Helgdag

Hallå är det helgdag i Sverige idag? Det är det inte här. Här det bara helgdag den 25 december och 1 januari under julhelgerna. Varken annandagen eller trettondagen räknas som något som det är värt att ta ledigt för. Inte julafton heller för den delen. Men det är ju ingen officell helgdag i Sverige heller väl. Bara att de flesta inte jobbar då ändå. Inte speciellt logiskt egentligen...

I Frankrike får man däremot lite helgdagar som vi inte får i Sverige. Den 8 maj firar man krigssegern 1945, den 14 juli nationaldagen, den 15 augusti är det Assomption (det är något kristet, jag vet ärligt talat inte riktigt vad det är, kanske borde ta reda på det), 1 november Toussaint (alla helgona) och 11 november är en annan krigsrelaterad helgdag men för första världskriget den här gången.

Jag tror att det var allt. Sedan finns ju påsken också. Då är man ledig på måndagen. Påskmåndagen, eller annandag påsk är det nog i Sverige. Och så finns det säkert någon mer helgdag jag glömt. Första maj och kristihimmelfärd och så.

För ett antal år sedan instiftade Frankrike 35-timmars arbetsvecka. För många har de inneburit att de har fortsatt jobba lika många timmar som innan men har ett visst antal lediga dagar, så kallade RTT (réduction du temps de travail) att ta ut under året. Perfekt för att fixa till en långhelg eller något annat trevligt. Det diskuteras rätt mycket om 35-timmarsveckan verkligen har fått den effekt som det var tänkt från början och om man inte borde instifta 40-timmarsvecka igen. Frågan är bara om fransmännen är beredda att släppa sina RTT-dagar nu när de väl har fått dem. Det är klart att det är skönt att få ta ledigt lite ibland...

Kommentarer
Postat av: hibiscus

Det som firas på "Assomption"-dagen är Jungfru Marias himmelsfärd. Jag tror att det firas bara i de katolska länderna (och därför inte i Sverige).


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback