Det gäller att hålla koll på förkortningarna

Demonstrationerna fortsätter. Universiteten är fortfarande blockerade. Dominique de Villepin går motvilligt med på att öppna dörren på glänt för att släppa in några fackliga representanter och diskutera. Fackförbunden sätter hårt mot hårt och säger sig inte vara öppna för dialog förrän det nya ungdomskontraktet CPE dras tillbaka.

I svenska tidningar kan man läsa att den franska polisen grep 420 personer i samband med demonstrationerna igår. Det tråkigaste är att de som förstör och bråkar oftast inte ens vet vad CPE är. De är bara där just för att förstöra och bråka, inte för att demonstrera fram en åsikt. Och alla tusentals fredliga demonstranter får återigen stå i skuggan för vandalerna, "les casseurs", som helst av allt vill ha en rejäl fajt med polisen.

I en artikel från
TT som är publicerad i en rad svenska tidningar idag står det att CPE är en ny lag som gör det möjligt för arbetsgivare med färre än 20 anställda att fritt säga upp nyanställda under de första två åren, utan att ange några skäl. Det stämmer inte. CPE gäller företag med fler än 20 anställda men enbart för ungdomar under 26 år.

Sedan finns det ett annat kontrakt som heter CNE (contrat de nouvelle embauche) som instiftades i augusti 2005 och som enbart gäller småföretag med färre än 20 anställda. CNE har till skillnad från CPE (contrat de première embauche) ingen åldersgräns men innehåller samma möjlighet för företagen att säga upp den anställda under de två första åren utan att ange något motiv.

Kommentarer
Postat av: Frida

Hej! Hittade till din blog genom en slump (genom en blog genom en annan blog genom en blog som ledde hit eller nåt sån't). Vill i alla fall bara säga att jag gillar den skarpt eftersom den tillåter mig som sitter här i Sverige och ugglar att ha lite koll på läget i Frankrike. Det är ju dessutom ett plus att du skriver roligt. Gillade särskilt inlägget om 'Alliday...:)

2006-03-24 @ 09:45:13
Postat av: Cocotte

Hej Frida, välkommen hit. Och vet du, jag såg Johnny idag igen...

Postat av: tolken

Läs Olle Svennings ledare i Aftonbladet, ganska vinklat, men otroligt insatt. Det är faktiskt det första jag läst som haft koll på både förkortningar och vad lagstiftningen faktiskt handlar om.
http://www.aftonbladet.se/vss/ledare/story/0,2789,799041,00.html
Hej!

2006-03-27 @ 00:18:42
URL: http://parisbarnen.blogs.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback