Det brinner

Min pojkväns lillebror M som är student och bor i en HLM*-lägenhet i Nantes var uppe sent igår kväll. Av ren tur såg han från sin balkong att en kille krossade fönstret på bilen som stod parkerad bredvid hans och kastade in något brinnande. M hann springa ner fyra trappor och ta sig in i sin bil bredvid den brinnande bilen och köra iväg. Han hade tur. Den vänstra backspegeln hade delvis smält men annars, bortsett från lite sot, hade hans bil klarat sig. Bilen bredvid brann upp helt och hållet. Precis som 1 294 andra bilar.

1 295 bilar brann i Frankrike i natt. Nu är bränderna inte bara begränsade till Paris förorter utan även andra städer, som Nantes och Lille. I natt var också första natten som det brann inne i Paris. Nära Place de la République som jag korsade varje dag när jag bodde i Paris.

Bränderna sprider sig. Och nu när det har börjat brinna kommer det inte bara sluta helt tvärt.

Igår trädde flera personer fram och uppmanade till lugn. Bland annat föräldrarna till Zyed och Bouna, de två tonåringarna vars död den 27 oktober startade upploppen. Det hjälpte inte.

I Grigny brann en skola ner. En förälder säger i
Le Monde: "Att bränna ner en skola är oacceptapelt. Men den som startade elden är Nicolas Sarkozy." Om det ändå vore så enkelt.

Un pompier éteint les flammes d'une voiture incendiée, au Mureaux, dans la nuit de samedi 5 à dimanche 6 novembre 2005. | AP/FRANCOIS MORI

Bild från Le Monde

* HLM = Habitiation à Loyer Modéré = lägenheter med begränsade hyror för personer med begränsade resurser.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback