Om cyklar och cyklister

De har klippt till cyklister i häcken på vägen som leder hem till oss. En förberedelse inför den 5 juli. Då står nämligen Saint-Quentin för målgången i en av etapperna i Tour de France.

Det kostar kommunen en förmögenhet att vara etappstad i Tour de France. Men det kan det väl vara värt. För stadens marknadsförare betyder det exponering och för dess befolkning betyder det folkfest. För cyklisterna antar jag att det betyder ont i rumpan och mjölksyra i benen, även om det platta landskapet mellan Belgien och norra Frankrike knappast bjuder på den hårdaste etappen.

Cyklister i häcken..Inför Tour de France
                                                           Häckande cyklister

Synen på cykeln skiljer sig åt mellan Frankrike och Sverige tycker jag. Jag har alltid sett cykeln som ett transportmedel. Som ett sätt att ta sig från en punkt till en annan. Jag har alltid cyklat mycket. Till skolan, till stallet, till vänner. Här är däremot cykeln som transportmedel inte alls speciellt vanlig. Jag ser i och för sig ofta cyklister när jag promenerar längs med kanalen på helgerna men då är det nästan alltid personer iförda cykelbyxor, med avancerade vattenflaskor, smala däck och en hel massa växlar. De cyklar för att sporta. Inte för att transportera sig. Det är Tour de France eller inget liksom.

Jag bor till exempel bredvid ett högstadium och där har jag nog nästan aldrig sett någon cykel. Moppar däremot finns det några stycken, men inte överdrivet många. Istället kommer det sju stora bussar och hämtar barnen klockan fem när skoldagen är slut. En hel del bilar med föräldrar eller far- och morföräldrar trängs också på parkeringen utanför. Men inga cyklar.

Staden är heller inte gjord för att cykla. Det finns inga cykelbanor, vägarna är smala och det är mycket bilar överallt. Folk kör fort. Och cykelställ. Vad är det liksom? Mina franska kompisar tog kort på cykelställ i Sverige för att de tyckte att det var exotiskt och annorlunda.

Cykelställ i Köpenhamn 
Cykelställ. Inte i Sverige utan i Köpenhamn visserligen...

Det är lite samma sak med universiteten. Jag tänkte på det när jag var i Montpellier för ett tag sedan. Det är jättemånga studenter som har bil. Universitetet har flera stora parkeringar och alla var fulla. Under mina år som student har jag nästan aldrig haft någon kompis med bil. Trots att vi svenskar i allmänhet är förhållandevis förmögna studenter. Vi får ju faktiskt betalt för att studera, och det får man inte i många andra länder i Europa. Här är det föräldrarna som betalar. Men ett svenskt studiemedel räcker väl knappast till att köpa bil. Å andra sidan behöver man oftast ingen bil för lokaltrafiken är bra och man kan cykla.

I Paris och säkert i andra städer också satsas det i och för sig en del på att utveckla cyklismen. Det finns rätt mycket cykelbanor i Paris och vissa av stadens kvarter stängs av för biltrafik under helgerna inom projektet Paris Respire (Paris andas) för att ge plats åt fotgängare, cyklister och inlinesåkare. Det ordnas cykeldagar – Tous à vélo och lite annat smått och gott. Vi får väl se när, eller om, det når oss i småstäderna.

Kommentarer
Postat av: Karin

Jo, det är nog enklare att cykla här. Å andra sidan har man verkligen en känsla av att man riskerar livet om man försöker. Men banor byggs och viljan finns nog.

Postat av: Sofia

haha, "häckande turister"... fyndigt värre...

Oavsett om dom cyklar för motionen eller transporten är det ju läskigt ed cyklister på vägen. Vinglar och har sig. Men jag tror på cyklismen. Nyttigt för kropp själ och moder jord. Det krävs bara som sagt lite bättre och fler cykelbanor.

2006-06-25 @ 22:57:24
URL: http://sofiaovarlden.blogg.se
Postat av: Cocotte

Karin: Jag har aldrig ens vågat försöka.

Sofia: Ja, ur bilförperspektiv är det helt klart skönast att slippa cyklisterna. Åtminstone när det ser ut så som det gör på vägarna.

2006-06-25 @ 23:06:03
URL: http://cocotte.blogg.se
Postat av: Cicci

Det där med att vi är rikare studenter än fransmän ställer jag mig lite tveksam till. Frankrike har de ju ett mer förmånligt studiestödssytem än i Sverige, speciellt om du har "fattiga" föräldrar - då kan du få bidrag på ca 450euro i måndaden plus att du slipper terminsavgiften. Om jag inte minns fel får du ungefär 200-250 euro om du har "rika" föräldrar, vilket är som här då - 2300kr. Däremot är det färre som lånar än i Sverige och därav kanske fler föräldrar hjälper till och betalar. Iofs måste de flesta betala en liten terminsavgift, men de får iaf mer pengar än vi svenska studenter.

Grymt snygga buskar :)!

2006-06-26 @ 02:15:02
URL: http://ciccicicci.webblogg.se
Postat av: Cocotte

Cicci: Nu är jag ingen specialist, jag måste kolla upp det här med folk som har studerat i Frankrike. Men jag hävdar nog ändå att Sverige generellt sett har ett mer förmånligt studiestödssystem än Frankrike. Motsvarigheten till statliga CSN med bidrag och förmånliga lån till alla finns inte i Frankrike.

Nu vet inte jag exakt vilka bidrag du pratar om. Bostadsbidrag kanske? Det kan de flesta studenter få. Sedan finns det andra bidrag eller stipendier (bourses) som baseras på sociala kriterier, meriter osv. Det finns säkert fler också, jag kan som sagt inte speciellt mycket om det här. Det vanligaste verkar ändå vara att man får en summa pengar av föräldrarna per månad för att täcka levnadskostnaderna.

Jag tror jag har läst att ungefär en femtedel av de franska studenterna har någon form av bourse eller studielån. Att låna pengar för att studera görs som du säger inte på samma sätt som i Sverige. Av tradition, men kanske också för att lånen är mindre förmånliga. Svårare att få, högre ränta och hårdare krav på tillbakabetalning?

2006-06-26 @ 10:34:04
URL: http://cocotte.blogg.se
Postat av: Karin

Cocotte,
Svenska studenter FÅR så gott som inga pengar alls. De lånar sina pengar, och de kommer att bli tvugna att betala tillbaka dem, med en ränta som staten enväldigt beslutar.
Ur den synpunkten är nästan ALLA andra system mer förmånliga.

2006-06-26 @ 13:10:20
URL: http://karinstensdotter.blogg.se
Postat av: Sofia

Lustigt, jag har gjort precis samma observation att hâr cyklar man fôr att sporta och inget annat. Att vâgarna âr sâ smala och att bilarna inte tar nâgon som helst hânsyn till cyklister kan nog vara en del av fôrklaringen. De verkar tycka att man fâr skylla sig sjâlv om man vinglar och blir pâkôrd, hâller inget avstând alls.

2006-06-26 @ 14:40:57
URL: http://frankrikeliv.blogg.se
Postat av: Cocotte

Karin: Nej, det är sant. Du har rätt. Jag uttrycker mig klumpigt. Men studiebidraget på 12000 kronor på termin då? De pengarna får man väl? Det är visserligen inget man kan leva på, men så vitt jag vet finns det inget sådant bidrag som man automatiskt får som student i Frankrike.

Jag vet att svenska studenter är de mest skuldsatta i hela världen (jag har själv studielån som jag betalar tillbaka) och att den allmänna inställningen till lånet (i stil med "den dagen, den sorgen") i längden inte är speciellt sund.
Men i det stora hela tycker jag ändå att det svenska systemet är förmånligt. Jag har känt mig privilegierad jämfört med studenter från andra länder när jag har studerat utomlands. Inte bara för att den svenska utbildningen är avgiftsfri men också för att möjligheten ändå finns för alla att få bidrag och att ta lån. Lånen är i en internationell jämförelse fortfarande förmånliga, med långsam återbetalningstakt och låg ränta.

Vad är det som gör alla andra system mer förmånliga? Att föräldrarna försörjer barnen under en längre period så att de inte behöver skuldbelägga sig redan under sina studier? Att det är bankerna som lånar ut pengar och bestämmer räntan, istället för att staten gör det som i Sverige? Bidragssystemen?

2006-06-26 @ 15:18:30
URL: http://cocotte.blogg.se
Postat av: Cicci

Tjejen jag känner som bor i Paris berättade (sen vet jag inte hur säker källa hon är förutom att hon själv är student, hon kanske inte har koll på allt till 100%) att man i studiebidrag får mellan något på 200-450 euro/månad beroende på hur "rika" föräldrar man har (rätt skumt system). Utöver det får de flesta dessutom bostadsbidrag vilket de flesta studenter i Sverige tjänar för mkt för att få - eller iaf vi som har extrajobb. Trots att jag bor själv och har en hyra på 3600kr i månaden så tjänar jag för mycket, då jag har en inkomst på ca 4000kr/mån med lön och studiebidrag (+lån som inte räknas med). Sen har kanske fransmän andra regler vid utlandsstudier då vi svenskar kanske har det mer förmånligt eftersom vi har möjligheter att ta lån som är anpassade till landets levnadsstandard osv. Men som fransk student i Frankrike kan man (beroende på föräldrarnas inkomst) få bra mycket mer i bidrag än vad en svensk student får i Sverige! Vet du vad den franska motsvarigheten till CSN heter föresten?

2006-06-28 @ 19:08:48
URL: http://ciccicicci.webblogg.se
Postat av: Cocotte

Cicci: Det finns ingen direkt motsvarighet till CSN i Frankrike. Alltså ingen centraliserad myndighet som sköter studielån och bidrag. Det finns inte heller något bidrag som direkt motsvarar det svenska studiebidrag, det vill säga ett bidrag som enbart är relaterat till det faktum att man är student.
Långt ifrån alla franska studenter får studiebidrag. Min pojkvän till exempel säger sig inte att ha fått något när han studerade till ingenjör. Men kanske fick hans föräldrar det bidraget du pratar om? Jag vet faktiskt inte. Hans föräldrar skulle nog varken definieras som fattiga eller rika (pappan jobbar inom industrin, mamman hemmafru).

Men det finns som sagt olika bidrag man kan få som student beroende på vilken situation man befinner sig i.

2006-06-28 @ 22:38:26
URL: http://cocotte.blogg.se
Postat av: Cocotte

Eeh, är jag oklar beror det antagligen på att jag inte har så bra koll på vad jag pratar om...:P

2006-06-28 @ 22:41:10
URL: http://cocotte.blogg.se
Postat av: Cicci

Jag ska kolla med den där tjejen igen, men hon använde just ordet studiebidrag (ja inte på svenska alltså)! Jag får återkomma :)!

2006-07-05 @ 13:01:40
URL: http://ciccicicci.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback