Cheese dating

Läste i Marie Claire att det senaste inom det franska dejtingområdet är cheese-dating. Det var en ostförsäljare som själv var singel som tyckte att olika dejtingsidor, kontaktannonser och speed-dating inte räckte till för att stilla hungern hos de sökande singlarna. Därför kom på han på idén med cheese-dating, eller soirées cheesing som det i äkta franglais-anda kallas.

Konceptet är enkelt. En massa singlar, en massa ost, vin och mingel. Att träffas runt ett tema, dela intressen och dålig andedräkt. Låter kanske inte jätterevolutionerande, men känns ändå nytt och modernt. Nästa soirée cheesing går av stapeln i Lille den 28 juni på restaurangen Au bout des doigts om det är någon som känner sig manad.

Franglais förresten är en blandning mellan franska och engelska, français och anglais. Som svengelska eller spanglish. Just ord som slutar på -ing tycks fransmännen tycka vara extra roliga att hitta på. Som cheesing. Andra exempel är dressing som betyder det som på engelska kallas walk-in closet (hittar inget ord på svenska, klädkammare kanske), footing som betyder jogging, medan ordet jogging snarare används för en joggingoverall. Un pressing är en kemtvätt, un parking en parkeringsplats och un re-looking en make-over.

När jag ändå är inne på -ingord, och om inte cheesing skulle locka kan jag också tipsa om något som heter
Le Fooding. Le Fooding är en rörelse som startades år 2000 med syfta att föryngra och marknadsföra den franska gastromin och konsten att uppskatta god mat, vin i en trevlig och avslappnad miljö. Ordet fooding är en blandning mellan de engelska orden food och feeling. Le fooding ordnar kvällar med gratis mat och vin runt om i Paris, och även i andra städer. Gratis är gott, men självklart får man köa. På deras hemsida kan man läsa om nästkommande evenmang och där publiceras också, ungefär en vecka i förväg, det lösenord som behövs för att få komma in. Fast skulle man glömma bort lösenordet är det inte hela världen, man kan alltid fråga någon i kön. Avslappnat var ju temat.

Cheesing 
Upplagt för en cheesing auvergnat med Cantal, Saint-Nectaire och Bleu d'Auvergne.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback