Musée Rodin

Frankrike är ett land med många fina traditioner. En av dem är att klistra fiskar på ryggen den 1 april, en annan är att första söndagen varje månad har alla statliga museer fritt inträde. Igår var första söndagen i april och dessutom en fin vårdag, så då kröp alla vi fattiga museifans ut ur våra hålor. 

Vi valde igår att besöka Musée Rodin som ligger på Paris södra sida, inte så långt från Les Invalides.

Musée Rodin
Musée Rodin, Paris

Auguste Rodin var en fransk skulptör som levde 1840 till 1917. Under sin livstid hann han skapa en mängd skulpturer och konstverk, främst i brons och marmor, varav en stor del finns samlade på Musée Rodin, både inomhus och ute i den vackra trädgården. Läs mer om Rodin här.

Eftersom vädret var fint och våren var i luften kändes Musée Rodin som en utmärkt söndagsutflykt. Främst för den fina trädgården. Dessutom var där ovanligt lite folk för att vara en gratis museisöndag, då köerna ofta ringlar långa.

Jardin du musée Rodin 
Musée Rodins trädgård, Tänkaren, Invaliderna och lite, lite Eiffeltorn.

Flera av Rodins mesta kända verk, som Le Penseur (Tänkaren), den vackra Le Baiser (Kyssen) och La Porte d'Enfer (Helvetesporten, som Rodin jobbade med i 37 år, men aldrig hann göra klart) finns att beskåda på museet. Trädgården, som jag tror blir ännu vackrare när det är grönare, tycker jag var den stora behållningen. En oas i storstaden, fylld med skulpturer. Att våren dessutom gör sig mer och mer synlig försämrade ju inte det hela.

Adam i lustgården       Påskliljor och Rodinrumpa
Adam, i lustgården____________Påskliljor och stilig rodinrumpa

Rodinmuseet var ett mycket bra val att söndagsutflykt som jag rekommenderar helhjärtat för alla parisbesökare. Betyget blir en jätteglad Cocotte av en möjlig.

Musée Rodin är kul 
En jätteglad Cocotte = högsta betyg

Kommentarer
Postat av: Therese

Vackert! I Spanien har dom flesta statliga museum gratis varje söndag och många på lördag eftermiddag gäller även kända som Prado och Centro de Arte de Reian Sofia (där man kan se Picasso och Dali). Jättebra. Jag har varit på ur många museum som helst här i Madrid. Det finns mängder av fina

Postat av: Ulrika

Oj, hur har jag missat det när jag varit i Paris? Tack för tipset!

2006-04-04 @ 01:33:08
URL: http://alskadebeijing.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback