Parisblogg

Via en kommentar från Tolken som har bloggen Med barnen i Paris upptäckte jag att min blogg finns med på en lista över Paris-tips på Radio P4:s hemsida. Kul att bli uppmärksammad, även om det kanske är lite missvisande att placera Cocotte på en lista med nyttiga parislänkar. Jag bor inte ens i Paris (just nu i alla fall), skriver i och för sig om Paris ibland men inte speciellt tipsigt. Men jag kanske kan börja...

Bara för det kommer här en bild på Eiffeltornet!

Eiffeltornet 
Eiffeltornet fotograferat från en bateau-mouche 2005

La Tour Eiffel, detta speciella torn som kommit att bli en symbol för Paris, och kanske för hela Frankrike har förresten en ganska intressant historia. Det hela började med att ingenjören Gustave Eiffel uppmanade den franske affärs- och industriministern att utlysa en tävling öppen för alla Frankrikes arkitekter och ingenjörer där uppdraget skulle vara att konstruera ett 300 meter högt torn som skulle stå klart i samband världsutställningen i Paris 1889.

Dryga 700 bidrag kom in till tävlingen men vann gjorde initiativtagaren Gustave Eiffel och hans medarbetare, och på dryga två år byggdes det 312 meter höga och 7300 ton tunga Eiffeltornet.

Men det var inte en helt problemfri historia. Eiffeltornet har inte alltid betraktats som en symbol och en stolhet. Många var de parisare som kritiserade det fula järntornet som ändrade Paris stadsbild. Flera kända konstnärer och författare skrev på protestlistor mot bygget. Tornet ansågs oestetiskt. Det var rent av en förolämning mot Paris skönhet. Eiffel däremot ansåg att hans torn var ett bevis på de stora framsteg ingenjörskonsten gjort under århundradet som gått. 
 
Från början var det tänkt att Eiffeltornet skulle få stå 20 år för att sedan rivas. Den kanske främsta anledningen till att tornet står kvar än idag är första världskriget. Tornet användes bland annat som radiomast och den franska militären bestämde 1914 att tornet skulle få stanna. Till många turisters glädje idag, men till vissas förtret. Det sägs bland annat att författaren Guy de Maupassant ofta gick och åt i Eiffeltornets restaurang eftersom det var det enda stället i Paris där han slapp se den hemska järnskapelsen.

Fint eller fult, en sak är i alla fall säker. Gustave Eiffel har gjort sitt namn världsberömt och satt en oförglömig, personlig stämpel på Paris. Eiffel deltog för övrigt i uppförandet av en annan mycket känd byggnad, eller staty snarare. Det var en gåva från Frankrike till USA i slutet av 1800-talet. Den stora varianten finns i New York. En lite mindre finns att skåda på en ö i floden Seine i Paris.

Statue de la Liberté 
Statue de la Liberté på île des Cygnes i Paris
Kortet är taget under samma Bateau-mouche-tur som Eiffeltornet ovan

Kommentarer
Postat av: barajagjohanna

Åh, vad jag blir glad av att läsa lite Paris. ;)

Postat av: sanna

bra fakta, jag forskar! ;)

2008-01-17 @ 12:59:32
URL: http://sann4a.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback