Karriärbyte

Är det kanske dags att börja fundera på att byta jobb och satsa på en helt ny karriär?

Världens är full av oväntade karriärmöjligheter och lustiga jobb. Ett jobb av det litet mer annorlunda slaget upptäckte jag igår under ett besök i
Moët & Chandons champagnekällare i Epernay i Frankrike.

Moët & Chandon, Epernay

Under ett av de sista stegen i tillverkningsprocessen för champagne står champagneflaskorna lutade fråmåt i ställningarna som ser ut så här:

Champagneflaskor väntar på att få snurr

Anledningen till att man lutar flaskorna är för att bottensatsen som bildats under fermenteringen ska hamna framme vid kapsylen och lätt kunnas tas bort i nästa steg. Men för att all bottensats ska komma bort måste man vrida på flaskorna. Helst en gång om dagen ska de vridas. Därav det lustiga yrket:

Flasksnurrare hos Moët & Chandon.

Viktiga egenskaper hos en flasksnurrare är tålamod och god kondition. En flasksnurrare vrider under en arbetsdag mellan 50 och 70.000 flaskor. Ofta krävs långa promenader för att utföra yrket eftersom Moët & Chandons vinkällare sträcker sig över 28 kilometer.

Arbetsmarknaden för flasksnurrare är tyvärr ganska begränsad. Dels är den begränsad geografiskt till en viss region, nämligen champagneregionen och då främst städerna Epernay och Reims. Dels begränsas den mer och mer av det faktum att champagnehusen numera använder maskiner för att snurra flaskorna. Men helt död är den inte än. Moët & Chandon har idag fem heltidsanställda flasksnurrare. Trots att de vrider och snurrar för allt vad de har motsvarar deras arbete ändå bara en tiondel av det totala flasksnurreriet. Resten sköts av maskinerna.

Löneläget för flasksnurrare framgick inte under gårdagens guidade rundtur. Antagligen är den inte speciellt hög. Men kanske får man personalrabatt på de färdigsnurrade flaskorna?

Kommentarer
Postat av: Fred

Man snurrar också flaskor i Saumur i Loiredalen! Men champagne är ju godare...

Postat av: Cocotte

Oj nu ökade ju karriärmöjligheterna med en hel massa procent. Kanske är värt att satsa på ändå:)

2006-05-15 @ 20:21:49
URL: http://cocotte.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback