig att det inte är det första man tänker på när man ser mig: "Ah, hon ser ut som en blandning mellan Catherine Deneuve, Drew Barrymore och Michelle Pfeiffer!" Nä, tror liksom inte det.

Jag har i och för sig fått höra en gång tidigare att jag liknar Michelle Pfeiffer men hon som sa det var nog lite snurrig. Den jag allra oftast har fått höra att jag liknar är ingen mindre än Toker i Snövit och de sju dvärgarna. Det har jag fått höra från flera håll. Jag tror att det måste vara kinderna, öronen och möjligen, möjligen min personlighet...


Update: Nu testade jag igen med samma bild som tidigare sades vara lik Michelle Pfeiffer. Jag hade nog skurit bilden lite annorlunda den här gången, för nu blev jag lik George Clooney. George Clooney! Till 72 procent är vi tydligen lika. Jahaja. Här går jag och drömmer om att vara en blandning av tre vackra kvinnor men egentligen så är jag bara en mix av Toker och George Clooney.

Papas Noël au Paparc

Såg en artikel i Aftonbladet om en massa tomtar som var ute och sprang i Wales. Det fick mig att tänka på förra årets utflykt till Europa Park i Tyskland nära franska gränsen. I slutet av november när de inledde julsäsongen var det fritt inträde för alla tomtar och det är ju självklart ett tillfälle som inte får missas.  Visserligen hade det varit gratis för mig och A i alla fall eftersom vi hade Lisebergskort och det ger gratis inträde både till Europa Park och Parc Asterix (väldigt lönsamt), men det är ju inte varje dag man får vara tomte. Så vi tog tillfället i akt, klappade oss på magen, sa hohoho och hyllade vår rödklädde, skäggige vän.

tomte2

Vi var ett gäng på nio glada tomtar som togs emot av jättemusen och som åkte karusell så skägget fladdrade.

tomtar 3

Jag har för mig att vi var lite drygt 2000 tomtar som åkte karusell och åt karamell. Det var säkert något slags rekordförsök men jag såg att de var 4000 tomtar som var ute och sprang i Wales så vi är väl inte med i Guiness rekordbok då. Annars hade det ju varit kul att vara med i rekordboken som en synnerligen anonym tomte.

tomte1

Hohoho.

Et si c'était vrai..

Det blev lite kinamat och en romantisk komedi. De har en god och hyfsat billig citronkyckling hos kinesen på torget. Trevliga är de också och jag fick en present. Fast jag har redan fått samma present tidigare när jag varit där så jag kände mig mindre utvald den här gången.

Vi såg filmen Just like heaven, eller Et si c'était vrai... som den heter på franska, med Reese Witherspoon och Mark Ruffalo. Dubbad till franska. Förstås. Den var, ja vad ska man säga, en romantisk komedi. Lite smågullig men inte oförglömlig. A som är lagt åt det logiska hållet störde sig på att Reese Witherspoon som var en vålnad å ena sidan inte kunde röra vid föremål och gå genom väggar men å andra sidan kunde sitta på bänkar och åka bil. Så långt tänkte inte jag. Jag störde mig lite på att man redan efter kanske fem minuter in i filmen visste hur den skulle sluta. Men det är ju också lite charmen med amerikanska romantiska komedier. Man vet att man får det lyckliga slutet.

Ojdå

Nä nu har jag klagat i onödan igen. När jag till slut lyckades logga in på sidan igen hade i princip allt jag fyllt i sparats. Så det var inte så illa i alla fall. Tog ut lite frustration från tidigare tillfällen när det inte gått lika smidigt.

Nu ska vi gå ut och äta något och sedan bio. Måndagar är biodag för då är det billigare. För mig är det i och för sig alltid billigare nu när jag har mitt ANPE-kort och är officell arbetsökande. Det kortet ger mig dessutom fritt inträde till Louvren om det är någon som vill hänga med. Inte riktigt bestämt vilken film det blir än, men A ville se någon med ett spöke eller vad det var. Det visar sig.

Frust

Aaaaargh. Jag blir tokig. Jag hatar att sitta och fylla i en massa grejer på en rekryteringssida och sedan, efter att ha gått i genom alltihop nogrant, trycka på "Envoyer" eller "Skicka" för att få upp ett "Sidan kan inte visas-meddelande". Så frusterande. Och förstås går det inte att trycka bakåt i webläsaren för där kan sidan inte heller visas. Och inte går det att trycka någon annanstans heller. Och nu går det inte ens att komma in på sidan för att börja om alltihop från början. Gaaaah.

Himla jox. Ibland kanske ett vanligt brev inte är så dumt. Fast då strejkar väl postgubbarna. Eller de som tankar postbilarna. Eller de som städar på postkontoret. Eller någon annan. Alltid är det ju någon som strejkar. Just nu är det Internet Explorer för min del. Dumma, dumma.

Svenska utan smärta

- Goddag, fru Lund !
- Goddag, herr Berg ! Hur står det till ?
- Tack, bra. Hur mår ni själv ?
- Tack, bara bra. Vi ses väl i morgon.
- Javisst.
- Adjö då och hälsa fru Berg.
- Tack. Adjö.


Min fransman lär sig svenska med hjälp av metoden Assimil - Le suédois sans peine. Texten ovan är andra lektionen. Jag tycker att den är lite kul. Modern. Dessutom pratar de med roliga röster på cd-skivan. Boken är daterad 1984 men känns betydligt äldre. I senast lektionsavsnittet vi gjorde återfinns bland annat följande stycke:
- Vi har just fått ett telegram från farbror Anders. Han anländer i morgon till Sverige. Han har inte varit här på länge !

Ett telegram? När skickade man telegram? Gjorde man det på 80-talet? Det känns som väldigt länge sedan.

Fast jag tror att Assimil kan vara en rätt bra metod för att lära sig lite svenska. Man får försöka bortse från utrop som "Din lyckans ost" ("Ton fromage chanceux ?") och "Ack ja" som de envisas med hela tiden. Däremot krävs det nog en lite flitigare elev och en lite mer driven lärare för att det ska ge några slående resultat.

Jag upptäcker själv hur svårt det kan vara att översätta från svenska till franska ibland. Framförallt om man vill göra det ordagrant. Många ord kan betyda olika saker i olika sammanhang och i olika kombinationer. Men så är det ju med alla språk. Det är inte så att franskan är bättre hävdar jag när fransmannen beklagar sig över att det är ologiskt. Han är den typiska ingenjörstypen som gärna vill förstå hur saker och ting fungerar och som älskar att förklara varför saker och ting fungerar så som de gör. Varför ett språk är uppbyggt som det är tycker han är ungefär lika intressant som jag tycker att det är att få reda på hur ett kylskåp fungerar. 

Le Suédois sans peine, tome 1

En stjärna i fönstret

Nu har det gått och blivit andra advent. Jag hittade en bortglömd julstjärna i en resväska. I vitt papper från Granit. Satte upp den i fönstret i vardagsrummet och tänkte än en gång på hur smutsiga fönstren var. Jag frågade pojkvännen när han tvättade fönstren senast. Det visade sig att det hade han aldrig gjort. Han har ju trots allt bara bott i lägenheten i lite drygt ett och ett halvt år... Jag har förstås sett att de var smutsiga innan och kommit så långt att jag köpt en fönsterputsgrej. En integrerad svamp, skrapa och sprayflaska. Mycket tjusig för en euro. Fast sedan har den blivit liggande. Man ser ju ut i alla fall. Men idag kände jag att jag inte ville sätta upp min julstjärna i ett så smutsigt fönster. Så jag tog ett krafttag och attackerade min fönsterputsgrej. Den var måttlig effektiv visade det sig. Eller kanske var det min fönsterputsningsteknik som är måttligt effektiv. Lite randiga är fönstrena nu, men de är betydligt mycket renare än innan. Och julstjärnan lyser.

Bortsett från fönsterputsningen har det varit en slö dag idag. Vädret har varit skrutt. Regn och blåst. Det har blivit varmare.

Jag fick lust att baka lussebullar eller pepparkakor eller något annat pyssligt. Enda haken var att jag saknade i princip alla ingredienser utom möjligen smör och socker. Det är söndag idag vilket betyder att affärena är stängda. Skulle jag ge mig på pepparkaksbak saknar jag dessutom en kavel, pepparkaksformar, bakplåtspapper, en bra ugn (har en knepig gasugn utan termostat) och vad mer kan man tänkas behöva. Så det blev inget bak. Kanske en annan gång. Vi gjorde en flan i alla fall. Till tonerna av Jean Leloup. Det är något franskt och sött. En flan alltså. Inte Jean Leloup. Han är kanadensare och inte speciellt söt.

Ännu en miss

Äh, kunde ju inte låta bli. Var tvungen att kolla in slutet på Miss France. Det var Miss Languedoc som vann. Hon grät så mascaran rann. Är förresten Fröken Sverige helt avskaffat eller finns det fortfarande?

Undrar om jag ska spela en omgång Betapet innan jag går och lägger mig. Fast jag vet att inte är bra för mig. Sedan kommer jag ligga och bygga ord hela natten. Para ihop bokstäver och räkna poäng. Tre gånger ordpoäng, två gånger bokstavspoäng, X och Z. Betapet är en drog. Jag borde anklaga min bror för att ha dragit mig ner i betapetträsket... 

Téléthon och Miss France

Det är Téléthon på tv. En jättestor gala med syfte att samla in pengar till forskning för genetiska sjukdomar. Det håller på hela helgen. Direktsänt på tv hela tiden, dygnet runt. Aktiviteter i hela Frankrike, från A:s mamma och hennes kompisar som säljer tartiflette i St Julien de Coppel till Yannick Noah som har gjort en Téléthon-sång och företag som skänker stora summor. Just nu har de samlat in lite drygt 60 miljoner euro. Vi har gett 10 var men inte deltagit i några aktiviteter även om det händer saker även i St Quentin för en gång skull.

Vi har precis ätit god middag och jag känner att Bordeaux-vinet inkräktar på min skrivförmåga så det är lika bra att lägga ner. TF1 visar Miss France. Hur fånigt som helst. Lägg ner det också tycker jag. Årets revolutionerande nyhet är att missarna i år visar sig i bikini i stället för baddräkt för första gången i Frankrikes historia. Sensationellt. Verkligen. Tre timmars Miss France. Tur att det finns annat att göra än att titta på tv.

En insikt

Jag kom precis på att jag har kollat på så många dubbade Sex and the city-avsnitt att jag har vant mig vid Carries franska röst. Jag kommer inte längre ihåg hur hon låter på engelska. För mig pratar Carrie franska nu. Det trodde jag aldrig. Fast det betyder inte att jag börjat gillat dubbade filmer och tv-serier. Faktum kvarstår att det blir betydligt plattare, många nyanser och kanske framförallt accenter försvinner. Men man tager vad man haver och fransk tv erbjuder bara dubbat. Tyvärr.

Slut på reklampausen. Nu ska jag återgå till "les filles new-yorkaises...".

Trögobert

Usch idag går det trögt med jobbsökandet. Det känns som att jag sökt en massa jobb som jag varit kvalificerad för, registrerat mitt cv överallt, sökt igenom miljoner erbjudanden på nätet men ändå har jag just nu ingenting. Inte ens några nya intervjuer inplanerade. Känner mig verkligen omotiverad. Kanske har jag gjort ett misstag som gett mig in på utmaningen att hitta ett jobb i Frankrike. Kanske inte... Jag vet ju att det finns ett jobb där ute för mig. Snart. Jag känner det på mig. Samtidigt kan jag inte låta bli att tänka på de få ansökningarna jag skickat iväg i Sverige och som i princip alla lett åtminstone till en intervju.

Men när det är svårt att hitta motivationen får jag titta på
detta. Eller det här. Och så sparka mig själv i rumpan lite och börja på ett nytt ansökningsbrev. "Madame, Monsieur,..."

Adventsinjektion

Det är första december idag. Jag har ingen adventskalender. Har pillat lite på adventskalendrar med choklad på men inte köpt någon. Är nog lite misstänksam mot chokladkalendrar efter dåliga barndomsminnen med kalenderchoklad som innehöll jordnötter och ledde till allergiutbrott. Jordnötsallergi är inte direkt något ovanligt. Vissa har det mest som barn och så försvinner det i vuxen ålder. För mig har det inte försvunnit. Det räcker med att folk äter jordnötter i min närhet för att jag ska känna av det. Två gånger har jag kysst killar som ätit jordnötter tidigare på kvällen och fått en allergisk reaktion som gett mig enorma silikonläppar. Jag är så himla överkänslig. Ska man inte ens klara av lite hångel?

I helgen provade jag min kompis nya läppglans som hette
Lip Injection och skulle ge förstorade läppar. Först kände jag ingenting. Sedan blev det hemskt. Det kliade och stack, och trots att det var ett ofärgat läppglans blev mina läppar knallröda och precis som utlovat - större. Problemet var bara att det inte slutade att klia. Och svullna läppar betyder inte nödvändigtvis snygga läppar, det finns det väl många exempel på. Det kändes ungefär som efter ett jordnötshångel. Till slut torkade jag bort det. Lite slarvigt dock, för det hamnade lite bredvid. På hakan och under näsan. Blev alldeles röd och såg ut som en clown. Sedan tvättade jag mig med tvål och efter en stunds väntan och lite puder var jag mänsklig igen. En erfarenhet klokare. Lip Injection är inget för mig. Varken i sprut- eller läppglansform.

Ännu en lista

Har lust att skriva men har ingen fantasi. Då kan ju en lista passa bra...

Jag har
(x) snott den här listan från
Atomflickan
(x) rökt en cigarett
(x) rökt en cigarr (fast inte en hel, det smakar som det luktar - illa)
(x) varit full
( ) hånglat med någon av samma kön
(x) varit kär
( ) blivit dumpad
(x) dumpat någon
( ) fått sparken
(x) varit i knytnävsslagsmål (fast det var inte riktigt mitt fel, tanken var att gå emellan)
(x) rymt hemifrån (men kom snabbt tillbaka igen)
(x) haft känslor för någon som inte känt samma sak
( ) blivit arresterad
(x) hånglat med en främling
( ) gått på en blinddejt
(x) ljugit för en kompis
( ) varit kär i en lärare
(x) skolkat
( ) legat med en medarbetare
( ) sett någon dö
( ) varit kär i en av mina internetkompisar (kär är ett för starkt ord)
(x) varit i Kanada (har bott i Kanada i nästan ett år ju)
( ) varit i Mexiko
(x) flygit
( ) spytt i en bar (möjligen i buskarna utanför...)
( ) sett en del av mig själv brinna
(x) ätit sushi (I love sushi)
(x) åkt snowboard
( ) crowdsurfat under en konsert (men en och annan har passerat förbi över mitt huvud...)
( ) varit i ett våldsamt förhållande
(x) tagit smärtstillande
(x) älskar eller saknar någon just nu
(x) legat på rygg och sett molnen flyga förbi
(x) gjort en snöängel
(x) haft ett te-party (jag vet inte vad som menas med te-party men jag har bjudit folk på te och det har varit festligt)
(x) byggt ett sandslott
(x) hoppat i en vattenpöl
(x) lekt uppklädd
(x) hoppat i en lövhög
( ) åkt släde (inte vad jag kan komma på)
(x) fuskat när jag spelat spel (jag är en dålig förlorare...)
(x) varit ensam
(x) somnat i skolan/på jobbet
( ) använt ett falskt id (har lånat Lindas carte orange någon gång i Paris, men det tycker inte jag räknas)
(x) tittat på en solnedgång
( ) varit med i en jordbävning
(x) rört en orm
(x) sovit under stjärnorna
(x) blivit kittlad
(x) blivit missförstådd (den som varken blivit kittlad eller missförstådd kan inte ha varit om mycket...)
( ) tagit hand om ett rådjur eller en get (varför just rådjur eller get?)
(x) vunnit en tävling
(x) gått mot rött
( ) blivit avstängd från skolan
( ) varit i en bilolycka (ingen allvarlig i alla fall)
(x) haft kramp
(x) känt mig som en utstött
(x) ätit ett helt glasspaket på en natt (lätt)
( ) dansat i månljus (inte speciellt förtjust i att dansa)
(x) hatat mitt utseende
(x) varit vittne till ett brott (fast aldrig varit vittne i domstolen)
(x) ifrågasatt mitt hjärta
( ) varit besatt av post-it lappar (haha, nej men jag är Betapet-beroende, det är minst lika illa)
(x) gått barfota i lera och pressat leran mellan tårna
(x) varit vilse
(x) varit på andra sidan landet (vilket land och vilken sida?)
(x) simmat i havet
( ) känt som om jag höll på att dö
(x) gråtit mig själv till sömns
(x) lekt polis och rånare
(x) sjungit karaoke (ABBA-karaoken på Kuba var en höjdare)
(x) betalat för mat med bara mynt (öh senast idag när jag köpte en baguette....)
(x) gjort något med mig själv som jag inte borde gjort
(x) busringt
(x) fångat en snöflinga på tungan
( ) dansat i regn (gillar fortfarande inte att dansa)
(x) skrivit ett brev till tomten (borde nog skriva ett i år igen)
(x) tittat på solnedgången tillsammans med någon du bryr dig om (mmm)
(x) blåst bubblor (både med tuggummi och såpa)
(x) gjort upp eld på en strand
( ) förstört en fest (det hoppas jag verkligen inte)
(x) åkt rullskridskor (fast bara sådana med fyra hjul 2x2, aldrig inlines)
(x) fått en önskan inslagen (inslagen i paket?)
( ) haft sex med en apa
(x) burit pärlor
( ) hoppat från en bro
(x) ätit hund/katt-mat (har smakat i alla fall) 
( ) sagt till en främling att jag älskar honom/henne
(x) kysst en spegel
(x) sjungit i duschen
( ) burit en svart klänning (har nog provat en del men aldrig haft någon på riktigt tror jag)
( ) drömt att jag gift mig med någon (försökt tvångsdrömma om det efter att ha plockat blommor på midsommarafton, men det har aldrig funkat)
( ) limmat fast min hand i något
(x) fastnat med tungan i metall (skulle ju bara testa om det verkligen var så att tungan fastnade...)
( ) kysst en fisk
( ) varit en cheerleader
(x) suttit på ett tak
(x) skrikit så att jag inte fått luft
( ) byggt en kärra (dekorerat en kärra till studenten räknas kanske inte?)
( ) pratat i telefon i mer än sex timmar (möjligen tre...)
(x) stannat uppe hela natten
(x) inte duschat på en vecka (men det fanns en sjö att tvätta sig i...)
(x) plockat och ätit ett äpple direkt från trädet
(x) klättrat i träd
( ) haft en träkoja (ingen egen)
( ) burit fula/annorlunda kläder i skolan för att höra vad folk säger
( ) spelat kyckling (möjligen höna...)
( ) blivit puttad i en pool med kläderna på
(x) blivit tillsagd av en främling att jag är het
( ) brutit ett ben (bara haft en spricka i armbågen)
(x) fångat en fisk och sen ätit den
(x) fångat en fjäril
(x) skrattat så mycket att jag grät (det gör jag ungefär varje dag, men jag har rätt aktiva tårkanaler)
( ) gråtit så mycket att jag skrattade (frågan är om det är mängden gråt som framkallar skrattet?)
(x) fuskat på ett prov
( ) haft en Britney Spears-skiva
(x) glömt någons namn
(x) sovit naken