Pom, pompidou

Efter att ha trängts bland galgar och cityshorts på H&M i Hallarna hade jag fortfarande några timmar att slå ihjäl innan jag skulle träffa min kompis. Jag beslöt mig för att utnyttja min status som arbetslös och möjligheten att gå in gratis på museer.

Hit gick jag:

Centre Pompidou

Centre Georges Pompidou. Ett kulturcentrum och modern konstmuseum mitt i Paris i en byggnad som skiljer sig från mängden. Precis som Eiffeltornet byggdes Centre Pompidou, eller Centre Beaubourg som det också kallas, efter en arkitekturtävling. Initiativtagare var dåvarande presidenten Georges Pompidou. Tyvärr hann han aldrig se slutresultatet av sitt centrum eftersom han avled 1974 och Centre Pompidou blev klart först 1977.

Byggnaden skiljer sig mycket från övriga, typiskt parisiska byggnader i området. Vissa tycker att det är ett stilbrott och att byggnaden ser ut en halvfärdig fabrik. Jag tycker att den är kul. Det är lite tivoli över det hela. Färgglatt och annorlunda med rören på utsidan. Blåa rör för luftkonditionering, gröna för vattenledningar, gula för elektriciteten och hissarna är röda.

Oavsett vad man tycker om modern konst kan Centre Pompidou vara värt ett besök. Om inte annat för att åka rulltrapporna högt över Paris takåsar.

Beaubourg---Rulltrappa upp över takåsarna

Inne i museet finns mycket att titta på. Både en permanent och ett antal tillfälliga utställningar. Vad som visas just nu kan ni läsa här.

En utställning fick man gå på. Det var ett stort glasgolv där utställningen befann sig under ens fötter. Men innan man ger sig ut på utställningsglaset måste man sätta på sig ett par konsttofflor. Annars kommer ordningsvakterna upprört att ropa Madame! Jag vet för jag har testat.

Utställning man fick gå på---Konsttoffla

Utanför Centre Pompidou finns för övrigt min favoritfontän. Men mer om den och om elefanterna kommer någon annan gång. Nu ska jag åka till Paris för en bestämd träff på Grand Hôtel och i kväll flyger jag till Göteborg. Trevlig långhelg!

Favoritfontän

Kommentarer
Postat av: Polly

Såna snygga tofflor borde vi ha på dagis, istället för de fula blå plastpåsarna. Gärna personliga, med förtryckta namn eller så. För-tryckta alltså. Inte förtryckta, i negativ bemärkelse.

Postat av: Therese

Åh den fontänen är underbar men jag har aldrig varit inne i Centre Pompidou. Bara kikat på det från fontänen

2006-05-27 @ 17:48:43
URL: http://utrikes.blogspot.com
Postat av: Cocotte

Polly: Ja, personliga plasttofflor tror jag är en nisch att satsa på. Mycket charmigare än de sjukhusblåa.

Therese: VIsst är fontänen fin. Själv gillar jag mest elefanten men hela fontänen är fin, kul och annorlunda.

2006-05-29 @ 11:58:08
URL: http://cocotte.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback